Цијела планета гледа у Катар: Почиње историјско Свјетско фудбалско првенство

ГС/Агенције
Foto: Анадолија

ДОХА - Свечаном церемонијом на стадиону Ал Бајт данас у 16 часова почеће по многим карактеристикама до сада јединствена 22. свјетска смотра фудбала.

Овогодишњи Мундијал се по много чему истиче у досадашњој историји најелитнијег фудбалског надметања на свијету. Понајприје, ово је прво Свјетско првенство на Блиском истоку и у арапским земљама, утакмице су по први пут играју током новембра и децембра, а биће и прво које је отворено спектакуларном церемонијом у стилу отварања Олимпијских игара.

Мундијал у Катару је посљедњи са 32 селекције, јер ће од сљедећег који ће 2026. године заједнички организовати САД, Канада и Мексико, на финалном турниру наступити чак 48 репрезентација.

Комплетни трошкови организације Свјетског првенства износиће вртоглавих 200 милијарди долара што га чини најскупљим Мундијалом у историји. То је око 20 пута више од цијене претходног Свјетског првенства одржаног у Русији прије четири године.

Сјајни нови стадиони коштали су више од седам милијарди долара, док је систем метроа који повезује пет од осам стадиона коштао око 36 милијарди долара. Више милијарди долара износили су и трошкови ширења међународног аеродрома Хамад у којој је капацитет повећан са 40 на 58 милиона путника годишње. Изграђени су путеви, хотели, дворане...

Катар је са само 2,8 милиона становника једна је од најбогатијих земаља свијета, а велик дио инфраструктурних трошкова приписаних Свјетском првенству дио је ширег плана развоја земље до 2030. године.

Катар се нада да ће привући више од 1,2 милиона иностраних навијача током турнира, а од домаћинства очекује зараду од 20 милијарди долара.

Церемонија отварања

Церемонија отварања на другом највећем стадиону првенства Ал Бајту припремана је читавих годину, а њен сценарио је креирао Италијан Марко Балич који је радио на сценаријима за чак пет отварања Олимпијских игара.

Церемонија ће трајати пола сата, а одвијаће се уочи прве утакмице између Катара и Еквадора.

У изјавама за медије Балич је истакао да му је за припрему сценарија строга упутства дао катарски владајући емир, шеик Тамим бин Хамад ал Тани, а он их је реализовао уз сарадњу са умјетничким директором Ахмедом ал Бејкером.

-Поруку и садржај ове церемоније лично је припремило руководство земље. Они желе да разговарају о мултикултурализму и прихватању различитости, и желе да буду платформа за ми - рекао је Балич.

На церемонији ће наступати пјевач BTS Jung Kook.

Само првенство почиње у 17 часова утакмицом између селекције домаћина и Еквадора.

Фаворити

Финале је на програму 18. децембра, на Национални дан земље домаћина, а титулу брани Француска, која је прије четири године у Русији освојила трофеј побједом против Хрватске 4:2.

Према прогнозама стручњака и букмејкера, главни фаворит је Бразил, који чека титулу 20 година.

Екипа суперталентованих звијезда окупљених око сјајних офанзиваца као што су Винисијус Жуниор, Родриго, Нејмар или Габриел Хесус гарантује квалитет у нападу, док ће Тијаго Силва као капитен предводити дефанзиву селекције која је рекордер по броју освојених титула првака свијета.

Одмах до Бразила је њихов јужноамерички ривал Аргентина. Све очи свијета на турниру бит ће упрте ка Лионелу Месију који ће предводити Аргентину у свом вјероватно посљедњем покушају да освојили највећу и једину титулу која му недостаје у његовог пребогатој каријери.

Актуелни првак Француска у одбрану титуле креће ослабљена будући да је остала без неколико кључних играча, али опет имају сјајан кадар предвођен Килианом Мбапеом. Међу фаворите се традиционално убрајају Енглеска и Шпанија. Енглези су прошле године умало освојили Евро и с доста оптимизма су допутовали у Катар, док је Шпанија крцата младим звијездама успјешно урадила смјену генерације и спремна је опет за највеће успјехе.

Међу потенцијалне кандидате за освајање титуле су још увијек неугодна Њемачка и Низоземска. Много се очекује и од Португалије коју ће вјероватно посљедњи пут предводити Кристијано Роналдо. Посљедњи воз је и за златну генерацију Белгије, а доста се очекује и од Данске као селекције која има изузетно квалитетан играчки кадар и добру хемију унутар тима.

Актуелни вицепрвак свијета Хрватска поново није међу главним фаворитима на кладионицама, баш као и у Русији 2018. године. Међутим, Хрватска сигурно има екипу која ће задати главобољу и оним најбољим, а пролаз групне фазе се чини више него изгледан. Слична ситуација је и са Србијом која је посљедњих година доживјела препород и права су непознаница за све на највећој свјетској смотри. Аутсајдери првенства су Иран, Тунис, Костарика и Саудијска Арабија.

Иначе, Бразил је рекордер са пет титула, Италија и Њемачка имају по четири, Аргентина, Француска и Уругвај по две, а Енглеска и Холандија по једну титулу. Да ли је дошао тренутак за деветог шампиона?

Србија

Србија ће играти на Мундијалу трећи пут, а укупно 13. пут ако се узме у обзир наступ држава чији је Србија била дио.

Све је почело 1930. године у Монтевидеу, у Уругвају, када је репрезентација Краљевина Југославије састављена само од српских играча стигла до полуфинала, а посљедњи пут, прије четири године у Русији, српски тим није прошао у нокаут фазу.

Управо то је и глaвни циљ у Катару, што је више пута рекао и селектор Драган Стојковић Пикси, а послије је “све могуће”, поготово што је група веома захтјевна - Бразил, Камерун и Швајцарска.

Србија први меч игра 24. новембра против Бразила, четири дана касније слиједи дуел против Камеруна, а групну фазу завршава 2. децембра против Швајцарске.

Уколико прође у нокаут фазу, у осмини финала “укрстиће” са групом Х у којој су Португалију, Уругвај, Гана и Јужна Кореја. Дакле, постоји шанса да се Србија поново сретне са Португалијом, екипом коју је на фантастичан начин победила у Лисабону 2:1 и изборила директан пласман на финални турнир.

Награде

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) је у априлу ове године објавила награде за све селекције учеснице. Свака репрезентација ће добити 1,5 милион долара прије такмичења за покривање трошкова припрема.

Укупни наградни фонд бие 40 милиона долара већи од фонда претходног првенства који је износио 400 милиона долара. Нови свјетски првак ће на крају освојити 42 милиона долара.

Услови

Због катарских закона о конзумацији алкохола, организатори су најавили стварање одређених зона за тријежњење као алтернативу већим хапшењима пијаних навијача.

Посебан шок за навијаче услиједио је у петак, 48 сата прије отварања првенства, када су домаћини одлучили да неће продавати алкохол на стадиону и фан-зонама које се налазе у оквиру стадиона.

Ипак, домаћини су се потрудили да услови за фудбалере буду на највећем могућем нивоу, поготово када су у питању стадиони који су опремљени системима за хлађење који имају за циљ смањити температуру унутар стадиона до 20 степени Целзијуса. Највећи стадион Лусаи Иконик прима 80.000 гледалаца, Ал Бајт 60.000, док преосталих шест стадиона прима 40.000 гледалаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана