Живковић: Турковићева захтијевала незаконит рад

Срна
Живковић: Турковићева захтијевала незаконит рад

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић изјавио је Срни да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић готово свакодневно и њега и његове колеге обасипала разноразним неприхватљивим дописима којима је тражила да се понашају и дјелују против закона, како БиХ, тако и Републике Српске.

Живковић је навео да је у његовом мандату, а вјерује и осталих амбасадора који долазе из Републике Српске, именованих на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, сарадња са Турковићевом била незадовољавајућа из више разлога.

“Иако смо од средишта /Министарства иностраних послова у Савјету министара/ прозивани да водимо паралелну дипломатију, одговорно наглашавам да се у свим дипломатско-конзуларним представништвима /ДКП/ гдје су постављени кадрови из Републике Српске радило професионално, по свим дипломатским правилима и пазило да се не укаља ни лични образ, ни образ земље из које долазимо”, рекао је Живковић.

Живковић је истакао да су свакодневно били обасипани разним немуштим дописима у којима се од њих тражило да обиљежавају на разне начине непостојеће дане, такозване “државне празнике”, и тиме да крше законе земље из које долазе.

Према његовим ријечима, Турковићева је, истовремено, тражила од амбасадора БиХ да у “шихтарицу” не уписују 9. јануар Дан Републике Српске, као државни празник и остале нерадне дане.

Он је нагласио да су амбасадори из Републике Српске, у складу са Законом о празницима Републике Српске и релевантним одлукама Владе Српске, били јединствени и да су сваки пут аргументовано одбили наметнуте захтјеве из МИП-а.

“Сви наши дописи о потреби материјално-техничких средстава, неопходних за рад ДКП-а и поштовања законитости у раду, завршавали су или са уобичајеним административним одговорима /нема новца, није усвојен буџет/, или у ладицама, а неријетко и у корпама ресорног министарства”, објаснио је амбасадор БиХ у Љубљани.

Живковић је рекао да су, истовремено, потребе за људским ресурсима, поготово у доба епидемије вируса корона, свјесно игнорисани и накнадно неадекватно попуњавани, погоршавајући национални дисбаланс на штету српских кадрова.

Он је навео да се увидом у број запослених по ДКП-у и бројем извршених услуга, али и приходом, лако може закључити да је ДКП Љубљана извршила највећи број услуга, приходовала највише новца рачунајући према броју запослених, што се драстично одразило на погоршање њиховог здравственог стања.

“Да ствар буде занимљивија, МИП у Савјету министара на те дописе одговорио је слањем Комисије за утврђивање законитости у раду и финансијску контролу у прољеће 2020. године. Иако сам имао увид, након контроле, у њихове извјештаје, а на неке од њих ставио и параф /сви су били позитивни и похвално се односили на рад ДКП-а/, ни до дана данашњег нисмо добили никакво обавјештење од ресорног министарства”, навео је Живковић.

Он је навео да су, са друге стране, у претходном времену, оптерећном епидемијом и такозваном “корона дипломатијом”, осим редовних контаката са надлежним институцијама успјели, заједно са партнерима, да наметну тему промјене Споразума о запошљавању са Словенијом у дијелу смањивања обавезног рада у трајању од једне године код истог послодавца на највишем нивоу.

Живковић је нагласио да је питање права националних мањина, заједно са осталима, стално на дневном реду, али и да у овом моменту нема спремности са словеначке стране да се, по питању реципроцитета, што је основ њихове политике, ријеши овај проблем који оптерећује међудржавне односе у региону.

Он је подсјетио да је испреговаран и Споразум о запошљавању чланова породице запослених у ДКП-овима двије земље, али да тај документ и даље чека на реализацију, због опструкција у Министарству иностраних послова у Савјету министара.

“Економска сарадња БиХ и Словеније се опоравља и има тенденцију да сустигне најбоље дане по питању извоза у Словенију. Осим континуиране подршке нашим привредницима у оснивању и подршци предузећима овдје, најновије активности су промоција нове зимске сезоне у сарадњи са Олимпијским центром жЈахоринаж”, навео је амбасадор БиХ у Словенији.

Живковић сматра да и честе посјете највиших званичника Словенији /Бледском форуму и Брдо-Бриони процесу/ показују живу дипломатску активност преточену у документе који оцртавају континуирану подршку кандидатском статусу БиХ на путу ка ЕУ.

“За Републику Српску важан је и сваки разговор који би додатно објаснио њен положај, а истакао бих сигурно најважнији састанак који је имао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик са тадашњим словеначким премијером Јанезом Јаншом, али и разговоре које је водила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић при недавној посјети Словенији”, закључио је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана