На продају хаљине, наочаре и рендгенски снимци славних

Александра Рајковић
На продају хаљине, наочаре и рендгенски снимци славних

Одјећа, накит, комади намјештаја, писма и документа славних само су неки од предмета који проналазе купце на аукцијама широм свијета.

Њихове цијене достижу вртоглаве цифре, па је, на примјер, хаљина коју је носила принцеза Дајана када је плесала са Џоном Траволтом на свечаној вечери у Бијелој кући продата на аукцији за 240.000 фунти анонимном понуђачу. Дугачка баршунаста тамноплава хаљина отворених рамена, коју је дизајнирао Виктор Еделштајн, привукла је пажњу јавности када је покојна принцеза у њој заплесала на подијуму у Бијелој кући са холивудском звијездом. Славни плес догодио се за вријеме Дајанине посјете САД 1985. године.

Хаљине

Ова хаљина је, иначе, била најатрактивнији предмет на аукцији десет Дајаниних хаљина аукцијске куће Кери Тејлор у Лондону. Тејлорова је изјавила да је хаљину купио "британски господин који је рекао да је жели како би изненадио и развеселио своју супругу". Цијела колекција хаљина продата је за укупно 862.800 фунти, а понуде су стизале чак из Аустралије и САД. Тејлор је рекла да је посебно задовољна што је двије хаљине купио један "важан" британски музеј.

Колекција хаљина које је носила филмска звијезда Одри Хепберн достигла је на аукцији цијену од 462.207 долара. На тој аукцији било је изложено више од 40 одјевних предмета из њене гардеробе, међу којима су и хаљине које је носила у филмовима, а организатори су аукцију описали као "нешто што се никада више неће поновити".

Највећу цијену од 102.681 долара достигла је "Живаншијева" коктел хаљина коју је Одри носила у филму "How to Steal a Million" из 1966. године. "Живанши" је дизајнер који се у највећем броју случајева повезује са Одри.

Аутомобили и наочаре

Да колекционари уистину купују све и свашта показује и то да је прамен косе покојног краља рокенрола Елвиса Прислија продат 2002, а цијена је достигла 115.000 долара. Његова имовина често је на аукцијама.

Тако је његов "кадилак" био један од стотину предмета познатих који су се прошлог мјесеца нашли на аукцији у Калифорнији. Ту су се, између осталог, нашли и стари камионет Стива Меквина и наочаре за сунце са диоптријом које је носио Џон Ленон.

Аукцијска кућа "Мекум", специјализована за продају колекционарских аутомобила, саопштила је да је главна "звијезда" аукције био Елвисов "кадилак" из 1972. године. Краљ рокенрола је тај аутомобил возио од 1972. па до своје смрти 1977. године. Аутомобил је био гаражиран у кући Елвисовог менаџера, пуковника Тома Паркера, а потом у хотелу "Хилтон" у Лас Вегасу. Касније је послат у Грејсленд да би 1999. године био продат на аукцији са другим Елвисовим стварима.

На продају су понуђени и "Шевролетов" камионет и два мотора Стива Меквина, али и мотор чији је власник био Денис Хопер и аутомобили Френка Синатре, Ринго Стара и Бет Дејвис. Међу другим Елвисовим предметима на аукцији су били и његова војна књижица, као и папири за отпуст и ријетке фотографије. Такође, на аукцији су и Ленонове "авијатичарке" из седамдесетих година прошлог вијека, колекција Џона Хагнера у којој се налази костим Капетана Америке из 1944. године и бич коришћен у филму "Индијана Џонс и посљедњи крсташ", предмети Џона Вејна, Мерилин Монро, Џека Николсона, Хантера С. Томпсона, Џимија Стјуарда, Џина Келија, Берта Рејнолдса...

Предмети Лиз Тејлор

Колекција личних предмета холивудске диве Елизабет Тејлор, укључујући накит, коктел хаљине и сценске костиме, биће понуђена на јесен ове године на аукцији. Ријеч је о колекцији која је власништво бившег Тејлориног сарадника, а биће изложена у Ирској прије него што се 12. октобра нађе на лицитацији у Лос Анђелесу.

Очекује се да највећу пажњу аукционара привуче комплет минђуша и огрлице од 18-каратног злата и драгог камења, који се процјењује на 10.000 до 15.000 долара. На аукцији ће се наћи и украс за главу у облику сокола који је Тејлор носила у филму "Клеопатра" из 1963. током чијег снимања је започела везу са Ричардом Бартоном. Раскошни украс, који је помогао да филм добије "Оскара" за најбољу костимографију, могао би да достигне цијену од 2.000 до 3.000 долара.

Хаљина на бретеле и болером, јужноафричког модног дизајнера Криса Левина, коју је глумица носила на прослави Бартоновог 50. рођендана 1972. у Лондону, биће понуђена за 3.000 долара.

Од интересантнијих предмета је и дрвени сандук са тоалетним прибором од стакла и седефа, који је припадао Тејлориној мајци, позоришној глумици Сари Сотерн, а који се процјењује на 6.000 до 8.000 долара.

Рендгенски снимак, штап, рукавица…

Рендгенски снимак грудног коша славне глумице Мерилин Монро, на ком се виде и обриси њених груди, продат је недавно за 45.000 долара, мада је био процијењен на 3.000 долара. Комплет од три снимка начињен је у једној болници 1954. године.

Столица на којој је посљедњи пут славна дива позирала фотографима продата је за 35.000 долара. На истој аукцији у Лас Вегасу продат је и пар минђуша које је у филму "Титаник" носила Кејт Винслет и које су достигле цијену од 25.000 долара.

И штап и шешир познате холивудске звијезде нијемог филма Чарлија Чаплина успјешно су продати на аукцији. Како је саопштила аукцијска кућа "Бонамс" из Лос Анђелеса, штап и шешир славног комичара продати су за 62.500 долара. Штап и шешир глумац је носио у филмовима "Мала скитница", "Свјетлост велеграда" и "Модерна времена", а нико не зна колико је тачно сачувано Чаплинових шешира и штапова.

Међу другим предметима који су продати на овој холивудској аукцији нашло се и писмо Џона Ленона са цртежом њега и Јоко Оно - нагих. Писмо је достигло цијену од 25.000 долара.

Сликарске четке са којима је радио Франсис Бејкон продају се на аукцији у Лондону по цијени од 20.000 до 25.000 фунти. Ирски сликар је осам кистова у старој конзерви хране умазаној бојама поклонио умјетнику Клајву Баркеру 1978. године. Аукција необичних предмета, на којој ће бити понуђене и Бејконове сликарске четке, биће одржана 5. септембра. Осим тога, заинтересовани ће моћи да купе и дрвеног коња за љуљање величине куће, машину за летење из Спилберговог филма, пуњеног ноја или лобању диносауруса трицератопса процијењену на 150.000 до 250.000 фунти. Бејконове слике на аукцијама су се продавале и за 86 милиона долара.

На аукцији личних ствари покојног "краља попа" Мајкла Џексона, одржаној у Кини, постигнута је зарада која премашује милион долара. Међу понуђеним предметима била је кошаркашка лопта са потписима пјевача и кошаркашке легенде Мајкла Џордана, коју је купац платио 245.000 долара. Један понуђач је путем интернета дао 180.000 долара за црну рукавицу украшену кристалима, коју је пјевач носио док је снимао промотивни видео-материјал за албум "HIStory" из 1995.

Умјетничка дјела, намјештај и предмети који су припадали америчком комичару Бобу Хоупу, укључујући и предсједничке књиге и фотографије, биће продати на аукцији која ће уживо бити преношена путем интернета идућег мјесеца, саопштила је аукцијска кућа "Џулијенс".

Хоуп, чија је каријера у водвиљу, на радију, филму и телевизији трајала шест деценија, преминуо је у 100. години 2003. Приходи са аукције, која ће бити одржана 20. и 21. септембра, и за које се процјењује да би могли да достигну милион долара, намијењени су Боб и Долорес Хоуп хуманитарној фондацији.

Робот

Љубитељи научне фантастике са нешто дубљим џепом моћи ће сљедећег мјесеца на аукцији у Лондону купити великог робота из педесетих година прошлог вијека. Очекује се да робот по имену Сајган достигне цијену од 12.000 фунти. Тежак пола тоне аутомат, који помало подсјећа на Лименог из "Чаробњака из Оза", саграђен је 1957. у Италији, а сљедеће године је представљен у Лондону гдје је одушевио велике и мале. Сајган је снажна машина која својим шакама може да здроби лименку, а опремљен је и камером помоћу које оператер контролише његове покрете.

Детроит

Позната аукцијска кућа "Кристи" саопштила је да их је град Детроит унајмио да процијене колекцију Детроитског института умјетности (DIA) како би на тај начин овај амерички град можда платио дио дуга од 18 милијарди долара због чега је у јулу прогласио стечај.

У саопштењу "Кристија" наведено је да ће аукцијска кућа савјетовати градске оце како да добију новац за умјетничка дјела, а да их ипак не продају.

Могућа продаја умјетничких дјела из колекције од 60.000 артефаката изазвала је жестоке критике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана