Монотонију јесени разбијају јарке боје

Д. Келеч, М. Миљић
Монотонију јесени разбијају јарке боје

Жуто лишће као први знаци јесени ускоро ће закуцати на врата, а како би сваког годишњег доба били у тренду, модни стручњаци савјетују да се од дречавих детаља не опраштамо ни када прође љетни период, већ их треба и даље носити и њима "разбити" јесењу монотонију.

Црна, сива и бијела боја

Модни креатор Душко Орашчанин рекао је да ће ове јесени  углавном бити заступљене црна, сива и бијела боја.

- Код мушке одјеће биће углавном окер нијансе у свим комбинацијама од панталона, сакоа, кошуља те капута који ће бити дужи него прошле године - казао је Орашчанин.

Према његовим ријечима, качкет капе код мушкараца биће обавезан детаљ ове јесени.

Када су у питању жене, Орашчанин додаје да ће се задржати углавном кројеви љетне гардеробе.

- Преовладаваће и јако нападни каро дезени, али упркос томе углавном ће доминирати црна боја. Биће пуно заступљене и широке панталоне, као и тунике, док ће код мушкараца бити заступљени углавном уски модели одјевних комбинација - рекао је Орашчанин и додао да ће веома модерни бити и женски комбинезони.

Ове јесени задржаће се скоро иста мода као прошле, како код жена, тако и код мушкараца.

- Како је јесен монотона, таква ће бити и мода. Упркос томе требало би ту монотонију разбити неким ведријим, односно дречавијим бојама, као и неким јачим детаљима - казао је Орашчанин.

Нагласио је да свакако не треба трошити много новца ове јесени за одјевне комбинације.

Модни креатор Давор Сладаковић казао је да је предстојећи тренд, кад су даме у питању, дефинисан палетом децентних боја од бијеле до петролеј зелене, преко плаве, жуте, браон, црвене и нараџасте.

- У креацијама укомпоноване у највише двије нијансе сродне или исте боје, често "разигране", геометријски прецизним и симетричним дезенима, а асиметрично сложеним, најсличније као дезен лептира или тропских птица. Биће заступљени и животињски принтеви у свом пуном природном тону - казао је Сладаковић.

Нагласио је да ће кројеви бити вретенасти са наглашеним струком и дужином најчешће до кољена.

- С друге стране линије су хируршки прецизне и равне. Чак и краће, посебно кад су у питању шорцеви или сукње за вечерњи излазак које поново прате високе лакиране чизме. Пете су пуније, робустнији је изглед обуће чија је висина различита али креће од глежња. Глежањ је својеврсни оријентир женствености за идућу сезону - казао је Сладаковић.

Додао је да ће одјећа мушкараца бити углавном уских кројева, вретенасте силуете и то претежно у тамним тоновима сиве и црне са метализираном оптиком.

-  Дизајнери су мушкарце за идућу сезону "упаковали" у више послован, а не досадашњи милитаристички лук. Сви модели бунди и капута су понови ин - рекао је Сладаковић.

Мала црна хаљина

Мала црна хаљина, један од највећих класика у историји моде, и ове јесени биће актуелна, односно како истичу, свјетски модни стручњаци, актуелнија него икад!

Елеганција и класика, сексепил и женственост, једноставност и безвременост црне хаљине по ко зна који пут су очарали водеће дизајнере свијета. Једноставан крој који пристаје свима малу црну хаљину чини једним од највећих класика у историји моде.

Модни додаци

Када су у питању модни додаци за жене Сладаковић је казао да они постају мањи и дискретнији, посебно ручне торбе док се мушкарцима савјетује углавном већа торба.

- Шминка је дискретна у природним тоновима, коса испеглана или свезана у једноставан реп - рекао је Сладаковић и додао да мода поред визуелних одјевних провиђења често доноси и оне друштвене.

Без каиша никуда

На попису обавезних модних детаља, ове јесени је свакако каиш, који је како истичу модни стручњаци,  "бесмртни" модни детаљ готово сваког годишњег доба, јер се носи у свакој прилици, увијек и свуда.

Неизоставан детаљ биће велики како истичу широки каишеви, који ће да се комбинују уз мајице, хаљине, капуте, кошуље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана