Вишковић: Буџет Српске наставиће извршавати све своје обавезе

Срна
Вишковић: Буџет Српске наставиће извршавати све своје обавезе

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да републички буџет извршава све обавезе и да ће тако наставити и у будућности, а да је у јавности присутна поплава дезинформација о економској стабилности Српске.

Вишковић је појаснио да су присутне нетачне и злураде информације у медијима о стању буџета, које се могу негативно одразити на јавну потрошњу и буџетске приходе, наводећи да је у јавности ппри.


Он је за Радио Републике Српске навео да су озбиљни међународни финансијски кругови направили информацију и рекли да је могућност банкрота Републике Српске мања од два одсто.

"О чему онда причамо људи?", упитао је Вишковић.

Он је нагласио да је тачно да ускоро доспијева значајан поврат средстава од око 320 милиона КМ, што ће Република Српска уредно сервисирати.

"Зашто се боримо да то на неки начин одрадимо на коректан начин? Зато што у једном дану треба да исплатимо тај новац и ми то можемо исплатити, али не желимо да угрозимо друге исплате које радимо данас, сутра и све ове мјесеце и године. Само је то та математика коју правимо. Да пензије дођу на исплату 10, да плате дођу на исплату 20, да жчетири плусж дође на исплату 15. и тако даље", рекао је Вишковић.

Он је додао да Српска може обезбиједити 320 милиона КМ за исплату на дан доспјећа тог дуговања.

"Али, ми не желимо зато што ћемо тог дана исплатити 320 милиона КМ да угрозимо било какве друге обавезе које буџет сервисира. Зато радимо на томе, припремамо се и до 28. јуна смо спремни да то сервисирамо без неке помпе, ломова или како то неко жели да представи", рекао је Вишковић.

Неприхватљиво је, каже, да се дође у ситуацији да се било којем буџетском кориснику не сервисирају редовно обавезе већ жели да се то ради у складу са приливима, напоменувши да се исплата пензија врши прије предвиђеног рока.

Вишковић је подсјетио да су у Српској сва социјална давања у Српској повећана, наглашавајући да је одређено и примање од 750 КМ незапосленим родитељима четворо и више дјеце, те да се од јануара на тај износ плаћају и порези и доприноси.

Ове године, напоменуо је, дошло је до повећања пезија од 13,5 одсто, а у буџету је планирано 350 милиона КМ за увеђање пензија и редову исплату пензија, док ће ове године у Српској бити исплаћено преко милијарду и по КМ за пензије

По основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за април је прикупљено 102 милиона КМ, а исплата пензија за тај мјесец у нето износу је била 132 милиона КМ, што значи, каже премијер, да је 30 милиона КМ обезбједио буџет Републике Српске.

Вишковић је навео да то довољно говори о озбиљности Владе да пензинерима и свим буџетским користицима достигнута права сервисира у пуном капацитету. 

Позив Никшићу да буде одржана заједничка сједница

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је позвао предсједника Владе Федерације БиХ Нермина Никшића да почетком јуна буде одржана заједничка сједница двије владе.

Вишковић је рекао да је допис послао јуче, у којем је навео о чему би двије владе требало да разговарају.

"Оставио сам простора да и они кандидују неке теме за које сматрају да треба дискутовати и видјећемо како ће на то реаговати", рекао је Вишковић за Радио Републике Српске.

Он је истакао да је разговор једини начин да се крене напријед, нарочито када је ријеч о инвестицијама.

"Нисам присталица условљавања и ограничавања и никоме из Српске не би пало на памет да оспорава инвестиције у другом ентитету, док то није случај и са друге стране, али очекујемо да се и то промијени, те да дају подршку за изградњу гасовода кроз Републику Српску, односно источну интерконекцију", рекао је Вишковић.

Влада Федерације БиХ данас је на сједници прихватила позив Владе Републике Српске за одржавање заједничке сједнице, рекао је федерални премијер Нермин Никшић.  

Говор Цвијановићеве остаће дио историје

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је ће говор српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановићев пред Савјетом безбједности УН остати дио историје и да се слика о Српској почела мијењати код свјетских центара моћи.

Вишковић сматра да се слика о Републици Српској почела мијењати и у међународној заједнци, али да је то процес којем треба времена.

Он је оцијенио да се данас о Српској говори са великим уважавањем, а томе у прилог иде и чињеница да Извјештај Владе Републике Српске читају чланице Савјета безбједности.

"Имали смо срећу да је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановићева имала прилику да пред Савјетом безбједности јуче изнесе аргументе за и против. То што је рекла на јучерашњем засједању Савјета остаће дио историје", рекао је Вишковић.

Он је оцијенио и да није мала ствар то што су засједање у Савјету безбједности током излагања Кристијана Шмита напустили Цвијановића, руски и кинески представници.

Вишковић сматра да је Савјет безбједности јуче добио дипломатски шамар, али и генерални секретар УН, који је дозволи да му се у Савјету обраћа човјек који је дошао са улице, јер није добио потврду тог истог савјета.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана