Возила и опрема носе 26 милиона

Ведрана Кулага
Возила и опрема носе 26 милиона

Сарајево - Руководиоци институција БиХ саставили су списак потрепштина за ову годину вриједан 26,13 милиона КМ, а највише новца планирано је за куповину возила, опреме и намјештаја.

Испуњавање захтјева још је неизвјесно јер још није усвојен буџет за 2018. годину. Савјет министара БиХ је крајем новембра 2017. године утврдио нацрт буџета институција БиХ за ову годину, а документ је добио зелено свјетло Предсједништва БиХ и упућен је у парламентарну процедуру, гдје и данас стоји. На дневном реду Представничког дома Парламента БиХ би требало да се нађе у другој половини јануара, а због такве ситуације на снази је одлука о привременом финансирању до марта у износу 237,5 милиона КМ, колико су институције имале на располагању и у првом кварталу лани.

Из предложеног буџета институција за ову годину види се да неће бити превише штедње на појединим ставкама. За набавку опреме планирано је тек пола милиона КМ мање у односу на прошлогодишњи буџет. Највећи рачун ће, према пројекцијама, испоставити Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИО). Она планира да за набавке издвоји 3,97 милиона КМ, од чега би 2,63 милиона требало да буду утрошена за електронску опрему, која укључује набавку и инсталирање видео-надзора на граничним прелазима. За нову рачунарску опрему потребно им је око 800.000 марака, а за алате, машине и уређаје, те моторна возила по око 120.000. Намјештај, опрема за пренос података и гласа, фотографска и друга опрема коштаће готово 200.000 марака.

Списак Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) "тежак" је 3,45 милиона, од чега се 3,1 милион КМ односи на набавку специјалне опреме, а преостали износ планирају да потроше на возила, компјутерску, електронску и фотографску опрему и намјештај.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) треба нову робу вриједну 2,58 милиона, а готово цијели износ отићи ће у систем за евиденције. Гранична полиција БиХ планира да набави специјализована возила за која им је потребно 1,24 милиона, а скоро идентичан износ предвидјела је за разну опрему, машине, уређаје и намјештај.

Министарство одбране БиХ планира да потроши 2,46 милиона КМ за куповину опреме, специјализованих возила, намјештаја, угоститељске опреме и алата, док ће Министарство иностраних послова БиХ потрошити 1,32 милиона КМ, од чега се близу пола милиона односи на набавку возила, а остатак за опрему, машине, уређаје, алате и инсталације. Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) планира издатке вриједне 1,69 милиона КМ, а највише новца одлази за полицијску опрему и специјализована возила.

За набавку опреме у институцијама БиХ, према подацима за девет мјесеци прошле године који су посљедњи објелодањени, потрошено је 11,5 милиона КМ.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић из ДНС-а каже да буџет за 2018. годину није усвојен јер није могуће обезбиједити већину.

- Буџетски оквир институција БиХ је годинама 950 милиона КМ, али и да је био на дневном реду не би имао моју подршку јер нисам задовољан унутрашњом расподјелом, између осталог, и дијелом који се односи на набавку опреме. Битно је буџетско програмирање, односно планирање ствари које су стварно потребне за рад институција. Чини ми се да то није случај, а на то је указивала и Канцеларија за ревизију институција БиХ у својим извјештајима - рекао је Родић.

Сматра да привремено финансирање, ако буде настављено до даљег, не може много помрсити конце институцијама БиХ.

- У првом кварталу имамо исто финансирање као и прошле године у истом периоду, тако да је све само ствар унутрашње расподјеле - закључио је Родић.

Институције БиХ би и у 2018. години требало да имају на располагању 950 милиона КМ. Предвиђени расходи буџетских корисника износе 927,37 милиона и већи су за 6,51 милион КМ у односу на прошлогодишњи буџет.

Најчешће потрепштине

* Возила и специјализована возила

* Специјална опрема

* Компјутерска и електронска опрема

* Фотографска опрема

* Угоститељска опрема

* Опрема за пренос података и гласа

* Намјештај

* Уређаји

* Скенери

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана