Специјални извјештач “Гласа” уочи сусрета Србије са “кариокама”: Бразил фаворит само док не почне утакмица

Жељко Вучковић, уредник спортске редакције Танјуга
Специјални извјештач “Гласа” уочи сусрета Србије са “кариокама”: Бразил фаворит само док не почне утакмица

ДОХА - И шта кажете прву утакмицу играте против Бразила? Штета за вас!

Ове ријечи таксисте у Дохи, младог човјека који се очигледно разумије у фудбал, неодољиво подсјећају на сцену из филма “Монтевидео, Бог те видео” када предсједник ФС Уругваја послије жријеба каже нашем Андрејки: “Добро је да одмах дан послије утакмице са Бразилом имате брод за Европу и то прве класе”...

Тачно 92 година касније много тога се промијенило, фудбал посебно, али неке ствари су очигледно непромјењиве - Бразил је фаворит против кога год да игра на Мундијалу. Тако ће бити и у сутрашњем мечу са “орловима” који пак имају свој угао гледања, концентрисани да сачувају мирноћу за премијеру у Катару.

- Нема дилеме да је Бразил фаворит на папиру, али само док не почне утакмица. Кад судија да знак, остаје 11 на 11 и то ће морати да оправдају на терену. Ови наши момци су већ показали да “немогуће претварају у могуће”. Па чак и да изгубе, идемо даље, не заборавите да су на Новом Зеланду када су постали омладински прваци света изгубили прву утакмицу од Уругваја - изјавио је за “Глас Српске” слободни новинар Влада Новак, један од најбољих фудбалских хроничара у региону у посљедњих неколико деценија.

И сви други из свијета фудбала када их питате за прогнозу уочи меча Бразил - Србија понављају отприлике исто: Бразилу се не пријети, али Пиксијев тим није пријетио ни Португалији, зар не?

Неки мисле да су очекивања српских навијача преоптимистична, да нису заснована на реалним основама.

- Овде у Катару један колега ми је током конференције за медије српског тима тихим гласом рекао: Да нисмо мало полетели? Одговорио сам му, можда, али мени се то свиђа. Доста смо били скромни, имамо квалитет, доказан, само и да нас мало срећа послужи - поручује Новак.

На трибинама “Лусаил” стадиона на којем ће Србија и Бразил играти меч биће око 80.000 гледалаца, Бразилци ће бити у већини, али процјена је да ће бар десет или 15.000 да навија за Србију. Преко Фудбалског савеза Србије навијачи су купили више од 4.000 улазница, али очекује се велики број Срба из Дубаија, Абу Дабија, Бахреина.

На “Лусаил” стадиону ће се играти и финале, па како год да се заврши утакмица сутра увече нека то буде увод у наслов филма: “Бразилци, видимо се у финалу”. Био би то најљепши луксузни брод са почетка текста. Још само да се “орлови” укрцају у њега...

Да се зна се ко је Бог

На улицама Дохе нема мундијалске грознице као на неким претходним шампионатима, осим у неколико фан зона у којима, за сада, доминирају Аргентинци. “Гаучоса” је највише, вјероватно и због чињенице да су први изашли на терен од великих репрезентација. Лионел Меси јесте прва звијезда тима, али по дресовима, мајицама, пјесмама, за навијаче само је један фудбалски Бог - Дијего Армандо Марадона....

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана