Њемачка осудила неношење разнобојних капитенских трака

Танјуг
Foto: Фејсбук

БЕРЛИН- Њемачка влада саопштила је данас да су права сексуалних и родних мањина вриједности о којима "нема расправе'' и да Берлин жали што то није могуће да се изрази на Свјетском првенству у Катару.

Реагујући на одлуке капитена седам европских репрезентација, укључујући Немачку, да не носе разнобојне капитенске траке кампање ''ОneLove'' (Једна љубав) због забране ФИФА, влада из Берлина сматра да се "у спорту начин изражавања вриједности, попут различитости и толеранције, може својевољно одабрати'''', преноси Ројтерс.

"Њемачки тим представља нашу земљу и нашу различитост'', додаје се у саопштењу.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер данас је на стадиону у Дохи носила око руке забрањену траку „Једна љубав", која је симбол подршке LGBT заједници.

Она је, сједећи поред шефа ФИФА Ђанија Инфантина, носећи траку упутила јасну поруку да не прихвата изречене забране те кровне фудбалске организације.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) донијела је раније одлуку о кажњавању играча жутим картоном прије почетка меча Свјетског првенства, ако се одлуче да изађу на терен носећи разнобојне капитенске траке.

Ову одлуку критиковао је и држани секретар САД Ентони Блинкен, који је изјавио да "нико на фудбалском терену не би требало да буде приморан да бира између подржавања тих вриједности и играња за свој национални тим''.

Из фудбалских савеза репрезентација који су се одлучили да не носе траке ''ОneLove'' кампање, међу којима су Енглеска, Њемачка, Данска, Швајцарска, Холандија, Белгија и Велс, саопштили су да су били спремне да плате новчане казне због тога, али да ипак не могу да преузму ризик од жутих картона за своје играче, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана