Провидни и природни материјали хит љета

Драгана Келеч
Провидни и природни материјали хит љета

Љето нам је увелико стигло, а са њим и слобода да се експериментише са разним стиловима, материјалима и бојама. Што мање материјала свакако је најпожељније на доста високим температурама које метеоролози најављују за идуће дане, али према савјетима модних стручњака, треба имати мјеру и пазити да све то буде са укусом искомбиновано.

Мање је боље

Модни креатор Душко Орашчанин наглашава да се сваког љета очекује да сви одјевни предмети буду што минималнији.

- Пожељно је да што мање материјала покрива тијело, посебно због високих температура. Ипак, мора се водити рачуна о томе да то не буде вулгарно, већ напротив све са мјером и укусом искомбиновано - нагласио је Орашчанин.

Према његовим ријечима, у тој “оскудици” гардеробе мора се водити рачуна како се бирају ти одјевни предмети, тачније, да се држи до транспарентнијих и лепршавијих модела од тканина које су направљене од природних материјала.

- Неопходно је да се носе материјали који годе кожи, значи, природни материјали - казао је Орашчанин.

Нагласио је да су мајице без рукава, краћи шорцеви и бермуде незаобилазни овог љета.

Овог љета се, наиме, умјесто ултракратких шорцева носе нешто дуже и комотније бермуде, које су удобне, шик и добро стоје свима.

Веома модерна, судећи према ономе што је виђено на модним пистама у свјетским метрополама, су и одијела с кратким панталонама и сукњама, који су идеална комбинација класике и заводљивог сексепила. Ова одијела могу се носити у различитим приликама.

У моду су се вратиле и кратке јакне и сакои. Нагласак се поново ставља на струк, па су јакне и сакои сјечени у висини струка или чак и више.

- Током љета нема вишеслојног комбиновања гардеробе, већ је у питању једноставно уклапање слике, односно, одјевне комбинације - истакао је Орашчанин.

Када су у питању боје, према Орашчановим ријечима, велики спектар боја овог љета је хит.

- Дречави тонови, односно дречаве боје свакако су најпопуларније љети, када се комбинују са бијелом или земљаним свјетлијим тоновима - казао је Орашчанин.

Женствене хаљине

Дуге, једнобојне или шарене, женствене хаљине један су од главних модних адута ове сезоне.

Уз лагане љетне хаљине, како савјетују модни креатори, најбоље је комбиновати сако или тексас јакну.

Носе се и хаљине асиметричног кроја од финих материјала попут свиле и шифона, које су одличан избор за вечерњи излазак.

Доста модерне овог љета, како истиче Орашчани су и дуге сукње од провидних материјала и у доста јарким бојама.

- Љети нема строге класике, већ су пожељнији необичнији модели - додао је Орашчанин.

 

Мушкарци

Према ријечима модних креатора, мушкарцима је доста теже приликом избора модних одјевних комбинација за љето због тога што у односу на жене имају много мање избора и када су у питању боје, али и материјали.

Ипак, овог љета мушкарци ће бити ин у спортским и цасуал одјевним комадима. Дизајнери им препоручују мајице са принтевима, бермуде свих величина, шарене спортске сакое и лагане кошуље.

Ин су и винтаж прслуци и сакои у комбинацији с уским панталонама до глежњева и мајицама с дубоким изрезом, као и фармерке у свако годишње доба.

Обућа и модни додаци

Многим женама најтеже је изабрати адекватну обућу, и то за свако годишње доба.

Према мишљењу модних стручњака, овог љета за жене су прави хит сексепилне ципеле са вртоглаво високим петама у свим бојама - од црне преко ведрих љетних принтева до хит нијансе жуте, док је за мушкарце најбоље да изаберу популарне спортске моделе.

Добро изабрани модни додаци одјевним комбинацијама могу да удахну нов живот.

Перлице златне, бијеле или сребрне боје од најобичније хаљине направиће ремек-дјело. Ин су и прекрасне огрлице са чипкастим детаљима, које најбоље пристају уз једноставне кошуљице или хаљине.

Овог љета носе се и необичне и упечатљиве наочаре које ће “подизати” сваку модну комбинацију.

 

Купаћи костими

И обнављање гардеробе за плажу требало би доћи “под обавезно”, посебно када је у питању купаћи костим.

Врући изглед за љето су купаћи костими са високим струком. Дводијелни костим у ретро фазону су међу најпопуларнијим трендовима за 2013. годину.

Бикинији инспирисани педесетим годинама прошлог вијека истакнуће ваше бокове и облине, а такође су добра опција за жене које воле конзервативнији изглед. Долазе у свим величинама и облицима те с јастучићима за екстра волумен.

Једнодијелни костими ни ове године не одлазе у прошлост, а свакако најпожељнија варијанта међу њима су монокинији. Од класичних купаћих костима, до ултрасекси бикинија, нуди се много алтернатива створених да ласкају сваком облику тијела. Топови без нараменица, монокини, слатки бикини, очаравајући једнодијелни костими - на вама је само да изаберете што вам најбоље стоји и што вам се највише свиђа.

Коса и шминка

Овог љета се носе много лежерније и једноставније фризуре. Природне нијансе, фини прелази и чоко нијансе прави су хит. За оне нешто храбрије и одважније, жељне интензивних промјена, стручњаци препоручују бакрене и црвене тонове, као и љубичасте нијансе.

Чврсте и строге фризуре требало би избјегавати јер у тренду је природан изглед - рашчупана плетеница и распуштена коса са благим, дивљим локнама за елегантну, те нешто наглашенијима за дневну варијанту.

На високим љетним температурама шминки би требало приступити са опрезом, јер у тренду је поновно нуд, односно, природни изглед са нагласком на мат изглед коже, али и сјенила. И дугине боје су увијек добродошле.

Колико год интензивна била шминка, обрве би, према савјетима шминкера, требало да буду у првом плану, јер у сезони 2013. оне су број један и прави су хит. Исто важи и за црвени руж који је ин за сва годишња доба.

Јесен

Капути, шпицасте чизме, штрикане хаљине, неон боје, одјевне комбинације инспирисане старим филмовима, само су дио онога што је “муст хаве” ове јесени и зиме према ријечима модних дизајнера у Србији који су већ припремили колекције.

Модни дизајнер Слободан Бата Спасојевић сматра да је мода као путовање кроз вријеме, увијек позајмљује из прошлости, али живи у будућности, а да нам предвиђање трендова помаже у избору ствари које ћемо куповати и носити, шта ће бити сезонски тренд, шта ће трајати, шта ће нам привлачити пажњу и инспирисати наш укус шест мјесеци или годину од сада.

Свјетски брендови

Модни креатори истичу да је бијела и даље актуелна, па су бијеле јакнице, хаљине и комплети виђени код Роберта Кавалија, Yила Сандера и Мисонија. Веома популарне су и црно-бијеле комбинације. Цвјетни тренд и овдје је заузео своје мјесто, па се цвјетни узорци могу наћи и у црно-бијелој верзији.

Ништа мање ин није ни зелена, и то у свим тоновима, а она преовлађује у колекцијама “Валентина”, “Долче&Габана”, “Марни” и других брендова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана