Врањеш: Нацртом закона се позиција министра издиже изнад Предсједништва

Срна
Врањеш: Нацртом закона се позиција министра издиже изнад Предсједништва

БАЊАЛУКА - Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је да је све у вези са провођењем спољне политике у надлежности Предсједништва БиХ и да сваки покушај да неки закон то промијени представља кршење Устава.

Врањеш је истакао да је током мандата Бисере Турковић било низ узурпација надлежности Предсједништва БиХ над спољном политиком од министра, додајући да Нацрт закона о спољним пословима БиХ има намјеру да дефинише позицију министра у истој уставној равни као што је Предсједништво БиХ.

Он је напоменуо да је Турковићева учествовала у изради овог нацрта у којем се види њена намјера да се на неки начин дисциплинују српски амбасадори БиХ у дипломатско-конзуларној мрежи, што се огледа у увођењу неких забрана и цензуре.

Према његовим ријечима, новим законским рјешењем се позиција министра издиже изнад Предсједништва БиХ, покушава се направити ситуација да амбасадори искључиво морају одговарати министру за све своје радње, потезе, послове.

Он је као примјер навео да уколико министар иностраних послова донесе инструкцију да се неки спорни датум означи као државни празник, амбасадори ће одговарати ако не поступе по тој инструкцији.

Међу перфидним покушајима преноса надлежности на БиХ, Врањеш је навео оснивање центра за обуку, односно дипломатске академије, чиме би се, како је навео, временом добио један едукативни систем који би довео до "министарства образовања БиХ".

"Једино што ми можемо да направимо када је ријеч о тим обукама је да српске дипломате из министарства и амбасадори пролазе обуку у универзитетима у Бањалуци или Источном Сарајеву, бошњачке у Сарајеву, хрватске у Мостару, али претпостављам да у Сарајеву нико не би пристао на тако нешто јер они покушавају то да централизују", рекао је Врањеш за АТВ.

Врањеш је нагласио да не постоји дијаспора БиХ и да се то покушава наметнути.

"То је исто једна од субверзивних радњи у процесима унитаризације БиХ", истакао је он.

Према његовим ријечима, многи политичари у политичком Сарајеву сањају унитарну БиХ, за коју користе еуфемизан грађанска држава.

То је, како је рекао, покушај унитаризације, стварања националне државе Бошњака, у којој би Срби и Хрвати били грађани другог реда.

Он је нагласио да је перманентна политика и циљ Бошњака да се додатним уређивањима ојачава државна заједница на уштрб ентитета, што се види и кроз Нацрт закона о спољним пословима.

Говорећи о недавној посјети бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића Загребу,
Врањеш је рекао да је Бећировић, упућивањем оштрих порука према Републици Српској и клеветањем предсједника Милорада Додика, показао да није дорастао рангу политике у коју је ушао и да тим аматерским иступом више говори о себи, својим политикама и својим визијама БиХ које се не допадају ни Хрватској.

Врањеш је рекао да је Бећировић због намјере да критикује Српску и Додика, тражио да он не буде у делегацији у Загребу, јер би у супротном могао да реагује контрааргументом.

"Тиме је он показао како замишља функционисање БиХ када би могао да је уреди по својим мјерилима", навео је Врањеш.

Он је истакао да хрватска страна познаје Бећировића, његов радикализам, шовинизам, србофобију, али да је сада хтјела да отвори ново поглавље у комуникацији са свим институцијама БиХ.

Парафразирајући ријечи Бећировића у Загребу да "у БиХ постоји један политичар који због својих политичких дјеловања постаје безбједносна пријетња", Врањеш је рекао да је Бећировић ставио Додика у ранг терористе и да би било потпуно основано да га предсједник Српске тужи за клевету јер га је означио као безбједносну пријетњу.

"То су озбиљне клевете. Можемо само још да замислимо шта је причао иза затворених врата", рекао је Врањеш.

Он каже да за три и по године амбасадорског мандата у Хрватској ни на једној адреси није чуо да званичници Хрватске доживљавају Републику Српску или Додика као било какву пријетњу, већ напротив, означавају га као саговорника.

Врањеш је подсјетио да и генерали Мисије ЕУФОР-а у БиХ "Алтеа" наводе да у БиХ не постоји никаква безбједносна пријетња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана