Драгана Митровић за „Глас Српске“: Европи пријети нова спирала насиља

Вељко Зељковић
Драгана Митровић за „Глас Српске“: Европи пријети нова спирала насиља

Да би Срби као народ опстали духовно и егзистенцијално на просторима западног Балкана, поготово у овим смутним временима, неопходно је прије свега национално јединство, али исто тако треба бити мудар и трезвен.

Каже ово у интервју за “Глас Српске” професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, члан Економског одбора Српске академије наука и умјетности и оснивач Центра за студије Азије и Далеког истока Драгана Митровић, коментаришући актуелну политичку и безбједносну ситуацију у Европи.

- Поред јединства фокус треба да буде и на образовању, које је готово уништено кроз болоњски систем, али и на породици, као стубу друштва - каже Митровићева додајући да је у данашњим временима, с обзиром на околности, потребно тражити и стратешке партнере на које се Српска и Србија могу ослонити, да би што лакше поднијеле ударце којима су изложене.

У наставку овог разговора Митровићева је изнијела и своје виђење рата у Украјини, али и економске и безбједносне ситуације у свијету, упозоравајући на то да су се над западним финансијским системом надвили веома опасни црни облаци, који би могли да изазову велике и разорне потопе.

ГЛАС: Европски парламент позвао је на укидање свих ограничења на ударе Кијева по Русији. Нешто слично је предложио и Јенс Столтенберг, али и бивши британски премијер Борис Џонсон. Уколико до овога дође, куда би то водило?

МИТРОВИЋ: То су пре свега неодговорне и неопрезне поруке и предлози. Како је то протумачио председник Владимир Путин, то није ништа друго до намера НАТО-а да преко свог људства у Украјини крене са ракетним нападима по унутрашњости Русије. Уколико до тога и дође, то би читав овај сукоб претворило у један непредвидив и веома опасан рат, јер би у том случају све опције биле на столу.

Никако не треба заборавити да су руске власти најавиле промену нуклеарне доктрине. Из Москве је већ упозорено да би се на удару могле наћи све земље које учествују у овој новој ратној игри, на било који начин. Ово би сигурно био увод у неку нову спиралу насиља. Надам се да до тога неће доћи. Верујем да већини европских земаља то није у интересу.

ГЛАС: Недавно је у Кијеву боравио један од америчких сенатора. Он се том приликом састао и са украјинским предсједником поручујући да му је драго што Украјина ратује умјесто САД, али је споменуо и да ова земља располаже ресурсима вриједним неколико хиљада милијарди долара? Да ли је и то један од разлога што нема назнака да ће овај рат стати?

МИТРОВИЋ: Сенатор о којем говорите је Линдзи Грејем. Подсетила бих да је он говорио и да је сваки долар уложен у Украјину добра инвестиција. Говорио је и да је овај рат добар за америчку војну индустрију, а сада су на ред очигледно дошли и украјински ресурси, који су потребни Америци. Поједине америчке компаније су већ дошле у посјед над појединим украјинским ресурсима. И ово је један од разлога зашто у Вашингтону сматрају да Украјина не сме да изгуби овај рат.

ГЛАС: Може ли Европска унија преживјети? Чланице ове заједнице суочене су са великим економским проблемима, о којима је недавно говорио и бивши предсједник ЕЦБ-а Марио Драги?

МИТРОВИЋ: Један од циљева овог рата је сигурно економско и политичко уништавање Европе, односно Европске уније, као заједнице државе, али и њених најутицајнијих чланица. Нажалост, на то су пристали и поједини бриселски званичници. Све што се чини на штету је Европске уније.

Санкције које су уведене Русији далеко су погубније за Европу него за Москву, јер нема алтернативних решења. Бар не добрих и јефтиних. Због тога не треба да нас чуди што видимо пропадање економије Европске уније, а самим тим и њеног политичког утицаја. Све ово је посљедица лоших политика у претходном периоду.

ГЛАС: Како уопште гледате на приједлог Драгог, који је рекао да би требало укинути постојећи вето унутар ЕУ, али је затражио и повећање издвајања за војну индустрију, јер, како је истакао, Америка се све више окреће ка простору Индо-Пацифика?

МИТРОВИЋ: Марио Драги је један из плејаде стручњака америчког банкарског гиганта “Голдман Сакс”, који су имали важне позиције унутар Европске уније, кројећи на одређени начин судбину ове заједнице. Милитаризација која је присутна широм света неће донети ништа добро. Економија мора бити стављена у први план, али и евентуално ново успостављање односа са Русијом, када су у питању енергенти.

То је једини пут. Али док имамо људе попут Марија Драгог и Урсуле фон дер Лајен, бојим се да то није могуће. Они имају сасвим другачије планове, што није никако добро. То онда утиче и на нас, јер се тражи да будемо под том њиховом ратном заставом. Мислим да је посебно драстична ситуација у БиХ, која је и даље западни протекторат. Силом се намећу лоша решења, која стварају само поделе унутар земље.

Црни облаци

ГЛАС: Све више инвеститора, али и земаља, окреће се злату, али и криптовалутама. Чак је и Ворен Бафет одлучио да богатство чува у кешу. Да ли се то нешто ваља иза брда?

МИТРОВИЋ: Инвеститори губе све више поверење у САД, због огромног дуга, али и лошег стања унутар финансијског система ове земље, у којем су створени неки нови балони који би могли пукнути. Поред тога то прати и бег од долара. Када је у питању Бафет он је почео да инвестира у реалну привреду. Да закључим, све ово говори да је на сцени велика криза, која би могла бацити на колена финансијски систем, али и срушити долар као резервну валуту. Сада се траже некаква друга решења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана