Од највећег џабалебароша до мужа милионера

М. Миљић, М. Чигоја
Од највећег џабалебароша до мужа милионера

У посљедње вријеме све су популарнија бизарна такмичења, необични фестивали, несвакидашње церемоније и друге манифестације које привлаче авантуристе широм свијета који желе да доживе нешто што просјечни људи не могу ни да замисле

Тако се на списку такмичења нашао избор за највећег коња и пса, такмичење за мужа милионера, такмичење за најљепшу браду од живих пчела, “Фестивал смрти” и многа друга.

Ова такмичења из године у годину привлаче све већи број људи, а стручњаци истичу да људи склони оваквим такмичењима на тај начин желе да скрену пажњу на себе.

 

Бизарно и опасно

 

Једно од веома бизарних такмичења за које је потребна одређена доза храбрости, па можда чак и лудости, јесте такмичење за најљепшу и најраскошнију браду од живих пчела у Онтарију.

Зујаве браде у просјеку теже неколико килограма, а направљене су од око 13.000 до 16.000 пчела. Пчеле прекривају лице и груди такмичара, а послије тога узгајивачи им помажу да од масе инсеката обликују “браду”. Да пчеле не би изболе такмичаре, власници их добро нахране заслађеном водом и омаме димом прије него што их пусте на њих. Да би одредили тежину браде, судије мјере такмичаре прије и послије накупљања пчела. Осим тежине, оцјењује се и естетски изглед браде, као и оригиналан наступ.

Можда мање опасно, али свакако много бизарније такмичење је оно које се одржава у Шпанији под називом “Фестивал смрти”. Сваке године у шпанском градићу Лас Нивес одржава се фестивал на којем учествују сви они који су претходне године имали блиски сусрет са смрћу. Они парадирају кроз град у ковчезима.

Ковчеге носе рођаци срећника према гробљу, а онда направе неколико кругова око цркве. Фестивал је познат по ватромету, а у бакарним казанима се кува хоботница.

 

 

Ексцентрични Британци

 

Британци су у свијету познати као велики ексцентрици, па не чуди што је на Острву одржано бизарно такмичење у рвању ножним палчевима.

У једном пабу у централној Енглеској одржано је Свјетско првенство у рвању ножним палчевима. У овом необичном спорту, у којем учествују мушкарци и жене, важе слична правила као и код обарања руку. Сваки меч има три рунде, током којих играчи “укрштају” ножне палчеве, покушавајући да на под оборе противниково стопало. Такмичари, којима је, осим алкохола, забрањено било какво допинговање, почињу надметање прстима десног стопала. Друга рунда се води прстима лијевог, а трећа рунда опет прстима десног стопала.

Енглези могу да се похвале још једним бизарним такмичењем, а ријеч је о трци палачинака.

Учесници трке су дјевојке и жене обучене у традиционалне костиме домаћица, што подразумијева сукњу, кецељу и повез за главу. На старту трке морају да баце палачинке у ваздух и, наравно, дочекају их у тањиру. Трка траје пола часа и увијек почиње у 11.55 часова.

Социолог Биљана Милошевић каже да је главни циљ необичних такмичења скретање пажње на себе, али и материјална корист.

- Људи који учествују у необичним такмичењима у прву руку очекују масу људу која ће их гледати - казала је Милошевићева и додала да се необична такмичења могу на неки начин повезати и са могућношћу стицања материјалне користи.

- Та корист је кратког вијека и сигурно се од ње не може живјети. Та такмичења нису ни корисна и немају велики број присталица које их прате - сматра Милошевићева.

 

Највећи џабалебарош у Црној Гори

 

Црна Гора је ове године добила највећег џабалебароша. Послије готово тридесет и два часа непрекидног лежања Никшићанин Владо Бајалица, освојио је “ласкаву” титулу џабалебароша без премца и 200 евра награде.

Награда од 200 евра, каже, завршиће у кафани.

- Ја сам 'ође случајно и дошао. Наводно су ме позвали да нешто радим, а онда се испоставило да све што треба да радим то је да лежим. Па кад је већ било тако, онда сам показао како сам добар радник - нашалио се Владо.

Тестирајући границе људске издржљивости Владо се ипак добро “помучио” да дође до титуле, јер су строга правила налагала да се нипошто не смије устајати, па ни до тоалета.

Психолог Александар Милић рекао је да људи необичним такмичењем желе да докажу себе у неким вриједностима, особинама, активностима и подухватима.

- Поред доказивања у спорту, науци и култури, очигледно је да постоје и друга поља гдје се људи желе доказати - рекао је Милић.

Он је нагласио да су необична такмичења повезана са потребама човјека, менталитетом, али и културом и нивоом образовања.

- Такмичења у излежавању, лагању, гутању змија изазивају код оних који нису пристрасни овим такмичењима само смијех - истакао је Милић и додао да поједини људи желе да буду духовити, необични, уочљиви и интересантни, те се управо због тога баве необичним такмичењима.

- Та такмичења се преносе са кољена на кољено. Људи који у томе учествују у ствари бирају да буду нешто што други нису - казао је Милић.

 

Такмичењем до мужа милионера

 

Око 1.300 Кинескиња учествовало је на такмичењу на којем су морале да покажу своје вјештине у пеглању, чишћењу и кувању, како би им се пружила прилика за састанак с једним од тамошњих милионера.

Бизарно такмичење изазвало је низ расправа у јавности, али организатори задовољно трљају руке.

Напомињу да су уз наведене вјештине дјевојке морале да прођу и психолошки тест, а обављени су и интервјуи с њиховим познаницима и колегама с посла како би се о њима сазнало што више информација.

Организатори напомињу да већина милионера има великих проблема у проналаску партнера и да им овакав тип такмичења увелико олакшава избор.

У Кини је одржано још једно бизарно такмичење у слагању прекривача, у којем су студенткиње морале да покажу да су довољно уредне да добију собу у студентском дому.

За добијање смјештаја на Универзитету Лиаоченг постоји велика конкуренција. Управа Универзитета одлучила се на необичан тест како би се ријешила неуредних студенткиња.

Готово двије стотине студенткиња имале су 20 минута да сложе прекриваче и докажу своју уредност, те добију једно од престижних мјеста у дому.

Како до новог аута

Сонг Чангјианг освојио је луксузни аутомобил након што је на њему држао руку пуна четири дана у једном врло бизарном такмичењу.

Чак 120 такмичара борили су се за нови БМЊ. Задатак је био “једноставан” - ко најдуже издржи с руком на аутомобилу у њему ће се одвести кући.

Ово је био прави тест физичке, али и психичке издржљивости. Такмичење је било организовано у склопу промоције једног програма продаје некретнина, али након што су фотографије исцрпљених такмичара обишле свијет, организатори су на себе навукли бијес јавности.

Чија је марихуана боља

Сваког четвртог четвртка у новембру Амстердам је домаћин Канабис купа, фестивала који траје седам дана. Стивен Хејгер, борац за легализацију марихуане и уредник часописа “Хај тајмс”, покренуо је ову манифестацију прије више од 24 године у жељи да се одреди свјетски стандард за квалитет канабиса.

На њему се узгајивачи такмиче чија је жетва најбоља. Фестивал је празник за љубитеље марихуане, који уживају у пушењу траве уз живу музику, од блуза до регеа. Холандија је позната због легализације марихуане. У кофи шопу може да се купи највише пет грама марихуане, али је улаз забрањен малољетницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана