Шта мултимилијардер Ворен Бафет зна, а други не и како то утиче на наш регион

Вељко Зељковић
Шта мултимилијардер Ворен Бафет зна, а други не и како то утиче на наш регион

ВАШИНГТОН - Одлука милијардера Ворена Бафета, власника инвестиционог фонда “Беркшир Хетавеј”, а кога многи називају и пророком из Омахе, да распрода велики дио својих акција те да своје богатство чува у кешу, не слути на добро по америчку, али и глобалну економију, финансије и берзе.

Сматра ово економиста Синиша Пепић, коментаришући посљедње Бафетове потезе, односну одлуке - да након што је прије пар мјесеци продао половину свог удјела у “Ејплу”, прије пар дана то уради и са акцијама које је његов инвестициони фонд имао у Банк оф Америка, једној од највећих свјетских финансијских институција. Бафет је овом приликом продао акције у вриједности од чак  982 милиона долара. Интересантно, то је урадио  након што је од 2011. године константно улагао у акције ове банке.

Према Пепићевим ријечима, Бафет је један од најпознатијих и најцјењенијих инвеститора у свијету, познат је по свом стратешком приступу улагању, гдје сваки потез доноси након пажљивог разматрања. Када одлучи продати значајне количине акција то, како каже, обавезно изазива велику пажњу на тржишту и аналитичара. Његова недавна продаја акција “Ејпла” и Банк оф Америка може сугерисати неколико могућих сценарија. 

- Једна од могућности јесте то да он спроводи стратегију диверзификације или преусмјеравања капитала у прилике које сматра атрактивнијима или мање ризичнима. Познат је по томе што избјегава спекулације, увијек тражећи сигурне и стабилне инвестиције. Његова одлука о продаји могла би значити да види повећане ризике у тренутним тржишним условима, посебно у технолошком и финансијском сектору. Други је далеко озбиљнији. Ова продаја може указивати на очекивање значајних промјена на тржишту, попут успоравања економије, повећане волатилности или чак криза. Уколико до таквих поремећаја дође, то би могло имати далекосежне посљедице, не само по САД већ и Европу - каже за “Глас Српске” Пепић.

Како је појаснио, Европа која је економски снажно повезана са САД могла би осјетити посљедице кроз различите канале. Ако америчке банке, попут Банк оф Америка, доживе потешкоће, европске банке, које често послују у блиској сарадњи с америчким, могле би се суочити са сличним проблемима. 

- Тада би инвеститори постали опрезнији, повлачећи капитал из европских тржишта, што би могло довести до пада цијена акција и повећања трошкова задуживања. У случају да САД западну у рецесију или ако тржиште доживи значајне поремећаје, глобална потражња за европским извозним производима могла би се смањити, успоравајући раст европске економије. Наравно, то би се онда одразило и на нас - сматра Пепић.

Наводи и да ови Бафетови потези не морају нужно значити долазак неке нове и веће кризе, али они свакако могу бити сигнал, односно наговјештај још тежих и суморнијих дана, а што би Европи, као и остатку свијета, донијело низ нових економских проблема.

- Постоји једна изрека да када Америка кихне Европа добије упалу плућа - сликовито је објаснио Пепић.

Банк оф Америка је иначе један од камен-темељаца у америчком финансијском систему. Она се недавно нашла у фокусу јавности након  забрињавајућих финансијских извјештаја, који су поједини аналитичари назвали суморним и црним. Крај прошле године завршио је са падом зараде. Нето приход банке пао је за више од 50 одсто. Песимисти сматрају да је ова банка само једну у низу посусталих финансијских институција које су у протеклом периоду водиле лошу пословну политику - ослањајући се углавном на куповину хартија од вриједности са ниским приносом и дугим роком доспијећа. Бафет их је недавно критиковао поручујући да су предузимани неоправдани ризици, поручујући да би требало да постоји казна за лоше понашање банкара. 

Велика олуја 

Аналитичар из фирме за финансијске услуге “Едвард Џонс”, Џим Шенан истакао је да су га забринули Бафетови потези, при томе се осврћући и на нека ранија упозорења појединих финансијских стручњака који сматрају да се спрема велика олуја на америчком тржишту комерцијалних некретнина. Као велики проблем наводе то што су поједине велике банке преплављене лошим кредитима, јер цијене некретнина падају. Сматрају и да је Бафет нањушио тај проблем и одлучио да сачува своје богатсво тако што ће распродати своје акције у Банк оф Америка.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана