Тито је обишао цијели свијет, али један град у Србији је ипак заобилазио у широком луку

GS
Тито је обишао цијели свијет, али један град у Србији је ипак заобилазио у широком луку

Зашто је Тито у широком луку заобилазио баш овај град у Србији?

Урбана легенда која се прича у чачанском крају каже да владари Србије никако нису вољели овај град. Краљ Александар Карађорђевић посетио га је само једном и то због сахране војводе Степе Степановића, Тито га је заобилазио, а ни новији политичари га нису нарочито “мирисали”.

Када смо код Тита, доживотни предсједник Југославије у историји је остао познат по својим свјетским турнејама, обиласцима држава на другом крају свијета и путовањима која су трајала по неколико мјесеци. Ипак, прича каже, Чачак је избјегавао у широком луку.

Током своје тридесетпетогодишње владавине Тито је у Чачку био седам пута, али увијек у пролазу, на путу ка Ужицу. У Чачак плански није долазио готово никада, а историчари сматрају да је то због чињенице да је Броз до краја живота овај град доживљавао као близак равногорском покрету.

И није вредело што су га сваки пут на пропутовању на улицама дочекивале раздрагане гомиле људи… Чачани су у Титовим очима увијек остали – четници, ваљда због своје близине Равној Гори и пјесме “На планини, на Јелици”.

У стварности, извјештаји полиције краљевине Југославије из 1940. године Чачак су оценили као озлоглашено “комунистичко легло” у Западној Србији. Из овог града су били чувени комунисти – Филип Филиповић, Коста Новаковић, Драгиша Мишовић, Милка Минић, Милош Минић…

Међутим, Тито је ипак имао другачију перцепцију овог мјеста. Старији Чачани још увијек причају да су сваки пут прије доласка предсједника СФРЈ људи означени као противници режима хапшени превентивно и по недјељу дана раније, а да је етикету “бунтовничког града” и мјеста за избјегавање, запечатила ситуација када је за вријеме друге посјете Тита Чачку, баш током његовог говора, нестало струје, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана