Партизан обезбиједиo максималан број бодова: Само теоретске шансе да Србији неко отме директно мjесто у Лиги шампиона

ГС
Foto: mozzartsport

БЕОГРАД - Сјајан резултат за Партизан, прољеће за историјске књиге и нови џиновски корак на пољу ка ком су усмјерени сви погледи љубитеља српског фудбала месецима уназад.

Црно-бијели синоћ су направили грандиозну ствар у двомечу са прашком Спартом - вицешампион Србије и лидер у актуелном шампионату не само да се попут Црвене звезде пробио до осмине финала европског такмичења, него је на том путу успио да за „српску ствар“ обезбиједи максималан број бодова предвиђен за овај бараж, преноси mozzartsport.

Поглед на табелу  коефицијената каже да је захваљујући побједама Партизана Србија побјегла Украјини на 1,275 бодова предности, а како Украјинци немају више представника у игри, та ће разлика моћи само да расте.

Белгијанци и Швајцарци нису имали клубове у овој фази такмичења, па је Србија тако повећала предност и у односу на њих. Конкретно, Белгији сада бјежи 2,275 бодова, а Швајцарској чак 3,200.

Белгијанци ће у перспективи бити озбиљан ривал Србији у борби за позицију коју тренутно држи, јер поред тога што имају неколико клубова који могу да направе искорак у Европи, из обрачуна им испада свега 2,600 бодова, скоро четири мање него Србији. Отуда не би било лоше да Гент заврши такмичење већ у осмини финала Лиге конференције.

У истом такмичењу Швајцарцима је остао још Базел

Није реално да било ко осим ове двије нације угрози директно мјесто Србије у Лиги шампиона, али је важно и то колико ће учинак поправити Данци, Турци, Чеси, Грци. Све ове нације осим Грчке дијелиле су бодове са пет. Отуда им се, у највећој мјери, и догодио овакав пад. Треба знати да ће у сезони 2023/24 и Србија морати да дијели са пет, што ће рећи да је веома важно максимално „нагрувати“ разлику до краја текуће сезоне. Па онда у истом ритму наставити у сљедећој.

У том случају Србија би могла да се нада да у друштву ТОП 15 неће трајати само једно љето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана