Куваља: Вријеме за нови изазов

Душан Репија
Куваља: Вријеме за нови изазов

Бањалука - Љепота и суровост бициклизма, киша и сунце, градски тргови пуни људи, одлична организација, побједници Барнабас Пик, Никола Гафурини и Душан Рајовић, најснажнији су утисци по завршетку 11. бициклистичке трке "Београд - Бањалука".

Престоница Србије и највећи град Српске, Бијељина и Теслић, као и осталих седам градова кроз које је прошао караван дисали су за овај спорт протеклог викенда. Временске неприлике направиле су пакао возачима у првој трци од Београда до Бијељине и утицале да мање људи изађе на трг у срцу Семберије. Ипак, они најупорнији поздравили су репрезентативца Мађарске Барнабаса Пика, који је стигао први на циљ.

Много боље вријеме, а самим тим и угођај око стазе било је другог дана. Теслићани су још једном показали да су се саживјели са овим догађајем. Бициклисте из 23 тима на главном градском трку поздравило је више од 1.500 грађана свих генерација, а што је најважније много оних најмлађих.

- Поручио бих својим другарима да се баве овим спортом - рекао је петогодишњи Дејан који је са припремљеном свеском и оловком у пратњи родитеља дошао да поздрави своје идоле и узме аутограме од њих. 

У разговору са новинарима рекао је да навија за Душана Рајовића, па је сигурно био врло срећан када је репрезентативац Србије у екипи словеначке Адрије стигао на циљ у Бањалуку иза Италијана Николе Гафуринија и Паола Тота, а уједно постао и шампион Балкана, јер је ова трка вожена и као првенство овог полуострва. Како су возачи испраћени у Теслићу тако су дочекани у Бањалуци. Без обзира на пренос на РТРС-у, много грађана највећег града Српске изашло је на Трг Крајине и дочекало караван од 126 бициклиста. Све је било на свјетском нивоу, па су организатори добили похвале од комесара трке и показали да су спремни да организују трку прве категорије идуће године.

- Сада више ништа није до нас, јер да бисмо закорачили на степеницу више, потребна нам је већа подршка свих институција. Надам се да ћемо је добити, јер смо по 11. пут показали да је ова трка одличан прозор у свијет. Пријавићемо се за прву категорију, а уколико успијемо да обезбиједимо буџет угостићемо најбоље. Вјерујем да можемо направити одлучујући корак, јер је вријеме за нови изазов - рекао је директор трке Владимир Куваља.

За тако нешто потребно је много више новца, јер је само наградни фонд петоструко већи него сада и износи 50.000 евра. Уколико би све било како су организатори замислили, нема сумње да би сљедећа трка привукла рекордан број медијских кућа, уз могући пренос на "Еуроспорту".

Калаба трећи на Балкану

Бањалучанин Душан Калаба направио је велики резултат освајањем трећег мјеста на Балкану. Он ове сезоне наступа за шпанско-српску екипу Даре Вијатор Партизан и још једном је показао да се налази у одличној форми.

Београд - Бијељина

1. Барнабас Пик (Мађарска)

2. Роберт Јенко (Култ Солкан)

3. Душан Рајовић (Адриа мобил)

Теслић - Бањалука

1. Никола Гафурини (Санђемини)

2. Паоло Тото (Санђемини)

3. Душан Рајовић (Адриа мобил)

Првенство Балкана

1. Душан Рајовић (Србија)

2. Озгур Батухан (Турска)

3. Душан Калаба (Србија)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана