Фотографије и музички укус пресудни за запослење

С. Тадић, М. Чигоја
Фотографије и музички укус пресудни за запослење

Према истраживањима најбоље мреже за потрагу за кандидатима за посао су "Линкед ин", "Фејсбук", "Твитер", "Блог компаније", "Гугл плус" и "Јутјуб". Наиме, послодавци кандидате за посао најчешће траже на друштвеној мрежи "Линкед ин", и то у чак 94 одсто случајева.

Послије ове мреже, за послодавце је најлакше да нову радну снагу траже на "Фејсбуку", па се за њу одлучују у 65 одсто случајева. "Фејсбук" слиједи друштвена мрежа "Твитер" за који се одлучује тек нешто више од половине руководилаца и менаџера компаније приликом тражења или провјере кандидата за посао.

И блогови које људи у све више случајева пишу често могу да буду мјесто провјере и анализе при потрази за послом. Послодавци у 20 одсто случајева одлуче да кандидата за посао траже или провјере и у базама података блог компанија.

Нешто мање популарна је и друштвена мрежа "Гугл плус" на којој у 18 одсто случајева компаније траже раднике, док је истраживање показало да послодавце занима и музички укус потенцијалних будућих радника, па их тако у 15 одсто случајева траже и провјеравају и на "Јутјубу".

Шта послодавци тачно истражују

Иако су интервјуи или различити тестови који се попуњавају приликом конкурисања за одређени посао раније били једини начин да послодавци дођу до одговора на одређена питања о потенцијалном раднику, то данас више није случај.

Наиме, с обзиром на то да се друштвена мрежа "Линкед ин" највише користи за потрагу за кандидатима за посао, послодавци на њој најчешће траже податке о професионалном искуству, колико је кандидат у већ "у послу", а такође их интересују и специфичне особине будућег радника.

На другим друштвеним мрежама о кандидатима се, између осталог, траже и информације о томе какав живот води, у складу са каквим принципима и да ли се то уствари уклапа у корпоративну културу компаније. Поред тога, веома се обраћа пажња да ли одређена особа прати индустрију, односно кретања на тржишту.

Као и "Линкед ин" и друге мреже се користе како би се дошло до што потпунијих података о радном искуству кандидата за посао, гдје је све и шта радио у претходном периоду.

Друштвене мреже и пословни свијет код нас

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин истакао је да све више предузећа и код нас има профиле на друштвеним мрежама, али да то није ни близу како је у земљама западне Европе.

- Тамо чак значи да уколико ниси на мрежи ниси довољно транспарентан и отприлике се само бира која је од тих мрежа најпопуларнија и најбоља. Али у сваком случају чињеница је да је то и код нас све популарније и да људи све више покушавају да се њихови контакти налазе тамо, а да кроз мреже и траже људе за запослење. Можда би то требало мало и промовисати, с обзиром на то да је данас брзина најбитнија - нагласио је Згоњанин.

Он је истакао да постоје и негативне стране друштвених мрежа с обзиром на то да их користе и разни мешетари да би узели новац.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању, консалтинг, организовање Мирослав Вукајловић истакао је да је добро и нормално рјешење да неко користи потенцијал друштвених мрежа и у пословне сврхе.

- Ако постоји потреба за попуном одређеног радног мјеста мислим да је добро рјешење да се у ту сврху користе и друштвене мреже, али мислим да се друштвене мреже, поготово овдје код нас неће користити за коначан одабир потенцијалног кандидата  - казао је Вукајловић.

Он је истакао да код нас тај облик запошљавања још није заступљен, али да ће се у будућности сигурно прибјегавати оглашавању на друштвеним мрежама.

Вукајловић је нагласио да је "Спектар" агенција која је прва код нас  почела да користи предности друштвених мрежа и да на њима поставља огласе за посао.

- Могу да кажем да су, усљед брзине развоја технологија, наше објаве на друштвеним мрежама поприлично достигле нашу интернет страницу по питању посјећености. То је дефинитивно интересантан тренд и ми имамо користи и од једне и од друге варијанте - нагласио је Вукајловић.

За неке интервјуе немогуће се припремити

Шта би вам рекао пингвин који са сомбрером ушета у канцеларију, једно је од чудних питања које очекују кандидате за разговор у неким од великих свјетских компанија.

Иако се прије разговора за посао кандидати покушавају припремити на најбољи могући начин проучавајући компанију на чији су се оглас за посао јавили те све стручне информације које би им могле помоћи на разговору, за нека питања сигурно се није могуће припремити јер немају везе са компанијом нити са послом на који су се кандидати пријавили.
По таквим питањима понајвише је познат "Гугл", али и бројне друге велике компаније попут "Амазона", "Епла" и "Дела" кандидатима за посао постављају невјероватна и необична питања.

На "Business Insiderу" објавили су нека од таквих питања с којима су велике компаније изненадиле кандидате на разговорима за посао.

У "Амазон" су кандидате питали коју би предузетничку идеју предложили да им шеф те компаније Џеф Безос уђе у канцеларију и каже да ће уложити милион долара у ту идеју.

На разговору за посао у "MasterCard" кандидате питају могу ли у исто вријеме продавати веш-машину више купаца и изговорити: "Peter Paapper Picked a Pickled Pepper ".

Питање из "Дела" гласи: "Која пјесма најбоље описује вашу радну етику?"

Једно од питања за разговор на посао у "Juffy Software" јесте: "Јесте ли икада украли оловку на послу", док у "Гуглу" питају кандидате знају ли колико има крава у Канади.

"Ако сте стишали мобилни телефон, а он упркос томе почне јако гласно звонити, шта бисте нам рекли"? Ово необично питање постављају кандидатима на разговору за посао у "Kimberly-Clark".
У "LivingSocial" кандидати морају и да пјевају јер их на разговору питају која им је најбоља пјесма, те је морају отпјевати.

У "Zappos" питају кандидате који би били суперхероји и ако им се укаже прилика, би ли се тако обукли и на послу.
"О чему размишљате док сте сами у аутомобилу", питају у "Gallop".

На разговору за позицију инжењера у "Clark Construction Group" једно од питања јесте и: "Пингвин са сомбрером појави се пред вратима. Шта ће прво рећи и који је разлог његовог доласка".

Из "PrinceWaterhouse Coopers" од кандидата траже да им предложе мјесто за одлазак на празнике, док екипа из "Bain and Company" кандидате на разговорима за посао пита да процијене колико има прозора у Њујорку.

"Која бисте били животиња и зашто", питање је које се може очекивати приликом разговора за посао у "Епл"-у.

 

Која занимања ће бити тражена 2025. године?

Дигитална технологија, екологија и старење становништва изазваће револуцију на тржишту рада, тако да ће неки послови нестати, а други ће доживјети процват. Једно од најтраженијих занимања биће специјалиста за управљање отпадом, објавио је француски лист "Капитал".

Стање на тржишту рада значајно ће се промијенити до 2025. године, а носилац промјена је животна средина, па ће тако у области рециклаже и управљања отпадом у наредној деценији локалне заједнице и предузећа запослити више хиљада нових стручњака. У сектору енергије, према ријечима одговорних из француског енергетског гиганта "Алстом", топлотна изолација ће се у будућности, у циљу уштеде енергије, уграђивати у све нове станове, те ће захтијевати ангажовање великог броја стручњака у овој области.

Други сегмент чији развој ствара потребу за новим пословима јесте дигитална технологија која ће пружити могућност запошљавања хиљаде нових младих људи с дипломама, способних, прије свега, да из масе информација изолују кључне податке.

Негативни показатељ

Студија коју је спровела страница "CareerBuilder" показала је шта послодавци тачно траже кад прегледавају профиле кандидата на друштвеним мрежама, односно које су то ствари које ће просјечном послодавцу указати да одређена особа није оно што тражи.

У чак 49 одсто случајева послодавци ће сматрати да нисте особа за његову компанију ако на друштвеној мрежи имате непримјерене или провокативне фотографије.

Поред тога лоше ће утицати и ствари које упућују на то да пијете алкохол или конзумирате дроге - 45 одсто, лоше комуникацијске вјештине - 35 одсто, дискриминаторски коментари о другим људима - 28 одсто, те било какве информације које упућују да сте о нечему лагали у својој пријави - 22 одсто.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана