Захтјеви парламентараца на нивоу БиХ често остају мртво слово на папиру: Бесмислене иницијативе коче озбиљна питања

Дарко Момић
Захтјеви парламентараца на нивоу БиХ често остају мртво слово на папиру: Бесмислене иницијативе коче озбиљна питања

САРАЈЕВО - Бројне иницијативе посланика и делегата у Парламенту БиХ којима се обавезује Савјет министара БиХ да у одређеном року у парламентарну процедуру упути закон или неки други акт веома често не буду реализоване и остану мртво слово на папиру, а за то нико не сноси одговорност.

Посланичке иницијативе у неким случајевима остану без епилога, зато што се Савјет министара или одређено министарство једноставно оглуши о њих, а некада и зато што су чисто политичке природе, због чега на њих није могуће одговорити у захтијеваном року.

Ипак, посебан проблем представља то што због бесмислених иницијатива којима се затрпава Савјет министара без одговора остају и веома озбиљна питања на која указују парламентарци.

Једно од таквих озбиљних питања је иницијатива делегата СНСД-а у Дому народа БиХ Душанке Мајкић. Она је од Министарства иностраних послова БиХ тражила да у року од 30 дана овом парламентарном дому достави анализу стања у том министарству и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ. Дом народа је ту иницијативу усвојио 10. фебруара, али Мајкићева још није добила никакав одговор.

- Прошло је више од два и по мјесеца, али нисам добила материјал из МИП-а. Не преостаје ми ништа друго него да на сљедећој сједници од предсједавајућег Дома народа Бакира Изетбеговића, који је партијски шеф министарке иностраних послова Бисере Турковић, тражим да утиче на њу да поступи по захтјеву Дома народа - каже Мајкићева.

Она истиче да њена иницијатива није једина на коју није одговорено у захтијеваном року, додајући да су и поједини посланици и странке које су им дале подршку допринијели девалвирању посланичких иницијатива.

- Пишу се свакакве глупости и подносе свакакве иницијативе, због чега су на одређен начин изгубиле и смисао. Зато би сви посланици требало да покажу више одговорности и не подносе свакакве иницијативе, а ако их и поднесу поједини посланици жељни медијске пажње, онда приликом гласања треба показати одговорност и одбацити такве иницијативе - каже Мајкићева.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да је највећи број иницијатива усвојених у овом дому чудног карактера, често и противуставног.

- Већина иницијатива за циљ је имала скретање пажње и у старту се знало да не може бити спроведена. Зато ми и није чудно што Савјет министара не одговара - каже Новаковић Бурсаћ.

С друге стране, посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Драган Мектић, који је у претходном сазиву био министар безбједности у Савјету министара, каже да посланичке иницијативе остају без епилога зато што актуелни Савјет министара једноставно не одговара на њих.

- Ми смо у Представничком дому усвојили не знам ни сам колико иницијатива, али не сјећам се да смо добијали одговоре, а док сам био министар, одговарали смо на све посланичке иницијативе. Некада бисмо послали само штуру информацију у парламент, али бисмо послали, за разлику од садашњег Савјета министара, који на њих не одговара, без обзира на то да ли је ријеч о озбиљним иницијативама или не - каже Мектић.

Неодговорност

Посланик ПДП-а у Представничком дому Мира Пекић каже да Савјет министара треба да одговора парламенту, али додаје да је овај сазив неодговоран према свима па тако и према посланичким иницијативама.

- Представнички дом је почетком децембра усвојио нашу иницијативу за смањење стопе ПДВ-а са 17 на пет одсто до краја 2022. године у областима туризма, путничког саобраћаја и угоститељства. Савјет министара је имао рок од 30 дана да припреми законско рјешење, али до данас се нису помјерили са мртве тачке - каже Пекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана