Енглески медији: Талибани зарадили милионе од Свјетског првенства у Катару

Г.С.
Енглески медији: Талибани зарадили милионе од Свјетског првенства у Катару

Талибани су зарадили милионе од организације Свјетског првенства тако што су обезбиједили грађевинску опрему за изградњу стадиона у Катару, пише енглески Тхе Телеграпх.

Високи талибански званичници користили су новац који су добили за мировне преговоре за куповину, а затим изнајмљивање тешких машина за изградњу стадиона у протеклој деценији, открио је извор из талибанског уреда у Дохи.

Значајан контингент талибанских лидера живио је у Дохи, главном граду Катара, од 2013. па надаље, гдје су били укључени у дуготрајне мировне преговоре са САД-ом и УН-ом.

“Талибани су уложили велика средства у изградњу стадиона Свјетског првенства и турнир је био 'златна кока' за њих. Плаћени су милионима”, тврди извор Телеграпха.

“Неки чланови талибана имали су између шест и десет комада великих машина у Дохи и зарађивали су и до 10.000 фунти по машини мјесечно.”

Два одвојена висока талибанска извора описали су како су званичници добијали уносне накнаде за живот у земљи током мировних преговора, које су потом улагане у велике грађевинске машине.

Катарске власти, уз одобрење САД-а и УН-а, исплаћивале су члановима талибанске политичке канцеларије у Дохи мјесечну стипендију вриједну хиљадама фунти као дио напора да се олакшају мировни преговори са Западом.

Званичницима који су долазили у посјету обезбијеђени су и луксузни теренци, бесплатна здравствена заштита и редовна достава хране, пренио је klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана