ФИБА се поклонила Пешићу (FOTO)

GS
Foto: Instagram

ФИБА је посветила текст Светиславу Пешићу, сада бившем селектору Србије који је на клупи националног тима оставио дубок траг.

Након освајања бронзане медаље на Олимпијским играма у Паризу, кошаркашка репрезентација Србије креће у наставак квалификација за Европско првенство 2025. и то с новим селектором.

Светислав Пешић, један од најтрофејнијих тренера у историји српске и свјетске кошарке, окончао је свој мандат на челу “орлова” по истеку уговора.

Свјетска кошаркашка федерација ФИБА посветила је посебан текст Пешићу, истичући га као једног од највећих тренера свих времена.

У свом прегледу његове каријере, ФИБА подсјећа на то да је Пешић с Њемачком освојио Евробаскет 1993. године, док је с Југославијом освојио европску титулу 2001. године и Свјетско првенство 2002. у Индијанаполису, гдје је у четвртфиналу побиједио САД, што је био први пут да је екипа састављена од НБА звијезда елиминисана у нокаут фази.

– Пешић је један од највећих тренера свих времена – наводи ФИБА, која се потом осврнула и на период након Пешићеве прве ере, када је репрезентацију Србије преузео Игор Кокошков, биљежећи пето мјесто на Свјетском првенству 2019. године, али без пласмана на Олимпијске игре у Токију 2020.

Када се Пешић вратио на клупу Србије, повео је екипу на Евробаскет 2022, освојио и сребро на Свјетском првенству у Манили, а потом и бронзу у Паризу.

ФИБА истиче и да је Пешић од 2020. године члан њихове Куће славних, подсјећајући на његову дугу тренерску каријеру која је почела још 1984. године када је радио с млађим селекцијама Југославије.

– Пешић оставља Србију у доброј ситуацији и напушта међународну кошарку као побједник – закључује ФИБА.

 

The legend is bidding his farewell to Serbia https://t.co/SQgJvzHM5Q

— FIBA (@FIBA) September 12, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана