Вучевић:Србија признаје БиХ у складу са Дејтоном

Танјуг
Вучевић:Србија признаје БиХ у складу са Дејтоном

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да Србија признаје БиХ у складу са Дејтонским споразумом и да са Хрватском жели боље односе док са осталим земљама у окружењу Србија нема отворена питања.

Вучевић је рекао да Србија “апсолутно признаје” Босну и Херцеговину у складу са Дејтонским споразумом и да нема “никакав проблем са територијалним интегритетом БиХ”.

-Само кажемо, као потписник Дејтонског споразума, да све промене, измене, другачије уређење Босне и Херцеговине мора да се формулише и да се дефинишу кроз сагласје два конститутивна ентитета и три конститутивна народа. Наметање било чега је кршење Дејтонског споразума, који је довео до мира у Босни и Херцеговини - рекао је Вучевић.

Он је истакао да Србија са Црном Гором нема никаква отворена питања, као и са Сјеверном Македонијом, док са Хрватском жели боље односе.

-Желимо боље односе са Хрватском, без обзира на то што се никада нећемо сложити око многих историјских околности, али ја бих рекао у интересу и Србије и Хрватске да имамо много боље односе - навео је Вучевић.

Српски премијер је оцијенио да Србија и Мађарска имају “историјски најбоље односе”, наводећи да ту оцјену износи као неко ко долази са сјевера Србије.

Вучевић је навео и да Србија са Румунијом није никада имала отворена питања, а да са друге стране сматра да би Србија и Бугарска у односима могле много тога да унаприједе.

-Србија нема отворена питања, него многи од њих виде део наше територије као независну државу и они врше одузимање суверенитета или оспоравање суверенитета и територијалног интегритета наше државе, при томе нас убеђујући да је то давно већ завршено - навео је Вучевић.

Он је додао да је кроз историју Србија била и без државе, под окупацијом, без права да говори својим језиком и да има своју веру, али да се народ сачувао.

-А био је период кад смо чекали 500 година, па смо дочекали, па смо дочекали. Треба да будемо мало стрпљиви, смирени, сталожени, да радимо на себи, да сарађујемо са свима, да чувамо мир, јер Србија у миру побеђује -  рекао је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана