Таленат, срећа и знање пречице до успјеха

Ведрана Кулага
Таленат, срећа и знање пречице до успјеха

Иако се живот, знање и наука мијењају из године у годину, нека питања и даље су без одговора и јединствене дефиниције. Једно од њих је успјех, оно нешто чему многи теже и за шта постоји милион изрека и још толико путева.

Да ли је онда успјех сличан мердевинама, јер не можеш да се пењеш са рукама у џеповима, или је то пут од неуспјеха до неуспјеха без губљења ентузијазма, уз добар положај звијезда и велико знање?

Пикасо је знао рећи да је акција базични основ за сваки успјех, а Софокле да успјех зависи од труда. Да ли успјех онда пркоси вјечности и пролазности и надживљава аутора?

Од атома до есперанта

Иако многи кажу да не постоје праве године за успјех, странице историје су пуне младих људи чија су имена управо ту урезана, и то захваљујући управо успјеху који су постигли.

Више пута кроз историју изузетно млади људи су мијењали свијет и покретали праве револуције. За неке је кључна била 28. година у којој су достигли врхунац и тадашњим као и многим будућим генерацијама оставили своја најпознатија дјела у аманет.

Своје мјесто у историји, у тим годинама, пронашао је дански физичар Нилс Бор, који је заувијек промијенио науку објавивши теорију о атомима.

Пол Мекартни је постао соло музичар након што су се Битлси распали мјесец прије његовог 28. рођендана. Пошто је открио теорију клатна и оборио Аристотелов закон да тежа тијела падају брже од лакших, Галилео Галилеј постао је ректор катедре за математику Универзитета у Падови.

Сличну биографију иза себе, у дијелу који се односи на године, оставио је и Александар Грахам Бел. Он је, наиме, у 28. години радио на откривању телефона, а резултате је представио седам дана послије 29. рођендана.

Један од младих, чији је успјех постао глобални је офталмолог дању, а "луди" визионар ноћу, односно Лудвиг Л. Заменхоф који је у 28. години осмислио универзални језик есперанто.

Микеланђело је до 28. рођендана направио ремек-дјела "Давида" и "Пјету", осликао таваницу Сикстинске капеле, а затим одлучио да се окрене архитектури.

Четири дана послије 28. рођендана Марк Закерберг лансирао је "Фејсбук" на берзи, што га је у тренутку учинило милијардером.

Завидна знања показали и млади из Републике Српске

Тим корацима ка успјеху крећу се данас и многи млади људи из Републике Српске и окружења који траже своје мјесто под звијездама.

Да ли ће и колико постати успјешни и допринијети бољем сутра генерацијама које тек долазе, остаје да се види. Али битно је да су од нечега кренули и најавили да имају потенцијала, воље, знања и жеље да успију и постану дио историје која тек треба да се пише.

На добром путу ка томе је млади Бањалучанин Душко Бијелић, који је и прије свог 18. рођендана добио мјесто администратора у "Фејсбуку". Прво је покривао само Бањалуку, а касније подручје готово цијеле југоисточне Европе са главним задатком да спријечи вријеђања на овој друштвеној мрежи, поправља чет и брани профиле од хаковања. Његов радни дан знао је трајати и 20 часова.

Тим стопама иде и генијални Бањалучанин Дејан Гвозденац који је на седам престижних америчких универзитета успјешно прошао пријемне испите, а као пут за будућност одабрао је чувени "Јејл".

Своје мјесто међу успјешнима, иако много млади, пронашли су и основци, чланови "Оркестра хармоника" из Угљевика, који су послије учешћа у шоу програму "Ја имам таленат" остварили још један велики међународни успјех, па су се у конкуренцији чак 600 ансамбала из цијелог свијета директно пласирали на Културну олимпијаду "Сочи 2014", која се одржава у Русији.

Мјесто под звијездама својим залагањем обезбиједила је и Влада Владић, најбољи кувар дјечије хране у САД, која је српским традиционалним јелима са одушевљењем прихваћена у САД.

Супруга америчког предсједника Барака Обаме, Мишел, позната је као дама од стила, што је још једном доказала при сусрету са премијером Велике Британије Дејвидом Камероном и његовом супругом Самантом, када је носила хаљину српске креаторке Роксанде Илинчић.

Успјех је слава или не?

Када се помене ријеч успјех, многи се питају да ли постоји универзална формула за то, и у послу и у животу. Одговор се као и обично крије у нама и своди се на: да, постоји. Добра ствар је у томе да сви имају прилику да постану успјешни, а лоша да сви не могу бити успјешни без обзира на све.

Кључ је у дисциплинованом придржавању основним путоказима који нас могу одвести на прави пут, али и стручњаци истичу да је тешко дати одговор на питање шта је успјех и то само један.

Дефиниција успјеха разликује се од културе до културе, као и од правила времена у којем живимо. Да ли је онда успјех само пет минута славе или мјесто на страницама историје, или се и то мијења у данашњем све бржем темпу живота?

Социолог Биљана Милошевић каже да се, посматрајући људе из свакодневног окружења, може закључити да се за успјех не треба само родити "под срећном звијездом". Према њеним ријечима, за успјех треба много других фактора.

- Ако неко жели да успије у животу, у ономе чиме се бави или чиме жели да се бави, мора максимално да се труди и одрекне многих ствари како би дошао до резултата, односно до неке своје животне приче - рекла је Милошевићева и додала да је уз све то потребна и искрена подршка најближих.

- Живимо у времену у којем су многи постали зли и љубоморни, па се нечији успјех, скоро па не прашта - нагласила је она.

Према њеним ријечима, они који се бескомпромисно труде и вриједно раде на себи и свом таленту, сигурно ће наћи прави пут до истинског успјеха.

- Овај успјех се разликује од успјеха који траје дан-два или дуже, односно успјеха који је типа ЕПП-а, прођу у секунди и забораве се - закључила је она.

Једном је неко рекао "живите дан по дан и обављајте посао по посао. А затим продужите према ономе што долази послије. То има смисла. Не покушавајте да живите у прошлости, садашњости и будућности све у исти час. Успјешан је човјек који је научио да живи само у садашњости, али се увијек креће према ономе што долази послије".

Смјернице

Иако успјех зависи од много фактора и сплета околности, ипак се на раним мјестима могу наћи и смјернице и како доћи до тога. Једна од њих је, како многи кажу, увијек радите оно што волите, јер ако радите оно у чему не уживате, увијек ћете тапкати у мјесту. Друга смјерница је планирање будућности, а на путу до успјеха треба и сагледати све опције, понекад затражити и савјете, поћи од чињеница и поштовати своју вриједност.

Сан или рад

Иако дан не може имати више сати од онога што има, може се промијенити начин на који се сати користе. Неки најуспјешнији људи на свијету, не само да раде унутар радног времена, већ више времена створе и тако што мање спавају.

Јак Дорси, оснивач "Твитера", уз све своје обавезе дневно спава четири до шест сати. Том Форд, успјешни модни дизајнер, тврди да му је довољно три сата сна дневно. Успјешни бизнисмен Доналд Трамп спава три до четири сата, а у биографији Николе Тесле пише да је ноћу спавао два сата. Маргарет Тачер требала су такође тек четири сата сна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана