Најтеже возачима у Гватемали, рибарима и новинарима

Драгана Келеч
Најтеже возачима у Гватемали, рибарима и новинарима

Свако од нас посједује посебне склоности и способности које најбоље могу да се испоље кроз одређена занимања. Посао који се ради с љубављу обавља се три пута ефикасније.

Међутим, мало људи бави се послом који воли. Тако се дешава да су људи пуни животне енергије и полета заробљени у канцеларијама, док оне с талентом за организацију и уређивање шаљу на терен и у гужву.

Најтеже је ипак онима који се (да ли из љубави или што морају) баве изузетно опасним и тешким пословима, гдје је "глава у торби" буквално сваког дана. Тако је, на примјер, возачима аутобуса у Гватемали или новинарима и полицајцима у Мексику радни дан успјешан - ако га преживе.

Најопаснији послови у 2013.

Британски "Сан" направио је недавно листу најопаснијих послова на свијету у 2013. години. Према листу, најопаснији посао је посао возача аутобуса у главном граду Гватемале.

Наиме, у посљедњих шест година банде у овој централноамеричкој држави убиле су чак 900 возача градских аутобуса, од чега је локална полиција успјела да ријеши свега пет одсто. Банде на изразито бруталан начин убијају возаче који им нису платили одређену количину новца. У прва два мјесеца ове године убијено је чак 60 возача.

У врху листе опасних занимања је и занимање рудар у кинеском руднику. Само прошле године, у најмногољуднијој земљи свијета погинула су 1.384 рудара. Годину прије смртно је страдало скоро 2.000 рудара. На сваких ископаних 100 милиона тона погине 37 радника.

Ништа боље није ни приватном обезбјеђењу у Ираку, које чува амбасаде, стране особе, као и зграде међународних компанија. Према подацима Пентагона, лани је запослено близу 7.000 радника обезбјеђења, од чега је 121 убијен.

Изузетно је опасно и бити репортер у Мексику, Пакистану или Сомалији, а најгоре је новинарима у Сирији. Од почетка сукоба, у тој земљи је погинуло 39 новинара, а 21 је отет. Вјерује се чак да су ови бројеви много већи од оних службених којима располаже Комитет за заштиту новинара.

Није лако ни бити возач камиона у Централној Африци. Лоши путеви, умор и невјероватне кривине узрок су најмање 3.000 погинулих особа годишње у Чаду. С друге стране, у Централноафричкој Републици камионџије су често мета напада криминалаца и пљачкаша.

Седмогодишњи рат између нарко-картела и мексичких полицајаца однио је животе више од 60.000 особа. Међу њима је неколико хиљада чувара реда и мира у тој земљи. Прије само седам дана у засједи су убијена два полицајца у Мексику.

САД

На овогодишњој листи најопаснијих послова америчке Канцеларије за статистику рада (Буреау оф Лабор Статистицс - БЛС), која се, између осталог, бави проучавањем услова рада, на првом мјесту је занимање рибар, на другом дрвосјеча, а на трећем - пилот авиона. Листа коју БЛС сваке године објављује полази од више критеријума - број повријеђених на раду, број погинулих, услови рада, стрес на радном мјесту и слично.

Посао рибара, према њиховој листи је најопаснији, јер сваки 500. радник погине обављајући га.

На другом мјесту најугроженијих на послу су дрвосјече од којих сваки 1.618. изгуби живот на радном мјесту.

Пилоти, од којих приликом лета настрада сваки 1.751. су трећа најугроженија професија, а на четвртом мјесту су се нашли земљорадници. Сваки 2.597. настрада радећи пољопривредне радове.

Слиједе грађевинари за висинске радове, радници у жељезари, перачи улица, радници на сервисирању погонских машина, професионални возачи моторних возила и радници на броду.

Истраживање "Careercasta"

Новинар у штампаним медијима је најгоре занимање које можете имати, према истраживању "Careerecasta", агенције специјализоване за запошљавање, која већ 25 година оцјењује предности и мане 200 занимања.

Редакције које се све више смањују, резање буџета и конкуренција интернета, створили су веома тешке услове за новинаре штампаних медија. Предвиђа се да ће до 2020. број понуђених послова пасти за шест одсто, док ће просјечна плата наставити падати. Новинари су лоше прошли и због високостресног посла, кратких рокова, ниске плате и захтјева да се ради у свим условима како би се добила прича.

Идући на листи су дрвосјече. Овај посао сматра се једним од најопаснијих послова на тржишту рада, јер је у питању рад са великом и тешком машинеријом, а велика удаљеност болница често је трагична за радника. Исто је и с радницима на нафтној платформи, гдје физичка опасност непрестано пријети.

На листи су још и занимања војник, али и глумац, мљекар, очитавач бројила, поштар, кровопокривач и стјуард/стјуардеса.

Листа "Националне географије"

И "Национална географија" направила је своју листу десет најтежих послова на свијету који чак могу бити опасни по живот.

Први на листи је - туноловац. Једна од важних, а мање познатих чињеница о лову на туне јесте да ови рибари имају највећу стопу смртности на радном мјесту.

Други на листи су спасиоци у обалској стражи. За спасиоце у обалској стражи узбудљиви дани су нормалан дио посла. Припадници обалске страже свакодневно ризикују живот да би спасавали друге.

Радник на нафтној бушотини је треће опасно занимање. Према истраживању "Националне географије", вађење нафте и гаса на платформама у мору један је од најтежих и најопаснијих послова. Ради се 12 часова дневно, са материјалима велике запаљивости, а обала је удаљена стотинама километара.

Као што можете и да претпоставите, сваки посао у вези са минама лако може бити смртоносан. Од 1996. до 2002. погинуло је најмање 500 стручњака за разминирање. И посао минера у рудницима угља један је од најопаснијих који постоје. Сваке године широм свијета на послу погине између 50 и 60 минера. Поред опасности од експлозије и урушавања, минери се суочавају и са невидљивим опасностима, као што су отровни гасови метан и угљен-моноксид.

Електричар који из хеликоптера ради на далеководима је високоспецијализовано занимање и мало је оних који су прошли неопходну обуку. Колико год лудо звучало, највећи дио посла на далеководима високог напона ови људи обављају голоруки и управо због тога је њихов посао тако ризичан.

Перач прозора на небодерима је такође на листи "Националне географије". Мада многи сматрају да је прање прозора неквалификован посао, у овој варијанти је прилично опасан и захтијева владање специјалним вјештинама.

Спасавање људи из запаљених зграда је племенит посао, али се ватрогасци свакодневно суочавају са изузетним опасностима. Мада су одлично обучени за све врсте непредвиђених ситуација, ризик од повреде и погибије је ипак велики.

Хулио Ку Камара

Хулио Ку Камара слободно може да каже да обавља један од најпрљавијих и најгорих послова на свијету - он је главни ронилац канализационе мреже Сијудад Мексика, а задатак му је да одржава око десет километара дугу мрежу одводних цијеви. То често захтијева да у свом специјалном ронилачком одијелу урони у њихов густи и мутни садржај, како би уклонио загушења и ручно обавио одређене поправке.

Приликом одгушивања канализације сусретао се са најразличитијим предметима, крупним и ситним: од опушака, преко дијелова аутомобила и камиона, великих аутомобилских гума, комада намјештаја и микроталасних пећница, до угинулих свиња, коња и крава, али и људских тијела.

Најбоља занимања

Према истраживању "Careercasta", најбоље занимање је - актуар. Слиједе инжењери биомедицине и софтвера, потом аудиолог, финансијски планер, зубни техничар, радни терапеут, оптометрист, физиотерапеут и аналитичар компјутерских система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана