Влада Српске усвојила 29. извјештај Савјету безбједности УН: Ево шта у њему пише

Г.С.
Влада Српске усвојила 29. извјештај Савјету безбједности УН: Ево шта у њему пише

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је 29. извјештај Савјету безбједности Уједињених нација који је, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Републике Српске.

Двадесет и девети извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период октобар 2022- мај 2023. године.

У њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

У првом дијелу Извјештаја истиче се неопходност да сви релевантни актери поштују и придржавају се Дејтонског споразума. Република Српска још једном потврђује своју посвећеност Споразуму, као и суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ.

У другом дијелу Извјештаја тежиште пажње стављено је на значајан политички напредак који је БиХ постигла након избора одржаних у октобру 2022. године када је рекордном року постигнут политички споразум бошњачких, српских и хрватских странака на нивоу БиХ.

Трећи дио Извјештаја бави се интеграцијом БиХ у Европску унију (ЕУ), као и напорима усмјереним на регионалну интеграцију.

Одлука Европског савјета из децембра 2022. године којом се БиХ додјељује статус кандидата за чланство у ЕУ представља важну прекретницу, а Република Српска се нада и очекује да ће допринијети напорима на интеграцијама у ЕУ, и на нивоу БиХ и у ентитетима.

Република Српска остаје посвећена спровођењу неопходних реформи на путу БиХ ка чланству у ЕУ, истовремено водећи рачуна да се поштују уставне надлежности свих нивоа власти.

Четврти дио Извјештаја наглашава да је мир у БиХ ненарушен, упркос изјавама неких који шире страх и позивају на страно уплитање у још већој мјери.

У петом дијелу Извјештаја објашњава се да страно уплитање у БиХ, иако често добронамјерно, подрива развој и стабилност БиХ.

У истом дијелу Извјештај анализира разлоге заслужене кризе легитимитета Уставног суда БиХ у ком доминацију имају странци и чији је легитимитет додатно нарушен неуспјехом судијске већине да заштити Устав БиХ, те тенденцијом да одлуке доноси на основу политике, а не закона, често уз непримјерено уплитање са стране.

Двадесет и девети Извјештај Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација доступан је на интернет страници Владе Републике Српске у верзији на српском и енглеском језику.

 

 

Влада Српске усвојила је 29. извјештај Савјету безбједности Уједињених нација који je, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама СБ, упутио премијер Вишковић.
https://t.co/56WuevAyOQ pic.twitter.com/aIg6Jhq5cr

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) April 29, 2023

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана