Авантура на два точка дуга 22.000 километара

Агенције
Авантура на два точка дуга 22.000 километара

БАР - Баранин Стеван Хорват, који је прошлог септембра кренуо бициклом од Бара до Кине, крајем августа је стигао до завршне дестинације путовања свог живота. За скоро 12 мјесеци прешао је 22.000 километара, педалајући обишао десетине земаља и стекао безброј успомена.

Хорват је “Вијестима” испричао да му још све дјелује нереално, како није у потпуности свјестан да је остварио оно што је за њега била само машта и далеки сан. Путовање је трајало дуго, али утисци ће се сумирати још дуже.

Прича да је посљедњу већу паузу направио у Индији, у Гои, гдје се одмарао нешто више од двије недјеље. Тада је, како је казао, вјероватно први пут схватио да ће заправо “изгурати” овај пут те да је авантура, попут оних филмских, заправо његова реалност.

Све емоције коначно су избиле на видјело када је након кинеске границе наишао на прву капију за улазак у град, на којој је било написано име земље до које је путовао скоро годину.

- Застао сам да се фотографишем и тада сам пукао и расплакао се. Све ме стигло одједном и схватио сам да сам направио нешто ненормално и нешто огромно. Ево, готово је сад, помислио сам и онда су почела да ми се мијешају осјећања - присјећа се Хорват.

Једна његова половина била је срећна и задовољна, а друга збуњена, јер је завршио путовање које, како каже, заправо никада није ни желио да заврши.

Први утисак који је на њега оставила Кина били су тешки путеви, невријеме, чудан саобраћај, тмурност и ружна обала. Изненадило га је то што је највећи изазов био повезати се на интернет и то што мало ко говори енглески.

- Нисам се добро припремио за ту ситуацију са интернетом, иако су ми рекли да би требало. Мислио сам да ја имам довољно јак ВПН, али тамо је интернет ограничен и скроз другачије функционише. Нико није могао да ми помогне, у радњама технике нијесу ни разумјели шта ми треба па сам неколико дана био одсјечен док нисам коначно сам успио то да ријешим - казао је Хорват.

Према његовим ријечима, то је за њега био највећи културолошки шок, јер је видио да Кинези живе потпуно другачије од остатка свијета, што се огледа у томе да чак и интернет користе на потпуно другачији начин. Неке апликације и друштвене мреже које су у Европи и на Балкану дио свакодневице, попут “Инстаграма” и “Фејсбука” или вибера њима су биле потпуно непознате.

- То је мени било најчудније. Обишао сам пуно земаља, упознао бројне религије и културе па је мало шта могло да ме изненади. Ово ме, ипак, дочекало неспремног јер нисам могао да вјерујем да Кинези имају чак и свој дигитални свијет који је потпуно другачији од нашег - додао је Хорват.

Посјетио је Хонгконг за који каже да је фасцинантан, али прескуп. Тренутно борави код пријатељице из Новог Сада која живи у Дунгуану, а кратко се вратио и код пријатеља из Бара који живи у Вијетнаму, у Ханоију, како би му помогао при отварању кафића.

На питање - шта сада након животне авантуре, Хорват одговара да су опције бројне, али да ће се вјероватно неко вријеме стационирати на једном мјесту како би радио. План му је био да годину остане у Кини, али сада се премишља и преговара о неким пословним понудама у Њемачкој, али и Вијетнаму и Тајланду.

Шатор поред пута

Током пута Стеван Хорват прича да је најчешће спавао у шатору поред пута, у двориштима гостопримивих људи, код пријатеља које је успут стекао или у јефтиним хостелима. Такође, већи и развијенији градови у Кини, према његовом искуству, нису погодни за вожњу бициклом.

- Они имају бициклистичке стазе, али нису баш најбоље организоване. Саобраћај је густ и хаотичан и пуно људи вози електричне тротинете по њима - казао је Хорват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана