Најљепши европски град у који нико не иде

Б92
Најљепши европски град у који нико не иде

Овај град је не толико позната, а ипак невјероватна дестинација, са прекрасном архитектуром, ниским цијенама, добром храном и милион ствари за видјети...

Како наводи punkufer.hr, путовања са путописцем Робертом Дацешином увијек су сликовита, пуна корисних информација и забавних доживљаја, а овога пута одлучио је да поведе људе у, како каже, „најљепши европски град у који нико не иде“.

„Иако сам до сада обишао многе европске градове, за овај могу рећи да је сасвим сигурно један од најљепших“, каже Роберт о неправедно занемареном Вроцлаву, трећем по величини граду у Пољској, који туристима често остаје испод радара.

Најљепше изненађење

- Ако волите да путујете, претпостављам да имате одређене путничке дестинације које су на врху ваше листе. Ако мене питате, од дестинација на којима још нисам био, а које бих желио да посјетим, јесу Перу, Филипини и Јужноафричка Република, али и још неке дестинације. Ипак, искрено највише волим када без неког посебног плана и сплетом неких животних околности завршим у поједином мјесту о којем и не знам много, а за које се касније испостави да буде неко од најљепших мјеста које ћете икада видјети, истиче па додаје...

Баш то ми се догодило у Вроцлаву, трећем по величини граду у Пољској. Иако сам раније од појединих пријатеља током студија у Братислави слушао колико је град лијеп, тек када дођеш овамо, увјериш се у то. Стога, људи, ако тражите неку не толико познату, а ипак невјероватну дестинацију, с прекрасном архитектуром, ниским цијенама, добром храном и прегршт ствари које можете видјети, ово је мјесто заиста савршено“, открива Роберт, у чијем видео-путопису можете видјети предивне кадрове тог града у Пољској, а такође сазнати бројне занимљивости.

Омиљени „Пољак“

Вроцлав има чак 12 ријека, 21 острво и више од 300 мостова, а због угодне климе и пријатељских цијена представља један од омиљених градова за живот у Пољској, ако не и шире. Стари град један је од најљепших у Европи, а Роберт нас води од лијепе скупштине са необичним сатом до катедрале са које пуца предиван поглед на град. У шетњи градом можете видјети и стотине необичних становника – скулптуре патуљака који подсјећају на нека прошла времена.

- Патуљци су нас засмијавали у тешким временима и то је била цијела идеја: приказати апсурдност ситуације и покренути људе да престану да се боје, изјавио је пољски новинар Аркадиуш Форстер за BBC.

Наиме, тридесетак кипова постављено је почетком 2000-их, а све је почело са једним као спомеником Наранџастој алтернативи. Ријеч је о пољском антикомунистичком покрету зачетом 1980-их.

Једно од неизоставних мјеста је и градска пијаца, на којој можете осјетити дух града, као и испробати неке локалне специјалитете, па и научити понешто пољског…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана