Довољно времена за обуку и одрастање

Агенције
Довољно времена за обуку и одрастање

БЕОГРАД - Одијело не чини човјека, али није мало оних који тврде да униформа чини. Откако је обавезни војни рок укинут 2011. траје полемика о његовом враћању. У 13 година, стало је много разлога за и против.

- Вероватно ће то да буде добро, јер су и прошле генерације ишле. Рекли су да је то добро за стицање неких радних навика, попут устајања рано ујутру - каже један од анкетираних у испитивању које је спровела агенција “Раша тудеј”.

Други сматра да није тачно да војска прави човјека. Према његовим ријечима, то прије војске чине породица и школство. Колико ће враћање обавезног војног рока да кошта, још се рачуна. Биће све прецизирано новим законом чију израду, до краја године, најављује премијер Србије Милош Вучевић.

Слиједи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се вршити прегледи. Од Другог свјетског рата скраћивана је дужина војног рока. Најдужи војни рок био је три године, а најкраћи осам мјесеци. Сада би требало да траје 75 дана. Два мјесеца војне обуке и двије недјеље војне вјежбе.

- Било је експерата који нису ни служили војни рок па су коментарисали довољно, мало су лицитирали тим периодом. Учествовао сам у снимању филма “Операција Халијард”, међу тим глумцима скоро нико није служио војску и за пар сати су перфектно савладали аутомат, митраљез, значи могу, све зависи од приступа тој деци. Они су у том делу електронике, друштвених мрежа експерти, наравно да ће савладати и војну обуку, само је важан приступ - каже генерал у пензији Јелесије Радивојевић.

Најмлађе годиште које ће служити обавезан војни рок је 2006, потврдио је генерал-мајор и начелник Оперативне управе Тиосав Јанковић.

- Предвиђено је да на обавезно служење војног рока дођу младићи доби од 19 до 27, односно 30 година за оне који буду у међувремену одлагали. За девојке ће то бити на добровољној бази. Најмлађе годиште биће наравно 2006, момци који ће у наредној години напунити 19 година - изјавио је Јанковић.

Објаснио је да је идеја да од септембра сљедеће године почне обавезно служење војног рока од 75 дана.

- Једва чекамо регруте у нашим јединицама. Србија ће имати значајну корист од обавезног служења војног рока. Пре позива за служење неопходно је спровести процес регрутације, оцене подобности кандидата за обавезно служење војног рока. То ће урадити регионални центри Министарства одбране, установе и управа за војно здравство - истиче Јанковић.

Осврнуо се и на то како ће изгледати обука регрута.

- У првих месец дана војници би имали општу индивидуалну обуку током које би научили да користе и одржавају лично наоружање, користе личну заштитну опрему, затим да науче основне садржаје из прве помоћи, да се крећу на бојишту, израђују заклоне и науче елементе стројеве обуке - изјавио је генерал Јанковић.

Током другог мјесеца служења војници ће стицати знања везана за њихову војноевиденциону специјалност, такозвани ВЕС.

- Они ће стећи нека стручна специјалистичка знања која свакако неће бити потпуна, али ће бити довољна да у оних последњих 15 дана, у оквиру тима, одељења, посаде или послуге дају свој допринос и сагледају своје место и улогу у јединицама које ће бити сличне или исте оним у којима ће бити распоређени као резервни војни обвезници - закључио је Јанковић.

Одлагање

Како наводи генерал-мајор Тиосав Јанковић, што се тиче лица која ће моћи да одложе обавезно служење ту се неће ништа промијенити.

- Они који изаберу служење војног рока са оружјем имаће могућност одлагања - студенти и лица који имају приватне породичне проблеме, наравно до престанка постојања таквих разлога - рекао је Јанковић.

Додао је да ће такође остати могућност приговора савјести.

- То је уставна категорија. Законском регулативом, односно изменама Закона о одбрани и Закона о војној, радној и материјалној обавези покушаћемо да избегнемо злоупотребе на неке појаве које су карактерисале раније периоде - изјавио је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана