Шверцују мајмуне, змије и скелете

Марина Чигоја
Шверцују мајмуне, змије и скелете

Одувијек се преко границе шверцовало све и свашта, некад успјешно некад не. Ипак, посљедњих година граничне полиције имале су невјероватне запљене, које су показале да у овом “послу” границе нема. Папагаји, корњаче, змије, мајмуни, колибрији, виолине, скелети - није важно, важно је само да се добро заради.

Животиње

Кријумчарење ријетких животињских врста постао је један од најуноснијих послова у свијету, па изузетак није ни регион.

Погранична полиција и службеници Управе царина спријечили су тако прије неколико дана покушај држављанина Србије да на граничном прелазу Келебија прокријумчари два папагаја, који припадају роду заштићених врста. Птице су откривене приликом детаљне контроле аутомобила “опел астра” на улазу у Србију. Оба папагаја била су умотана у мрежасте пластичне кесе, а затим сакривена испод зимске јакне на задњем сједишту возила и у простору за резервни точак. Осумњичени за кријумчарење “зарадио” је кривичну пријаву, а птице су одузете и збринуте.

Да су папагаји међу омиљеном робом шверцера, показује и то да су цариници на граничном прелазу Градина са Бугарском спријечили држављанина Србије да прокријумчари чак 237 папагаја, од чега се 85 налази на CITES листи угрожених врста дивље флоре и фауне. Птице су откривене на излазу из Србије током детаљне контроле аутомобила, у 18 кавеза, који су се налазили у гепеку возила.

Царинска контрола граничног прелаза Прешево пронашла је 2010. у приколици Ненада Стојменовића из Трговишта мајмуна и крокодила.

Те животиње су заштићене врсте са CITES листи, а како Стојменовић није имао дозволу за извоз, привремено су одузете до одлуке надлежног суда.

Лани су у прихватилиште на Палићу примљене 403 животиње које су одузете на граничним прелазима приликом покушаја шверца, а међу њима су срне, творови, лисице, змије, па и макаки мајмуни.

Крајем прошле године бугарски цариници су на прелазу Калотина, на граници са Србијом, задржали стручњака за гмизавце, који је покушао да прокријумчари 16 отровних змија. Мушкарац је путовао аутобусом из Бугарске за Њемачку, а након што су примијетили да је путник видљиво нервозан приликом преласка границе, цариници су приступили рутинској контроли и у његовим џеповима открили епрувете са змијама. Око леђа мушкарца, за којег је касније утврђено да је херпетолог, откривен је специјално направљен појас са још неколико отровних змија. Путник је објаснио да ради у научном институту и да се бави расплодњом змија, те да је због финансијске кризе одлучио да један број ових гмизаваца прода у Њемачкој. Заплијењене змије, које припадају заштићеној врсти “палестинска отровница”, предате су на чување Националном природно-научном музеју при Бугарској академији наука.

Шокирани су били и цариници на граничном прелазу Градина, који су у три путне торбе, које су се налазиле у пртљажнику аутобуса на редовној линији Берлин - Пловдив, пронашли, ни мање ни више, него 18 змија, десет гуштера и девет корњача, међу којима је било и заштићених врста.

Торба са храном за шверцоване животиње била је испод ногу путника.

Индијска гранична служба ухапсила је прошлог мјесеца двојицу мушкараца који су у три кофера покушали да прокријумчаре више од 10.000 живих корњача ријетких врста. Индијци који су путовали из Кине за Сингапур ухапшени су на аеродрому у Калкути, а индијске власти покренуле су истрагу.

Један путник из Саудијске Арабије покушао је да у свом пртљагу прокријумчари из Египта велики број рептила, међу којима је било кобри, камелеона и младунаца крокодила. Када су рептили откривени у торби двадесетдвогодишњег путника, међу обезбјеђењем Међународног аеродрома у Каиру накратко је завладала паника.

Путник је изјавио да су му рептили били потребни за научна истраживања на Универзитету у Саудијској Арабији.

Скривање

И начини на који се нелегална роба шверцује су запањујући. Тако је, између осталих, забиљежен и случај Бразилца који је 2011. ухваћен на аеродрому у Мајамију са седам малих питона и три бебе корњаче, сакривене у доњем вешу и џеповима. Он је признао кривицу и кажњен је са 400 долара и двије године условно.

Мушкарца су цариници ухватили на аеродрому док је пролазио кроз скенере да би се укрцао на лет за Бразил. Када му је затражено да испразни џепове, он је из њих извадио два младунчета питона чврсто умотана у најлонске чарапице. Када је потом затражено да извади предмете сакривене у предјелу препона, мушкарац је извадио још двије најлонске чарапе у којима су се налазиле змије и мале корњаче. Све животиње биле су живе и старе свега седмицу.

Један холандски путник ухапшен је пошто је покушао да прокријумчари туце живих колибрија и то у својим панталонама. Он је ухапшен на аеродрому у Кајену, главном граду Француске Гвајане. Свака птичица била је умотана у платно, које је потом било залијепљено траком. Путници су примијетили да је Холанђанин био превише нервозан и одмах обавијестили полицију.

Швајцарски цариници ухапсили су на аеродрому у Цириху једног италијанског држављанина који је имао 11 скупоцјених сатова сакривених у доњем вешу и свежњеве новчаница у чарапама. Вриједност сатова је процијењена на више од 40.000 швајцарских франака (око 30.000 евра), док вриједност шверцованих девиза достиже суму од 120.000 швајцарских франака (88.320 евра). Полицији је изјавио да је сатове и новац хтио да прошверцује у Италију колима која су га чекала на циришком аеродрому Клотен.

Португалска полиција заплијенила је 811 килограма кокаина и ухапсила пет особа у Лисабону под сумњом да су кријумчарили ту дрогу из Латинске Америке у Европу. Према наводима полиције, дрога је била сакривена међу бананама из Латинске Америке. Дрога је била намијењена европском тржишту.

Да сналажљивости кријумчара нема краја, показало се и прије пар година, када је црногорска гранична полиција пресјекла кријумчарски канал и заплијенила 3.150 боксова цигарета, вриједних око 40.000 евра, за које се сумња да су биле намијењене косовском тржишту. Цигарете су, наиме, покушале да прокријумчаре четири особе, које су водиле осам натоварених коња, а кретале су се из правца Црне Горе ка Косову. Кријумчари су када су видјели службенике граничне полиције, почели да бјеже.

Виолине, кљове, скелети...

Цариници су у мају ове године, у сарадњи са граничном полицијом на граничном прелазу Хоргош, спријечили покушај кријумчарења двије антикварне виолине са краја 19. вијека.

Виолине су откривене у возилу којим је управљао 26-годишњи музичар из Бугарске. Он је са сапутником путовао на релацији Њемачка - Бугарска, а на улазу у Србију обојица су изјавила да са собом носе само лични пртљаг.

Цариници су, током контроле аутомобила, у пртљажнику затекли виолински кофер у којем су се налазиле двије виолине из 1851. и 1886. године.

Прошле године у Њемачкој новац је пронађен сакривен у кифлама, а цариници у САД заплијенили су 200 статуа магараца пуњених са укупно 1.800 килограма марихуане...

Само прошлог уторка у Хонгконгу на царини је заплијењено 1.120 слоновских кљова, 13 рогова носорога и пет одераних кожа леопарда, све укупно вриједно више од пет милиона евра.

Раније ове године 70 милиона година стар скелет диносауруса је успјешно прокријумчарен у САД, прије него што је откривен и враћен у Монголију.

Беба

Ипак, тешко да је забиљежен случај попут оног на на аеродрому у Шарџаху у Уједињеним Арапским Емиратима, гдје је аеродромско обезбјеђење на рендгену у торби видјело бебу, коју су родитељи покушали да сакрију, јер нису имали визу за њу. Египатски брачни пар је са бебом од  пет мјесеци допутовао авионом из Египта, али су их на аеродрому задржали радници из имиграционог одјељења, јер нису имали визу за дијете. Родитељима је речено да ће морати да остану на аеродрому неколико дана, док се не отвори царинска канцеларија.

Међутим, док је трајала смјена радника, пар је у свом очајању ријешио да им побјегне. Да би могли да прођу царину, одлучили су да овога пута сакрију дијете у торбу. Међутим, морали су свој пртљаг да дају радницима на рендгену, који су убрзо на монитору примијетили контуру дјетета.

- Када су радници видјели на скенеру бебу у торби, били су запрепашћени. Ова машина је опасна за све, а поготово за бебу која је прошла кроз њу. Биће покренут поступак против родитеља. Они обоје имају визе, а угрозили су живот бебе - изјавили су у полицији.

Родитељи су ухапшени и оптужени за излагање радијацији и угрожавање живота дјетета.

- Ризиковали су бебин живот. На испитивању су рекли да су сакрили дијете, јер нису имали пасош ни визу, а жељели су да буде са њима у Емиратима - изјавила је портпарол полиције Шарџаха.

Цијене

Према тврдњама упућених, један соко, који се извезе на Блиски исток, кошта око 50.000 евра, а јаје пеликана на црном тржишту плаћа се око 5.000 евра.

Ријетке врсте корњача коштају од 100 евра навише.

“Евросонг”

Прије двије године цариници су на аеродрому у Дортмунду заплијенили 759 навијачких артикала за “Евросонг” од једног путника из Србије. У пртљагу једног 31-годишњег Србина цариници су пронашли 759 мајица и шалова са логом “Евросонга 2011”. Он је у пртљагу имао и заставе различитих земаља учесница “Пјесме Евровизије”, као и наљепнице за фанове овог такмичења. За увоз ове робе, према Закону о спољној трговини, потребно је имати доказ о поријеклу, што путник није имао код себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана