Вишковић: На резултатима Владе могу позавидјети много јаче економије

Срна
Вишковић: На резултатима Владе могу позавидјети много јаче економије

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада направила резултате на којима могу да јој позавиде пуно јаче економије, те поручио да ревизори раде свој, а Влада свој посао.

Вишковић је рекао да ревизори раде одређена књижења по једном или другом принципу и да може доћи до разлика у тим књижењима.

"Та разлика о којој ви говорите је искључиво разлика у књижењима, а не да је неко нешто урадио. Према томе, ја сам увијек био легалиста и сада сам, а ако било ко шта мисли да је нешто урађено што није требало да се уради или није нешто по закону - има ко је за то задужен. Тако да немам неки посебан проблем са те стране", рекао је Вишковић у Бањалуци, одговарајући на питање новинара о дефициту у буџету Српске.

Вишковић је рекао да постоје прописане процедуре уколико има неправилности и да од те процедуре не бјежи нити треба од тога правити медијске спекулације.

Према његовим ријечима, Влада Српске је направила резултате на којима могу да јој позавиде пуно јаче економије и стране Владе.

"Узмите економске показатеље Републике Српске за 2021. годину, узмите за шест мјесеци ове године и видјећете да су већи и бољи него из 2019. године која је била референтна година не само за нас него за читаву Европу, свијет и окружење", истакао је Вишковић.

Он је рекао да Република Српска редовно извршава обавезе, те да је економски ликвидна и стабилна.

"Не дугујемо никоме ништа. Као што видите инвестирамо, радимо, градимо. Према томе, Република Српска иде својим путем, да ли се некоме то свиђа или не, то је други проблем", нагласио је премијер Српске.

Он је указао да је просјечна плата у Српској већа него у другом ентитету, као и да су у јавности мало говори о коефицијенту расподјеле ПДВ-а који је данас 34,97 одсто, а био је 32,17 и "закован" скоро двије године.

"Знате ли ви колико значи један одсто расподјеле ПДВ-а? Око 100 милиона КМ на годишњем нивоу. Да ли је неко поставио питање за то? Није. Чак у ФБиХ влада паника како се појавио код нас толики коефицијент расподјеле ПДВ-а. Тражили су формирање експертске радне групе која ће у УИО БиХ то да истражује. Позивам да формирају ту групу да то истраже. Ево сад јавно кажем, наћи ће да нам још дугују", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Влада Српске то све постигла захваљујући мјерама које је до сада предузимала, као што су појединачна давања, повећања плата и пензија, социјална давања, и једина је у региону и шире која је у вријеме кризе све то успјела да испоштује.  

Вишковић: Ауто-пут Вукосавље-Брчко коштаће 650 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће 31. августа бити озваничен почетак изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко дужине 33 километра, а вриједност радова износи 650 милиона КМ без ПДВ-а.

Вишковић је рекао да је Република Српска велико градилиште, те да данас у Бањалуци потписани уговор са најповољнијим извођачем - Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство за ову дионицу обухвата све радње од пројектовања до изградње.

Он је истакао да је приоритет у Просторном плану Републике Српске наставак изградње ауто-пута од Добоја према Рачи и да од европских финансијских институција за путну инфраструктуру није било интереса за финансирање изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко, јер сматрају да Република Српска тиме прави паралелни пут у односу на Хрватску.

"Република Српска је стрпљива и сачекаћемо да видимо како ће Европска инвестициона банка реаговати на коридор жПет цеж кроз Републику Српску дужине 35 километара од Добоја до Вукосавља. Чекаћемо јер постоје одређени грантови који би пратили такве пројекте", изјавио је Вишковић.

Уколико у неком разумном року Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ не покаже да жели да прати ове пројекте, Вишковић је рекао да ће Република Српска наставити разговоре са кинеским партнерима за изградњу овог дијела ауто-пута.

"Република Српска има своје стратешке инфраструктурне циљеве и планове које ће реализовати", поручио је Вишковић и додао да ће након потписивања уговора наставити разговоре са кинеским партнерима у вези низа других пројеката значајних за Српску, те изградњу фабрике за производњу папира.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, вршилац дужности генералног директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Слободан Станаревић и генерални директор Кинеске државне корпорације за грађевинско инжењерство Ли Пенг потписали су данас у Бањалуци уговор о изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко дужине 33 километра, а која је дио ауто-пута који ће повезати Републику Српску и Србију.

Потписивању уговора присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана