Страшне визије постале реалност

Весна Поповић
Страшне визије постале реалност

Вјеровали у видовњаке или не, нека од најимпресивнијих предвиђања великих умова у историји, али и обичних људи, звучала су можда смијешно и сулудо у том тренутку, али на крају су се ипак показала истинитима.

Када се размишља о  видовњацима прва асоцијација је обично Нострадамус, а ниједна прича не би била потпуна без спомињања овог француског видовњака четрнаестог вијека.

Нострадамусова пророчанства

Објавио је хиљаде предвиђања, док су историчари утврдили како је више од пола тачно. Можда његово најпознатије пророчанство је о три "антихриста", који ће имати велики утицај на друштво.

За првог се сматра да је Наполеон, владар којег су чак и његове присталице звали крвником, а Нострадамус  представио: "Владар ће бити рођен близу Италије, а који ће цијело царство коштати, рећи ће они с којима је у друштву. Биће сматран више крвником него принцем".

Наредни антихрист, којег је Нострадамус назвао "човјек умазан убиством, непријатељ људске расе, гори од свих прије њега, проклет и нечовјечан", сматра се Адолф Хитлер.

За њега је рекао да ће доћи "Из најдубљих дијелова запада Европе, од сиромашне породице, дијете ће се родити, који ће са говором заводити многе, његова слава ће се проширити у Источном царству". Адолф Хитлер, познат као добар наратор који је завео многе своје познанике да учине невјероватно зло, рођен је у Аустрији у сиромашној породици. Нострадамус је предвидио да ће Хитлер умријети сам, и да ће  "Велики дио борбеног поља бити против њега".

Неки мисле да је трећи антихрист Садам Хусеин или Осама бин Ладен, јер је Нострадамус предвидио да ће доћи са Блиског истока: "Из једне арапске земље, биће рођен Мухамедов сљедбеник, ући ће у Европу носећи плави турбан, биће терор човјечанству, никад већег хорора".

Нострадамус је чак написао редове који би се могли односити на терористичке нападе 11. септембра 2001. године на САД. "Небо ће горјети на четрдесет и пет степени, ватра ће новом великом граду прићи." У овом цитату, Нострадамус говори о великом граду Новог свијета, близу 45 степена  географске ширине. Стручњаци се слажу да ово може бити само Њујорк: "Небо ће горјети на четрдесет пет степени. Ватра ће новом великом граду прићи. Ватром ће уништити њихов град, срце опако и хладно, крв ће се лити, милости ни за кога."

Трансплантација органа, Хладни рат и слијетање на Мјесец

Оно што се данас сматра достигнућима у науци, прије само 100 или 200 година у најмању руку је била научна фантастика, неповезани говор луде на које се није обраћала пажња, или се реаговали са подсмијехом, али сигурно не визионарство.

Познати аутор научне литературе Артур Кларк је једном приликом рекао "Када би неким чудом пророк могао описати будућност онаквом каква ће заиста и бити, његова предвиђања звучала би тако смијешно и апсурдно да би га сви исмијали".

Један такав визионар је и Роберт Бојл који је још 1660. године предвидио да ће једног дана људи моћи  трансплантирати органе с једног тијела на друго. Још је те давне године Бојл написао како ће се једног дана болести моћи лијечити "на даљину" или трансплантацијом органа. С обзиром на то да је живио у доба магије и празновјерја, његова мисао је била изненађујуће напредна. Осим трансплантације, предвидио је и појаву GPS-а.

Алексис де Токвил 1840. година предвидио је Хладни рат. У  свом дјелу "Демократија у Америци" писао  о двије различите велике нације свијета, које имају исти циљ. Ријеч је о Русима и Англоамериканцима, а обје желе у својим рукама држати судбину пола свијета.

У вријеме када је било познато само 60 хемијских елемента, руски хемичар Дмитри Мендељејев је 1863. године предвидио је постојање још њих 40 који су недостајали. Мендељејев је још средином 19. вијека имао идеју о данашњем периодном систему елемената. У вријеме када је било познато само њих 60, он је осмислио периодни систем којим је тачно предвидио тежине и својства 40 још неоткривених елемената.

Жил Верн је 1865. године предвидио слијетање на Мјесец, 100 година прије него што је "Аполо 11" слетио на Мјесец у причи "From the Earth to the Moon". Чак је и знао да ће ракета полетјети из Флориде, име брода и тачан број астронаута. Оно што је најчудније у свему томе јесте чињеница да је погодио и осјећај бестежинског стања у свемиру, иако се у његово вријеме још није знало да у свемиру не постоји гравитација.

У краткој причи Морган Робертсон 1898. године, предвидио је потапање "Титаника". У свом дјелу под називом "Futility, Or The Wreck of the Titan" овај писац предвидио је судбину "непотопивог Титаника". Највећи брод икада направљен судариће се с огромним ледењаком и потонути.

Х. Г. Велс  је 1914. година  је у свом дјелу "The World Set Free" описао како би "атомска бомба" могла уништити цијели град. Иако није био упознат с начином на који би се могла догодити нуклеарна детонација, знао је нешто мало о радиоактивним елементима. Исто тако је био сигуран, када људи схвате како да направе тако нешто, догодиће се јако лоше ствари. И био је у праву!

Свјетски ратови и природне катастрофе

Страшне визије које су се оствариле имали су и мање познати људи. Тана Хој предвидјела је бомбардовање у Оклахома Ситију. Ова  Американка је медиј који тврди, не само да чује духове и душе, већ да их и види. Хој је током једног радио програма 1995. године у FaxetteVille, NC, прогласила да ће бити терористички напад на зграду у Оклахома Ситију. 90 минута касније, трагедија се десила и представљала је најгори терористички напад до 11.9.2001. године.

Видовњак Џефри Р. Палмер предвидио је много ствари,  неке су се догодиле, док неке нису. Прецизно је предвидио ерупцију вулкана у Индијском океану 26.12.2004. године  и цунамије на обали Суматре и Индонезије. Преко 230.000 људи у 14 земаља је умрло због природних катастрофа.

Палмер је такође тачно предвидио откриће да је Кореја спроводила тестирања нуклеарног оружја, но праву славу је  стекао након што је предвидио ураган "Катрину" 2005. године, олује која је  узела око 2.000 живота те је  још увијек међу топ пет најсмртоноснијих торнада икада.

Едгар Сајс, негдје познат као "Спавајући пророк", је један од најпознатијих пророка двадесетог вијека. Сајс је себе могао ставити  у медитативно стање, гдје је могао одговорити на питања о времену, простору, реинкарнацији, постојању душа, те тренутне и будуће догађаје, са невјероватном тачношћу.

Предвидио је почетак и крај оба свјетска рата, крај Велике депресије, те смрти предсједника Франклина Рузвелта и Џона Ф. Кенедија.

Џејн Диксон је била астролог шездесетих година прошлог вијека, те је постала колумниста и славна особа, када је од ње Прва дама САД Ненси Реган тражила савјет током предсједништва Роналда Регана. Диксон је предвидјела убиство Џона Ф. Кенедија, те смрт Мартина Лутера Кинга. Један Италијан је сањао о томе да ће папа Бенедикт 2013. година одступити и да ће га замијенити човјек по имену Франциско.

Још је у фебруару ове године једна Италијанка твитала о томе да је њен момак сањао да ће папа Бенедикт одступити и да ће га  наслиједити човјек по имену Франциско.

Популарна  серија "Стажисти" је 2006. година предвидјела гдје се скрива Осама бин Ладен. У једној епизоди ове популарне америчке серије споменуто је како би Бин Ладена требало потражити у Пакистану. Иако звучи као случајност, чињеница је да су га управо тамо и пронашли амерички војници.

Марк Твен предвидио своју смрт

Познати амерички писац Марк Твен није познат по својим видовњачким вјештинама, али је ипак продрмао свијет са неким предвиђањима која су се показала тачна. Прво је предвидио своју смрт. Рођен је 1835. године када је Халејева комета била видљива. Рекао је: "Дошао сам са том кометом, планирам и отићи са њом". И преминуо је 1910. године, када је комета опет била видљива. Такође је предвидио смрт свог брата, кад је сањао брата како лежи у ковчегу између двије столице на расклапање у дневној соби њихове сестре. Неколико седмица касније, његов брат Хенри је погинуо у аутомобилској несрећи, и када је Твејн ушао у сестрину кућу, видио је да је све аранжирано онако како је он то сањао.

Тесла у друштву пророка

Визијама о будућности које су се показале као истините може се похвалити и српским научник Никола Тесла. Он се роботиком почео бавити 1890. године кад је све запањио својим патентираним бродом на даљинско управљање.

Видовити геније је објаснио: "Не треба уништити машину већ је треба научити шта да ради. Све што данас радимо, једног дана ће то радити аутомат. Он ће радити све што су некад радили робови". Никола Тесла је 1909. година предвидио  бежичне уређаје у свом интервјуу за "Њујорк тајмс". "Ускоро ће бити могуће преношење бежичне поруке широм свијета, и то на тако једноставан начин да ће сваки човјек имати такав уређај и управљати њиме", рекао је Тесла за те новине давне 1909. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана