Кошаркаши БиХ неће у Литванију

Г.С.
Кошаркаши БиХ неће у Литванију

САРАЈЕВО - Кошаркашки савез БиХ поднио је захтјев Међународној кошаркашкој федерацији (ФИБА) за одгађање квалификационе утакмице четвртог кола за одлазак на Свјетско првенство против Литваније која је на распореду у недјељу од 18.30 часова у Вилњусу.

Све то урађено је због сигурносног ризика којем би наводно била изложена екипа с обзиром на драматичну ситуацију која влада у Украјини. Првобитно је планирано да обје репрезентације након утакмице у Тузли истим авионом отпутују у балтичку земљу, али чланова експедиције БиХ није било на аеродрому са Литванцима.

- У сагласности са стручним штабом и играчима, донијели смо одлуку да репрезентација БиХ не путује заједно за селекцијом Литваније чартером у Вилњус, како је првобитно планирано. Сматрамо да је стање у том дијелу Европе, најблаже говорећи, веома забрињавајуће. Очекујемо да литвански парламент донесе одлуку о проглашењу ванредног стања, што довољно говори о ситуацији. У таквим околностима, сматрамо да би било најбоље одгодити утакмицу те смо се обратили највишим тијелима ФИБА са захтјевом да одреди нови термин меча, када будемо сигурни да наши репрезентативци неће бити изложени било каквом ризику током путовања у Литванију - истакао је генерални секретар КС БиХ Амер Чолан.

Ипак, остаје нејасно каквих би то проблема репрезентација могла да има кад је Литванија 900 километара удаљена од Украјине, не граничи са њом, а између њих је Бјелорусија у којој нема ратних дејстава као ни претпоставке да ће их бити. Са дуге стране, Холанђани су пристали да одиграју меч у Перму у четвртак навече када су већ увелико почеле специјалне војне операције Русије. 

Уједно, захтјев према ФИБА није јасан у вези са новим термином када их је и за овај квалификациони прозор било тешко пронаћи, а репрезентације муку муче због неодазивања великог броја играч који играју у Евролиги. Уколико ФИБА не одобри нови термин јасно је да ће експедиција БиХ морати на пут Литваније или ће изгубити утакмицу службеним резултатом 20:0, док је тешко очекивати нови термин у квалификацијама.

Иначе, сусрет у Тузли завршен је побједом гостију резултатом 78:77, а код домаћина најбољи је био Миралем Халиловић са 20 поена док је Џана Муса убацио 14. Госте је предводио Освалдас Олисевичијус са 18 поена. БиХ сада има скор 2-1.

Повреда Халиловића

Капитен репрезентације БиХ Миралем Халиловић задобио је повреду десне ноге. Након детаљних прегледа утврђено је истегнуће лигамената па ће морати на паузу од двије седмице, након чега би требало да се врати у тренажни процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана