Представљамо ривале београдског тима у Лиги шампиона: Звезда сања реванше

Дарко Драгичевић
Представљамо ривале београдског тима у Лиги шампиона: Звезда сања реванше

БЕОГРАД - Црвена звезда ће у новом, премијерном формату Лиге шампиона играти против својих старих ривала, а тражиће шансу да се појединим клубовима реваншира за поразе у прошлости.

А ево и кратког представљања ривала.

Свакако најтежи противник ће бити шампион Италије Интер. Екипа која је имала најбољу одбрану у прошлој сезони у лигама петице (само 22 гола) и страшан напад. Тренер Симоне Инзаги је сачувао све важне играче, а довели су Пјотра Зјелинског из Наполија и Мехдија Таремија из Порта. Ова екипа је играла финале Лиге шампиона, има искуство и огроман квалитет.

Старије генерације навијача Звезде сјећају се мајсторије Дијега Марадоне на “Маракани” у дресу Барселоне, а нешто млађе сјајног меча 1996. године, када су за Каталонце играли бројни асови попут Роналда, Гвардиоле, Луиса Енрикеа, Ђованија, а меч је завршен резултатом 1:1. Барселона долази у Београд  с новим тренером Хансијем Фликом и сјајним Робертом Левандовским, те новим чудом Ламином Јамалом. Биће то најбоља позивница за навијаче да напуне стадион “Рајко Митић”. Свакако, ту је и Дани Олмо који жели да постане нови “диригент” Барселониног младог тима.

Београђани ће још једном морати пут Милана, а сви ће се сјећати епских дуела 1988. и 2006. и 2021. године, када су се “росонери” два пута провукли. Шансу да  то исправи имаће ова генерација “црвено-бијелих”. Садашњи састав Милана је појачан довођењем Алвара Морате, Страхиње Павловића, Јусуфа Фофане и Емерсона. Највећа звијезда тима је Леао који не игра на нивоу из прошле сезоне.

Бенфика не блиста на старту сезоне, али има страшан састав способан да сваком ривалу направи проблем. Остали су без Жоаоа Невеша и Давида Нереса, а још неки играчи могу да напусте клуб и то је тренутно највећи проблем. Како надокнадити одлазак оних најбољих играча? Португалци су довели Рената Санчеза и Леандра Бареиру, а чека се да проради Оркан Кокџу.

Наредни ривал који је дошао из трећег шешира је велики дужник. ПСВ је нанио Звезди један од најтежих пораза (5:0 у сезони 2002/05). Екипа Петера Боша је имала страшну сезону у Холандији, гдје су доживјели само један пораз а слично су наставили и у новој сезони, гдје су у прва три меча дали 15 голова.

Лук де Јонг је био најбољи стријелац са 29 постигнутих голова, а ту је и Ирвинг Лозано. Управа клуба није успјела да задржи Џордана Тезеа, а очекује се да још неки играчи у финишу напусте клуб.

Монако је већ добар познаник београдског тима. Тим из Кнежевине је у Лиги Европе 2022. године два пута савладао Београђане, 4:1 и 1:0. Екипу је напустио Висам Бене Једер који је био најбољи стријелац и легенда тима, а још су отишли Јусуф Фофана и Мохамед Камара. Екипу су појачали Тило Керер, Џордан Тезе, Кристијан Мависа и Ламин Камара.

А онда слиједи дуел против дужника из прошле сезоне. Јанг Бојс је оставио Звезду без Лиге Европе побједом на свом терену 2:0. У Београду је било неријешено 2:2. Међутим, од тог дуела много се промијенило у овом тиму. Нови тренер је Патрик Рамен који је тим увео у Лигу шампиона тријумфом против Галатасараја, али у домаћем првенству екипа и даље посрће и никако да крене са добрим резултатима.

Највећа непознаница свакако је Штутгарт. Вицешампион Бундеслиге и најпријатније изненађење прошле сезоне остао је у овом прелазном року без главних играча. Бајерн је купио дефанзивца Хирокија Ита, а Дортмунд Валдемара Антона и најбољег стријелца Серуа Гирасија. 

Штутгарт је довео чак 15 нових играча, а највеће појачање је нападач Ермедин Демировић, плаћен Аузгбургу 21 милион евра. Свакако треба споменути и да су од Брајтона откупили Дениза Ундава.

Спајић: Сад да уживамо

Звезда ће у Београду дочекати Барселону, Бенфику, ПСВ и Штутгарт, док ће гостовати код Интера, Милана, Јанг Бојса и Монака. 

- Сви противници су веома снажни, ради се о одличним екипама, а жреб и није био тако лош. Велика је ствар што ћемо играти против екипе као што је Барселона на “Маракани”. Мислим да је боље што играмо против Бенфике и Штутгарта код куће. Пао нам је камен са срца, решили смо се терета који смо осећали после Норвешке. Сада треба да се покажемо у правом светлу и да уживамо - рекао је капитен Урош Спајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана