Славни убијају и газе у саобраћају

М. Миљић, М. Чигоја
Славни убијају и газе у саобраћају

Многе свјетске звијезде неријетко су гости затвора, да ли због конзумирања разних дрога, учествовања у тучи или саобраћајних прекршаја, али неки од њих нису затварани само из тих разлога. Забиљежено је доста случајева у којима су познате свјетске фаце завршиле иза решетака због убиства.

Нагла популарност и велики новац неким људима очигледно помуте разум, а то управо доказују и славне, познате личности које своје животе претварају у праве драме.

Комичарка убила мужа, глумац "Ренџера" супружнике

Славна комичарка Феј ДеВит 1965. године оптужена је за убиство супруга Реја Алена. Она је ножем за отварање поште убола свог супруга неколико пута и нанијела му смртоносне повреде.

Глумица из познате серије "Мелроуз плејс", Ејми Локејн - Бовенајзер, у фебруару 2013. године осуђена је на казну од три године затвора због аутомобилске несреће у којој је преминула Хелен Симан (60). Послије суђења, породица жртве разочарано је напустила судницу, јер су за Ејми очекивали казну од десет година затвора.

Глумац који је имао малу улогу у "Моћним ренџерима", Скајлар Делеон, осуђен је на смртну казну 2009. године за убиство брачног пара на њиховој јахти. Име јахте било је "Заслужено".

Прије него што је снимио филм "Ванземаљац 3", глумац Чарлс С. Датон, одслужио је казну затвора за убиство, илегално посједовање оружја и предвођење групе побуњеника у затвору. Послије казне наставио је глумачку каријеру у серији "Рок".

Лило Бранкато Јуниор, глумац познат по улогама у серијама "Сопранови" и "Приче из Бронкса" и даље служи своју затворску казну, а недавно је успио и да својим пријатељима пошаље "твит" из затвора. Он је оптужен за пљачку и убиство полицајца ван дужности.

Бродерик се не сјећа судара

Ребека Гејхарт, звијезда хорора "Врисак 2" и "Урбана легенда", 2001. је у Лос Анђелесу прегазила деветогодишњег дјечака, али ипак није завршила у затвору јер се ван суда нагодила са жртвиним родитељима.

Метју Бродерик, супруг Саре Џесике Паркер, 1987. године изнајмљеним аутомобилом марке BMW изазвао је судар у коме су путнице другог аутомобила, мајка и кћерка, преминуле. Бродерик је у судару сломио ногу.

Глумац је тврдио да пати од дјелимичне амнезије и да се не сјећа судара, признао је кривицу, и умјесто пет година затвора, оптужен је само за неопрезну вожњу и кажњен са 175 долара.

Роберт Блејк који је прошао некажњено када је 2002. године оптужен за убиство супруге, ипак је три године касније у грађанској парници, проглашен кривим.

Лејн Герисон, глумац из серије "Бјекство из затвора", возио је пијан када је аутомобилом усмртио 17-годишњу дјевојку. Добио је казну од 40 мјесеци затвора.

Спортисти највећи криминалци

За познатим пјевачима и глумцима не заостају ни спортисти, па је тако велики број њих у уништио каријеру због силовања и убиства, али у посљедње вријеме људи из свијета фудбала, кошарке, бокса, атлетике чине најтежа кривична дјела као никад раније.  

Атлетичар Оскар Писторијус само је један од многих спортиста  који су се током своје каријере огрезли у криминалу и завршили у затвору. Јужноафрички атлетичар са тјелесним инвалидитетом ове године убио је своју дјевојку Риву Ситкман.

Међутим, много спортиста прије њега оптужено је за убиство, силовање, оружану пљачку, диловање дроге.

Један од најпознатијих случајева сигурно је случај О’Џеј Симпсона, бившег играча Америчког фудбала, а касније и познатог глумца. Он је 1995. године осумњичен за убиство своје супруге Никол Браун Симсон и њеног пријатеља Роналда Гудмана. Међутим, у контроверзном суђењу које је трајало низ година Симпсон је ослобођен оптужби.

Симпсон је признао убиство много година послије и то у емисији Опре Винфри, која је радила интервју са њим у затвору. По закону, особа која је ослобођена оптужби за убиство не може се поново теретити за исти злочин. Ипак, то га није смирило, већ је касније наставио са проблемима, па је више пута оптужен за оружану пљачку.

Трагичне судбине и славних у Србији

Можда и најпознатији случај убистава познатих на овим просторима је случај глумца Жарка Лаушевића. Жарко Лаушевић и његов пет година старији брат Бранимир звани Мили су нападнути 1993. године од групе хулигана у близини подгоричког локала "Епл". Том приликом је Жарко из свог пиштоља "ЦЗ-99" усмртио нападаче Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а тешко ранио Андрију Кажића, док је овај прилазио да се придружи нападачима.

На суђењу је осуђен на 15 година затвора због двоструког убиства. Након укидања пресуде од стране Савезног суда, по поновном претресу фебруара 1998. године, изречена му је казна од четири године затвора због двоструког убиства у прекорачењу нужне одбране. Будући да је у том тренутку већ издржао 4,5 године, пуштен је на слободу. Убрзо након тога је напустио земљу и настанио се у Њујорку у САД.

Црна серија саобраћајних несрећа са смртним исходом забиљежена је и у Београду, кад је јамајкански кошаркаш Кимани Френд, возећи аутомобил у пијаном стању, усмртио дјевојку на пјешачком прелазу. У крви је имао 0,98 промила алкохола.

Познат је и случај водитељке Петре Цвијић која је усмртила пјешака.

Србију, али и регион потресао је трагичан крај који је имала љубав српске пјевачице Ксеније Пајчин и манекена Филипа Каписоде.

Вијест да је Каписода убио своју дјевојку па себе шокирала је цио регион. Узрок трагедије била је манекенова љубомора, која је довела до тога да Каписода из пиштоља пуца у главу својој дјевојци, а затим и себи.

Булатовић оптужен за силовање

Најпознатији случај на просторима региона када је један спортиста осуђен, свакако је случај црногорског кошаркаша Николе Булатовића, који је оптужен за силовање. Он је прошле године изручен Подгорици из Доминиканске Републике, у којој је ухапшен на основу потјернице Интерпола. Булатовића чека издржавање казне затвора од пет година на коју је осуђен пресудом Окружног суда у Београду.

Бивши играч ФМП-а, Будућности и Партизана проглашен је кривим за силовање у марту 1998. године, када је силовао тада малољетну Н. С, пошто је дошла у његов стан како би довршила раније започети интервју за школски лист. Током суђења, Булатовић је негирао кривицу, тврдећи да је ријеч о намјештаљци. Међутим, није спорио да је имао сексуални однос са малољетном дјевојком, али је казао да се она није противила.

Водитељка наручила убиство 

Бивша телевизијска водитељка Елена Скордели, њен брат и још два мушкарца осуђени су на доживотни затвор због убиства с предумишљајем кипарског медијског магната који је водитељку отпустио и потом спречавао да се врати на његов канал. Судско вијеће пресудило да су Елена Скордели и њен брат Анастасиос Красопулос жељели да убију зато што је он онемогућио да се она врати на телевизију Сигма, која је друга по гледаности на Кипру. Гламурозној 42-годишњој водитељки је стављено на терет да је платила за убиство шефа медијске групе "Дијас" у чијем је власништву телевизија Сигма.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана