Мјесто у Србији гдје у Европску унију можете ући без пасоша

GS
Foto: Facebook

Да ли сте знали да постоји мјесто у Србији гдје можете ући у Европску унију само са личном картом? Иако ова "привилегија" важи само унутар ограђеног простора и само три дана у години, иза ње се крије лијепа прича о опросту, љубави, поштовању и братским односима који се, уз добру вољу, могу градити међу народима.

Кадибогаз је данас предиван планински превој, смјештен на сјеверном огранку Старе планине, окружен нетакнутом природом. Овај пролаз вијековима је повезивао Дунавску и Тимочку долину, а имао је стратешку важност још од римских времена.

Касније су га користили и Турци, а по легенди, превој је добио име по кадији који је, бјежећи од хајдука, успио да умакне низ литицу.

Сабор на Кадибогазу је један од најљепших традиционалних догађаја на Балкану. Први пут је организован 1925. године, као начин да се након Првог свјетског рата поново окупе породице и пријатељи које су раздвојиле границе.

Вашар је тада трајао три дана, граница је била привремено отворена, а људи су прелазили са једне стране на другу, дружећи се и славећи.

Након прекида 1954. године, Сабор је обновљен 2001. и од тада се редовно одржава сваке треће недјеље јула. У оквиру манифестације, прелазак између Србије и Бугарске дозвољен је само уз личну карту, чиме се његују пријатељски односи између два народа.

Данас Сабор привлачи посјетиоце из цијелог региона и дијаспоре. На мјесту одржавања, гдје је постављен споменик као симбол традиције, окупљају се људи да тргују, пјевају, играју и уживају у дружењу, баш као некада, док славље траје до касно у ноћ, преноси "Телеграф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана