Војничка униформа све мање привлачна

Анита Јанковић Речевић
Војничка униформа све мање привлачна

БАЊАЛУКА - Интересовање младих за војну униформу из године у годину све је тање, што потврђују и овогодишњи огласи за пријем војника у Оружане снаге БиХ, гдје су на једно мјесто конкурисала тек два кандидата, док је прије само деценију, тврде упућени, та бројка била троструко већа.

У Министарству одбране БиХ кажу за “Глас” да су током ове године два пута оглашавали пријем по 400 кандидата у професионалну војну службу у почетном чину војника Оружаних снага БиХ, те да се на оба огласа пријавило  око 1.700 кандидата.

Пријем кандидата по првом огласу, који је био расписан у марту, већ је реализован, а у ресорном министарству су се похвалили повећаним интересовањем жена да обуку униформу.

- Примјетан је повећан број припадница женског пола. Обуку у тој класи завршило је 349 кандидата, а од тога су биле 44 жене - рекли су у Министарству одбране БиХ. 

Што се тиче другог огласа који је био расписан у јулу ове године, у министарству наводе да је извршена селекција и да је изабрано 310 кандидата који су упућени на здравствене прегледе.

- Кандидати који успјешно заврше здравствене прегледе биће упућени на основну војничку обуку која ће бити реализована у центрима за обуку Команде за обуку и доктрину Оружаних снага БиХ. Почетак обуке, која ће трајати девет седмица, планиран је у октобру - наводе у министарству.

Тврде да је војни позив као јединствена и изазовна професија која нуди даље усавршавање, изградњу каријере и напредовање у служби привлачан за младе, што показује и број пријава на објављене огласе.

- Отворени смо за све младе и перспекивне особе и исте охрабрујемо, кроз разне видове и начине промоције Оружаних снага БиХ, да наставе интересовање за приступ - поручили су у Министарству одбране БиХ.

С друге стране, добро упућен извор “Гласа Српске” тврди да је интересовање младих све мање и мање.

- Примјера ради, 2012, 2013. године пријављивало се по седам кандидата на једну позицију, а сада је то далеко мање. Више разлога је довело до тога. Младима се нуде боље могућности и у земљи, а тек у иностранству. Други разлог је плата. Иако је дошло до одређеног раста примања, то је и даље далеко од реалног јер данас конобар без проблема заради војничку плату - казао је извор “Гласа”. 

Појаснио је и зашто међу 1.700 пријављених кандидата није изабрано свих 800, колико је и тражено огласима.

- Кандидати имају право бирати три касарне за рад које су у цијелој БиХ и сви гледају да то буде близу њиховог мјеста становања. У пракси се дешава да се на једну позицију пријави велики број кандидата, док се на неке не пријави нико и то је један од разлога зашто се не може изабрати жељени број. Такође, мањи дио пријављених не испуњава неке од општих услова, а долази и до мањка пријава по националној основи, односно за мјеста која су резервисана за припаднике из реда хрватског народа. Хрвати нису заинтересовани за Оружане снаге БиХ, често их конкурише мањи број од расписаних позиција - нагласио је извор “Гласа”.

Додао је да се систем никада у потпуности ни не попуњава, да увијек одређени број позиција остане упражњен како би неометано текла флуктуација кадра.

- Истина је да ниво попуњености није онај који би требало да буде, али и са бројем примљених на првом огласу и изабраним на другом систем ће бити одржив у смислу покривања обавеза - појаснио је наш извор.

Подофицири

Интерним огласом за пријем кандидата у професионалну војну службу у почетном чину подофицира Оружаних снага БиХ, који је такође био расписан у јулу, понуђено је 48 мјеста, а на адресу Министарства одбране БиХ пристигло је 87 пријава. Подаци показују да је на једно мјесто конкурисало и мање од два кандидата.

- Пријавило се 58 кандидата из реда бошњачког народа, 14 из реда српског и 15 из реда хрватског народа. Након извршене селекције изабран је 41 кандидат који је упућен на здравствене прегледе. Они који успјешно заврше прегледе биће упућени на основну подофицирску обуку која ће трајати 12 седмица. Почетак обуке планиран је за крај септембра - рекли су у Министарству одбране БиХ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана