Ко је селектор који је данас са Саудијцима шокирао планету

Г.С.
Ко је селектор који је данас са Саудијцима шокирао планету

Чудо се десило, Саудијска Арабија нокаутирала је Аргентину у Катару, што је једно од највећих изненађење у историји Свјетских првенства.

Како се десило чудо треба питати селектора Ервеа Ренара, француског стручњака који је практички од скупине аматера (сви играју у Саудијској Арабији) направио разиграну, ратничку и прије свих дициплиновну репрезентацију која је данас одушевила све заљубљенике фудбала.

Ради се о сјајном стручњаку који иза себе има неколико великих успјеха. Највеће је остварио тренирајућу афричке селекције. Једини је једини тренер који је водио двије различите репрезентације до титуле на Афричком купу нација - Замбију 2012. и Обалу Слоноваче три године касније. Као селектор Марока изборио је пласман на Мундијал у Русију послије 20 година, али је поднио оставку након изненађујућег испадања са Афричког купа нација.

Затим је добио позив са Блиског истока. Саудијци су се као први у својој групи и шести пут стигли на Свјетско првенство. Саудијска Арабија је само једном стигла до осмине финала - 1994. године када је изгубила од Шведске са 3:1 у Даласу.

"Волимо кад забораве на нас. Свиђа нам се то што нас сматрају најмањом екипом. Није нас брига. Оправдано ако узмемо у обзир ФИФА ранг листу. Мислим да нећемо проћи у сљедећи круг, али овдје смо да се боримо. На свјетским првенствима има изненађења и то је наш менталитет", рекао је Француз уочи дуела са Аргентином.

Оно што је занимљиво за бившег тренера Лила јесте да је пред крај своје играчке каријере радио као домар да би саставио крај са крајем и на крају је основао сопствену компанију за чишћење док је добијао тренерске лиценце. Био је и тренер Сошоа, а једном је добацио чак и до Вијетнама.

Данас је са Саудијском Арабијом испричао једну од најљепших прича у историји фудбала, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана