Влада Српске утврдила измјене и допуне Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција

ГС
Влада Српске утврдила измјене и допуне Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 20. сједници у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске, којим је извршено усклађивање са одредбама Кривичног законика Републике Српске, а које регулишу питање начина извршења казне доживотног затвора, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Овим измјенама и допунама детаљно су прописане процедуре за спровођење јавног конкурса за избор директора и замјеника директора у установама за извршење кривичних и прекршаних санкција, помоћнике директора и процедуре за пријем осталих запослених у радни однос.

Влада Српске донијела је Одлуку о прихватању финансијских средстава Инструмената предприступне помоћи Европске уније по основу енергетске подршке БиХ, од којих ће, након спроведених процедура усвајања које претходе реализацији, Републици Српској у првој транши бити исплаћено 40,6 милиона КМ.

Финансијска средства користиће се за подршку енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима с циљем превазилажења проблема повећања цијена рачуна за гријање, подршку мјерама енергетске ефикасности за микро, мала и средња предузећа и подршку мјерама енергетске ефикасности за стамбене зграде.

Пројекат ће се реализовати путем Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Влада Српске усвојила је Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Српске за период 01. јануара -31. децембра 2022. године, према којем су приходи и примици планирани буџетом остварени у износу од 4,396.7 милион КМ и мањи су за три одсто од износа планираног Ребалансом буџета за 2022. годину.

Приходи од директних пореза за 2022. годину износили су 1,722.8 милион КМ, што представља 98 одсто у односу на Ребаланс за 2022. годину.

Индиректни порези остварени су у износу од 1,684.8 милиона КМ, што представља 97 одсто у односу на Ребаланс за 2022. годину.

Расходи и издаци планирани буџетом на општем фонду у 2022. години исказани су у износу од 4,459.7 милиона КМ и мањи су за један одсто од износа планираног Ребалансом за 2022. годину, наводи се у саопштењу.

У 2022. години евидентирано је 231.2 милиона КМ расхода и издатака који се односе на пројекте који се финансирају из Програма јавних улагања Српске за финансирање из Буџета у 2022. години.

Ино-дуг је у 2022. години редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 303.1 милион КМ.

Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 272.3 милиона КМ.

Влада Српске усвојила је Средњорочну стратегију управљања дугом Српске за период 2022-2025. година којим се утврђује средњорочни циљ и план активности у области управљања дугом које Влада Српске намјерава да проведе у току посматраног периода.

Главни циљ задуживања и управљања дугом Српске је обезбјеђење финансијских средстава потребних за извршење буџета Републике Српске, финансирање одобрених инвестиционих пројеката, те рефинансирање посматраног дуга уз најниже трошкове и прихватљив ниво ризика.

Планирано је да се циљеви реализују путем стратегије диверзификације извора финансирања, инструмената и базе инвеститора.

Ријеч је о стратегији која се базира на финансирању буџетске потрошње путем емисије средњорочних хартија од вриједности са "bullet" и амортизационом отплатом, највећим дијелом на међународном финансијском тржишту и у мањој мјери на домаћем финансијском тржишту.

Влада Српске донијела је Рјешење о одобрењу реалокације средстава Буџетске резерве, у износу од 300.000,00 КМ, Републичком секретаријату за вјере, за финансијску помоћ у изградњи православног храма у мјесту Александровац (Град Лакташи), наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана