Украдено више од милијарду долара

Горан Обрадовић
Украдено више од милијарду долара

Већина људи је вјероватно бар једном у животу маштала да одради спектакуларну пљачку и да од "плијена" живи срећно до краја живота. На срећу, већина их је разумна, па су одустајали.

Међутим, има оних који су ушли у легенду својим пљачкама и који су однијели по више стотина милиона долара, већина их никада није ухапшена, а током њихових пљачки није било повријеђених.

Велика пљачка у Бостону

Једна од највећих пљачки догодила се у Бостону 1990. године, неколико часова након прославе Дана светог Патрика, а лопови су из Музеја у Бостону побјегли са плијеном чија се вриједност процјењује на више од 300 милиона долара.

У овој пљачки учествовала су само два лопова, који су били прерушени у полицајце. Први пут у музеју се није поштовало правило да се безбједносна врата ноћу не отварају. Зашто се то овај пут догодило, нико не зна.

Како било, лоповима се посрећило. Они су ненаоружани успјели да онеспособе чуваре који су им великодушно отворили врата, док су их ови у знак захвалности завезали и у 90 минута покупили три слике Рембранта, Дегасове скице, Вермерово ремек-дјело "Концерт", кинески врч у бронзи, као и друге вриједне умјетнине. 

Као доказ да није ријеч о аматерима је њихова крађа Рембрантове слике са темом морске олује, коју су прецизно одвојили од оквира оставивши грубе рубове који и дан-данас красе музеј као подсјетник на непрежаљени губитак. Ништа од украдених умјетнина није било осигурано.

Пљачка инспирација за књигу

Занимљива пљачка догодила се и 1987. године у Лондону. Тада су двојица мушкараца изнајмили сеф и у тренутку кад су им показали трезор двојац је пиштољима запријетио чуварима и управнику Центра и врло брзо у џеп су ставили 111 милиона долара.

Приликом уласка у банку они су на вањским вратима објесили знак да је Центар привремено затворен и без ометања покупили новац. Полиција је убрзо дошла до информације да је за ову пљачку одговоран Валерије Вичеи, чији су помагачи убрзо и ухапшени, а он је побјегао у Латинску Америку.

Међутим, ухапшен је када се вратио у Енглеску да преузме нови "ферари", те је осуђен на 22 године затвора. Он је о овој пљачки написао и књигу.

Филмске пљачке

Најмање шесторица мушкараца учествовали су у пљачки вриједној 92,5 милиона долара. Пљачкаши су отели директора банке "Securitasa", његову жену и сина. Одвезли су се са њима у главни сеф, под пријетњом да ће директору убити породицу. Он име је отворио сеф, а они су убрзо побјегли са новцем, оставивши директора и његову породицу неповријеђене.

Као у вестерн филмовима 8. августа 1963. године група од 15 пљачкаша пресрела је и опљачкала поштански воз у Енглеској из кога су украли око 74 милиона долара. Нико од 15 пљачкаша није био наоружан, а том приликом од ударца у главу само је повријеђен машиновођа. Већина пљачкаша су ухапшени, али новац није пронађен.

У августу 2005. године банда провалника покупила је 69,8 милиона долара из Banco Central у Форталези у Бразилу.

"Невидљиви" лопови избјегли су аларм и сензоре тако да нико није знао што се догађа.

Да су у питању прави професионалци показује чињеница да су три мјесеца раније ископали 78 метара дуг тунел и ставили ознаку да ће се на овом мјесту продавати биљке. Освијетљен и климатизован тунел подсјећао је на предсобље гламурозне виле, а план је био савршен. Заправо, готово савршен, јер је на путу западно од Рио де Жанеира пронађено изрешетано тијело главног осумњиченог Луиса Фернанда Риберија.

Маскирани у полицајце, у децембру 2004. године, лопови су ушли у станове двојице директора банке у Белфасту и запријетили њиховој породици.

Лопови су им наредили да сљедећи дан потпуно нормално одраде свој посао, уз једну малу изнимку, на крају радног времена морају пустити пљачкаше да обаве своје. Пошто су урадили оно што су пљачкаши тражили од њих, отишли су кући, а лопови су однијели 50 милиона долара.

Мирис злата и долара

Лопови који су провалили у складиште британског аеродрома "Хитроу" нису ни слутили шта их тамо чека. Они су очекивали да ће тамо пронаћи око три милиона долара, међутим, пронашли су десет тона златних полуга.

Полиција их је послије неког времена пронашла и ухапсила, а три тоне злата никада нису нађене.

Једна од највећих пљачки новца у готовини у Америци десила се 1997. године када је из компаније која се бави превозом и складиштењем новца "Дунбар Арморед" украдено око 19 милиона долара.

Пљачку је организовао инспектор за безбједност овог предузећа, заједно са својих пет пријатеља из дјетињства. Откривени су фаталном грешком једног од пљачкаша који је приликом плаћања заборавио да одлијепи оригиналну траку компаније.

Пљачку "Луфтханзе" 1978. године помно је испланирао Џими Бурк којег је редитељ Мартин Скорсезе учинио бесмртним у филму "Добри момци". Све је почело кад је кладионичару Мартину Кругману процурила вијест о милионима долара у картонском сефу на Кенедијевом аеродрому, а који потичу од туриста из западне Њемачке.

Информација је дошла од Луиза Вернера, који је запослен на аеродрому и Кругмановог дужника на картама. Пљачка је започела уласком црног комбија на терминал који није промакао чувару. Лопови су, међутим, били бржи, а чувар је добио по глави. Пред сваким ко им се нашао на путу показали су крвавог чувара како би их увјерили у озбиљне намјере.

У тренутку кад се лова напунила до крова, неколицина узбуђених пљачкаша скинула је маску, што није промакло запосленим и касније је послужило као доказ у откривању њихових идентитета. У само 64 минута однијели су око 5,8 милиона долара.

Дијаманти

Чак 80 одсто свих небрушених дијаманата на свијету прође кроз Антверпен у Белгији, и лопови то знају!

У једној од пљачки у овом граду плијен је био толико велики да лопови буквално нису могли све да понесу, али су ипак успјели да испразне 123 од 189 кутија са драгоцјеним камењем вриједним више од 100 милиона долара. Због ове пљачке осуђен је Леонардо Нотарбартоло, а пљачка је планирана више од четири године. Ниједан од украдених дијаманата није пронађен.

Садам Хусеин

У марту 2003. године, дан прије него што су Американци бомбардовали Багдад, из Централне банке у Ираку украдено је милијарду долара.

Кажу да је ријеч о највећој пљачки банке у историји, а иза таквог лоповлука мора стајати само велика звјерка.  За ову пљачку су окривили Садама Хусеина. Недуго након пљачке америчке трупе су пронашле 650 милиона долара скривених у зидовима Хусеинове палате. Није било сумње да се радило о новцу из Централне банке. Иако је генерални менаџер ал-Рафидаин банке тврдио да је износ био пуно већи и да су у питању неки други пљачкаши, Хусеин је означен као главни кривац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана