Чиме располажу тзв. косовске безбједносне снаге и ко су им главни покровитељи?

РТ Балкан
Чиме располажу тзв. косовске безбједносне снаге и ко су им главни покровитељи?

ПРИШТИНА - Прије неколико дана лист "Албанијан пост" објавио је вијест да су припадници тзв. косовских безбједносних снага (КБС) са инструкторима турске војске обавили теоријску и практичну обуку о употреби ХАР-66, ручног ракетног бацача за противоклопну борбу.

Истовремено, у саопштењу ове илегалне формације, наводи се да је обука за употребу ХАР-66 спроведена у оквиру сарадње тзв. Косова и Турске, као и да је њен циљ повећање професионалних капацитета. Ради се о ручном ракетном бацачу који заправо представља турску верзију познатог америчког М72 ЛАВ (Light Antitank Weapon, LAW), који се већ налази у оперативној употреби тзв. КБС-а.

Вриједи подсјетити и да је средином мјесеца министар одбране тзв. Косова и некадашњи припадник терористичке ОВК Ејуп Маћедонци изјавио да је за три године у системе наоружања уложено 249 милиона евра.

Он је нагласио да се куповине наоружања и војне опреме врше на основу свеобухватног транзиционог плана, а министар одбране лажне државе је 22. септембра навео да је према овом плану сачињеном у сарадњи са САД процес трансформације тзв. КБС у војску тренутно у другој фази, а да је, у наредној, трећој фази, предвиђено да те снаге добију и флоту хеликоптера, што треба да буде учињено између 2025. и 2028.

Како је РТ Балкан раније писао, процјењује се да ће Приштина за своје снаге највјероватније набавити вишенамјенске хеликоптере УХ-60 "црни јастреб" или извиђачке ОХ-58, који могу бити наоружани противоклопним вођеним ракетама.

Турска – један од главних снабдјевача

У обуци коју Турска спроводи нема ништа чудно, будући да ова земља, уз наравно САД, важи за једног од главних снабдјевача "косовских безбједносних снага" наоружањем и војном опремом. Тако је од почетка процеса трансформације тзв. КБС-а у војску, Анкара испоручила низ средстава ратне технике – од беспилотних летјелица (БПЛ) до оклопних возила.

О БПЛ "бајрактар" ТБ2 је већ било ријечи и у јавности је општепознато да тзв. КБС располаже овим летјелицама. Међутим, мање је позната чињеница да је Турска, прије него што су САД одобриле испоруку "џавелина", самопроглашеној држави испоручила непознат број сопствених противоклопних ракетних система – ОМТАС.

У питању је веома убојито средство домета до четири км, а главне предности ОМТАС-а су могућност напада "одозго" (попут "џавелина") и рад у режиму "испали и заборави", током ког оператер не мора да наводи ракету на циљ, већ то ради глава за самонавођење.

Ипак, вриједи подсјетити да је Турска највише допринијела у домену оклопних возила, па је тако тзв. Косову испоручила десет МРАП возила "кипри", око 80 "кобри" компаније "Отокар", као и око 30 "вурана" од којих је дио опремљен минобацачима "аслан" у калибру 120 мм. Уз то војна полиција тзв. КБС-а користи и 14 лаких оклопних возила "акреп".

Затим ту су даљински управљане борбене станице "сарп дуал" наоружане бацачима граната у калибру 40 мм, на које може бити постављен и митраљез у калибру 7,62 или 12,7 мм, минобацачи у калибру 60 и 81 мм, а интересантно је да се на приказима тзв. КБС-а могло видјети да располажу и турским системом за ометање малогабаритних дронова – "ихасавар".

Наравно, на све ово треба додати и неколико врста јуришних пушака и митраљеза попут МПТ-55, МПТ-76 и ПМТ-76-57А, које је Анкара испоручила Приштини.

Ко су остали покровитељи тзв. КБС-а?

Као што је већ поменуто, највећи покровитељ илегалне оружане формације у јужној српској покрајини поред Турске су свакако САД.

Наиме, Вашингтон је тзв. КБС-у 150 лаких оклопних возила "хамви", док је Приштина купила још око 50. Уз "хамвије" САД су испоручиле и 55 борбених оклопних возила М1117, које тзв. КБС користи као оклопне транспортере, као и неколико десетина неборбених, односно обичних камионета и теренских возила.

Подсјећања ради, почетком године Конгрес САД одобрио је испоруку 246 ракета и 20 командно-лансирних уређаја противоклопног система "џавелин", а вриједност цјелокупног пакета је 75 милиона долара. Није познато колико је тачно "џавелина" до сада испоручено.

Поред оклопњака и противоклопних система, Вашингтон је Приштини испоручио и четири малогабаритна извиђачка дрона РКу-20 "пума", пиштоље, низ јуришних и снајперских пушака, као митраљеза – од лаких до оних у калибру 12,7х99 мм, аутоматске бацаче граната МК-19 у калибру 40 мм који се монтирају на возила и ручне ракетне бацаче М72 ЛАВ.

Осим Турске и САД, врijедна помена је и Њемачка која је била нешто скромнија, па је током неколико протеклих година у више наврата испоручивала Приштини неборбена возила попут камиона, камионета, комбија, џипова, аутомобила и теренских возила. Као и у случају САД, део возила је дониран, а дио је купљен средствима које су привремене власти у Приштини издвојиле за трошкове одбране.

Што се тиче наоружања, Берлин је "косовским безбједносним снагама" до сада испоручивао јуришне пушке "Хеклер и Кох" Г36 (који је стандардна пушка припадника ове илегалне формације), снајперске пушке СИГ 716 ДМР, као и потцијевне бацаче граната у калибру 40 мм.

Уз наведене државе, тзв. КБС-у опрему су испоручивале и Италија, Велика Британија, Канада и Финска, међутим та помоћ се огледа у мањем броју теренских возила и камиона, и има углавном симболички карактер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана