Одличан старт репрезентације Енглеске у групи Б: "Горди Албион" силан против Ирана

Дарко Пашагић
Foto: Агенције

ДОХА - Фудбалери Енглеске фуриозно су стартовали на Свјетском првенству у Катару пошто су у првом сусрету групе Б  савладали Иран са високих 6:2.

Од самог почетка сусрета видјело се да изабраници Герета Саутгејта желе да оправдају улогу фаворита, а послије неколико зрелих прилика и пречке, коју је у 32. минуту погодио Хари Мегвајер услиједило је и вођство "Гордог Албиона". Десило се то у 35. минуту када је послије сјајног центаршута Лука Шоа са лијеве стране, скочио Џад Белингам и лопта је преко резервног голмана Хосеина Хосеинија завршила у мрежи Ирана. Био је то сигнал за још јаче нападе Енглеза шрто је уродило са још два поготка до одласка на одмор. Волеј Букаја Саке у 43. миууту био је довољан за 2:0, а у првом минуту судијске надокнаде на 3:0, послије центаршута Харија Кејна повисио је Рахим Стерлинг.

У наставку сусрета Енглези су били не тако агресивни као у првом полувремену, али су мудро чекали на грешке ривала. До четвртог поготка стигли су у 62. минуту када је Сака са неких 13 метара без проблема погодио право мјесто. Само три минута касније и Иранци су постигли погодак. Мехди Тареми је примио лопту у казненом простору и одмах ју је закуцао од пречке у гол. Послије сјајног соло продора Маркус Рашфорд је у 71. минуту постигао и пети погодак за Енглезе. У 90. минуту Калум Вилсон је послао лопту у казнени простор, а тамо ју је дочекао Џек Грилиш и погодио доњи десни угао за 6:1. У 13. минуту судијске надокнаде другог полувремена Тареми је са бијеле тачке поставио коначан резултат, 6:2.

Остаће упамћено да се у првом полувремену играло 14 минута судијске надокнаде што је посљедица судара главама одбрамбеног играча Ирана Мајида Хосеинија и голмана азијског представника Алирезе Беиранванда, који је извукао дебљи крај. Њему се због раскрвављеног носа дуго указивала помоћ, чак више од 10 минута, и на крају је на носилима изнесен са терена, а замијенио га је већ поменути Хосеин Хосеини.

Иранци су на овом сусрету извршили шест умјесто дозвољених пет измјена, aли нису прекршили правила. Наиме у ријетким ситуацијама због ударца уз главу дозвољена је и шеста измјена, а управо се то десило када је повријеђен голман Беиранванд.

Репрезентативци Ирана нису пјевали националну химну ове земље уочи почетка меча у знак подршке жртвама антивладиних протеста у Ирану. Протести у Ирану почели су 16. септембра поводом смрти 22-годишње Махсе Амини, током њеног боравка у притвору полиције за морал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана