Посљедњи чувар Зејтинлика наставља да бди над сјенима српских јунака

РТ Балкан
Посљедњи чувар Зејтинлика наставља да бди над сјенима српских јунака

Поводом обиљежавања 106. годишњице од пробоја Солунског фронта, сутра ће, испред куће у којој је живио, бити откривена спомен - биста дједа Ђорђа Михаиловића, човјека који је 60 година био је чувар српског војног гробља у Зејтинлику.

Биста коју је даровала је ливница "Браћа Јеремић" из Врчина, дјело је академског вајара Љубомира Лацовића.

Заједница ветерана Србије поздравила је овај чин и навела да он има дубоку симболику, јер подсјећа на храброст и жртву наших предака.

Из заједнице ветерана истичу да ће свечаности присуствовати 120 бораца, ратних војних инвалида, породица палих бораца и њихових потомака, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

"Деда Ђорђе није само фигура из прошлости, већ је и жива инспирација за све нас који данас настављамо да чувамо вредности које су наши преци бранили. Борци, ратни војни инвалиди, породице палих бораца и њихови потомци са којима долазим на церемонију носе дубоко укорењену емоцију, јер за њих Зејтинлик и деда Ђорђа представљају нешто више од историјског сећања. За многе од њих, ово место је симбол њихове личне борбе", рекао је предсједник Заједнице ветерана Србије Марко Мартиновић.

На дан свечаности, као чин одавања почасти јунацима који су сахрањени на српском војном гробљу у Зејтинлику, ветерани ће развити 100 метара дугу заставу Србије.

"Осећам дубоку захвалност и понос што могу да допринесем очувању тог наслеђа и да учествујем у овој церемонији која повезује генерације - од оних који су се борили, до нас који настављамо да чувамо њихову успомену", додао је Мартиновић.

Ђорђе Михаиловић рођен је 1928. године у Солуну и био је трећа генерација Михаиловића која је чувала српско војно гробље.

Дужност чувара гробља најприје је вршио његов дједа, солунски добровољац Саво, који је сакупио своје мртве саборце и чувао их до своје смрти.

Саво је са саборцима сахрањен на Зејтинлинку, а дужност преузима његов син Ђуро, који је током Другог свјетског рата успио да од нацистичке војске сачува гробље и вриједности које се тамо налазе.

Након Ђурове смрти, 1961. године, дужност преузима Ђорђе, посљедњи мушки потомак лозе Михаиловић.

Ђорђе Михаиловић - Дједа Ђорђе био чувар гробља до своје деведесетчетврте године, а са дужности је одступио због нарушеног здравља.

Често је говорио да му је највећа жеља да добије српско држављанство, а 2020. године у "Службеном гласнику" објављено је да је грчки држављанин Ђорђе Михаиловић, вишедеценијски чувар и водич кроз српско војно гробље Зејтинлик постао држављанин Србије.

Ђорђе Михаиловић добитник је награде "Мајка Србија" у области хуманитарних активности, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, а одликован је и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Преминуо је 2023. године у 96. години, а сахрањен је на српском војном гробљу Зејтинлик у Солуну је уз војне почасти и химну "Боже правде".

По сопственој жељи сахрањен у крипти у којој почивају његов дједа и отац са српском шајкачом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана