Секс скандали пречица до успјеха

Ј. Перишић, Д. Стоканић
Секс скандали пречица до успјеха

Било на телевизији, у новинама, интернет порталима или у необавезном ћаскању, свакодневно чујемо за појам старлета. Старлетама се у посљедње вријеме називају буквално све дјевојке које су неким чудом популарне, а скоро да не раде ништа.

Судећи по причи, човјек би помислио да је старлета врста занимања а, у ствари, описује особу која се прославила углавном својим физичким изгледом, забављањем са познатим момцима и секс скандалима.

Посљедња у низу "позната из непознатих разлога" је и дјевојка Милица Живановић, познатија и као "старлета оро", која је својим небулозним изјавама неописиво брзо привукла пажњу јавности.

Шта то, у ствари, говори о друштву у којем живимо, за наш лист су појаснили признати психолози и социолози.

Појам старлета, заправо, потиче од италијанског израза "старлетта", што значи "звјездица".

Старлета је, по дефиницији, позоришна или филмска глумица која игра споредне улоге. Углавном је то млада и перспективна глумица, звијезда у успону.

Међутим, стварност је потпуно другачија. Тако дјевојке широм свијета користе атрактиван изглед како би разним скандалима привукле пажњу на себе и тако уновчиле свој "посао" старлете.

Скидање за магазине и секс скандали

Првих пет дјевојака које су откриле позив старлета и отвориле врата многим другим углавном млађим дјевојкама, су Холи Пирс, Луси Пиндер, Софи Хауард, Индија Рејнолдс и Даниел Лојд. У данашње вријеме иконе старлета сигурно су контроверзна Парис Хилтон, за којом не заостаје ни заносна Ким Кардашијан. Обје су се прославиле најприје секс скандалима, а затим и сопственим ријалитијима.

Ким Кардашијан је постигла планетарну славу у ријалитију "У корак са Кардашијанима", а истовремено стекла и огромно богатство. Интересовање америчке јавности за њу је почело када се на интернету појавио снимак секса, у којем се појављује са бившим дечком репером Реј Џејем. Крајем 2009. искористила је пажњу медија и масе за свој лик и дјело, те је на тржиште лансирала и свој парфем. Поред овога пажњу је изазвала многобројним везама са многим спортистима, а са кошаркашем Крисом Хамфризем је била у браку пуна 72 дана, што ју је додатно довело у жижу интересовања.

Код нас, "занимање" старлета још није толико распрострањено, вјероватно јер смо тек открили ријалити програме попут "Великог брата", "Фарме" и сличне, као могућност "брзе зараде", или макар петоминутне славе. Та слава касније резултира и  неким кешом, али далеко од тога да ми немамо старлете.

Станија Добројевић, Сораја Вучелић, Елизабета Митић, Мартина Рајић, Сташа Ли, Јована Павловић - само су неке од дјевојака које се свакодневно појављују у медијима без икаквог посебног разлога.

Најпознатија бањалучка старлета Слађана Гудураш каже да људи углавном не разумију право значење старлете.

- Нажалост, живимо у таквој средини гдје неке ствари које би требало да су одавно превазиђене, попут фотографисања за мушке магазине, представљају табу тему - рекла је Гудурашева, додајући да јој смета што особе примитивних схватања стварају веома ружне предрасуде према дјевојкама које се сликају обнажене.

Према њеним схватањима, човјек је једно, његов посао је нешто друго и то нема везе са неморалним животом.

- Старлетама можемо дефинисати дјевојке "познате из непознатих разлога". По мом мишљењу, ако се осврнем на старлете у Србији, могу рећи да су то изузетно лијепе дјевојке које су успјеле да без конкретно одређене професије, тек на основу своје физичке појаве, како на јавним скуповима, тако и у разним рекламним кампањама, зарађују веће своте новца без много труда, а све због физичког изгледа - рекла је Гудурашева.

Она наводи да се младе дјевојке често одлучују за овај "позив" због лаке зараде.

- Узмимо у обзир да неко ради цијелог мјесеца за дјелић онога што данас старлета може да заради појављивањем у једној реклами, или пожељевши добродошлицу и добар провод гостима у неком клубу. Жалосно, али истинито - признаје она.

Поремећене вриједности

Психолог Александар Милић сматра да је већи дио младих оријентисан ка креативном, стваралачком и моралном вриједносном систему, док старлете спадају у онај слој који себе није изградио на такав начин, већ иду лакшим путем, нудећи визуелност личности као производ.

- Често је то на граници неукуса, али те особе уживају у пажњи каква год она била, те неријетко пружају лош узор младима путем друштвених мрежа, који популаризују овај вид експонирања. По мени је то само модернији начин проституције  - појаснио је Милић. 

Слађана Гудураш сматра да се почетно "занимање" старлете може брзо профилисати у нешто друго, што доноси још већи профит.

- Што се мене лично тиче искористила сам тај назив, или га "злоупотријебила" како год, да бих се појављивала у јавности прије него што профилишем своју конкретну професију. Одлучила сам се за естраду и за све који не знају, снимила сам дует са Ђусом. Моја даља каријера ће тећи управо у том правцу - најављује Гудурашева.

Она наглашава да јој не смета етикета старлете јер се помоћу ње "дочепала онога што је жељела".

За разлику од Слађе њена колегиница Станија Добројевић, која годинама ‘иви у Америци, а често је и у Србији, каже да јој не прија када је називају старлетом.

- Не прија ми опис посла старлете онако како то схватају наши људи, који старлету виде као особу која се само шминка, испија кафе и позира у медијима. Јако сам вредна и одавно навикнута да ми у животу ништа "не пада с неба" и да за све мора добро да се потруди. Сама себе издржавам и борим се успешно за себе - каже згодна "Плејбој" зечица.

Станија је широј јавности у Србији постала позната прије пар година када је упловила у краткотрајну везу са фудбалером Гојком Качарем. У Америци је годинама радила као крупије у казину, а пажњу је привукла качећи провокативне фотографије по интернет мрежама. Ускоро је њено наго тијело красило насловнице бројних мушких часописа, а доспјела је и у јато "Плејбој" зечица. Данас је Станија омиљена тема жуте штампе, а интересовање јавности додатно је подгријала учествујући у ријалити програмима као што су "Сурвајвер" и "Фарма".

Спонзоруше лош узор младима

Социолог на Филозофском факултету Бањалука Биљана Милошевић тврди да старлете имају врло препознатљиво и симптоматично понашање.

- Коментаришем их као спонзоруше које живе паразитским начином живота, са врло провокативним наступом у јавном животу и промовисањем свега осим интелектуалног, зарад материјалне користи - рекла је Милошевићева.

Према њеним ријечима, жалосно је и шокантно, што у Србији дјевојчице од 14 до 15 година носе испринтане мајице са Станијиним ликом.

- То је нешто најпогубније, мимо политичких дешавања, што сам могла да прочитам посљедњих дана. Ко то данас обликује младе? Трагично је да су такви људи узор младима - додаје Милошевићева.

Она сматра да је заједничко код свих старлета то што су се "бациле под нож", те да су естетски захвати ти који су предуслов да би биле старлете. Скупоцјена гардероба и богати спонзори улазница су на џет-сет скупове, гдје истичу спонзорско понашање. А питање је шта могу да понуде популацији да би завриједиле појављивање у медијима.

- Уз дужно поштовање, све ми то личи на рекламу за јефтину проституцију. Њиховим честим појављивањем вријеђа се интелигенција већег броја популације - додаје Милошевићева.

Недавно је у Бањалуци одржана промоција књиге "Пешчани сат" аутора Тамаре Кучан која отворено говори о елитној проституцији у Београду и наводи ко су даме које пружају ове услуге богатој клијентели.

У књизи се наводи да ове дјевојке, да би подигле себи цијену, траже све могуће начине да доспију у медије и баве се јавним послом. Медијском афирмацијом постају занимљивије клијентима којима импонује да буду виђени у друштву познате дјевојке, па тако ових дама има у свим сферама јавног живота. Најчешће се опредјељују за естраду, моделинг и телевизију, а уједно на овај начин правдају прљаво зарађен новац.

Атрактиван изглед битан и у послу

Лијепи људи зарађују више од оних мање привлачних, тврде свјетски научници. На висину плате значајно више утиче физички изглед од знања или интелигенције. Привлачне особе зарађују у просјеку десет одсто више до својих мање атрактивних пријатеља и колега.

Школа за старлете

И док се многи питају које је заправо занимање старлета, једна од најпознатијих представница ове групације, Станија Добројевић, отвара школу за старлете.

Наиме, од предмета биће ту изглед, понашање, облачење, стил, фотографисање и наравно, један од главних предмета "како освојити мушкарце".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана