Видовић: Буџет ликвидан, Српска неће банкротирати

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Буџет Републике Српске је ликвидан, измирује све обавезе, нема кашњења са исплатама, изјавила је вечерас министар финансија Зора Видовић и поручила да Српска неће банкротирати.

Видовићева је истакла да Српска неће ући у банкрот ни сада ни у наредном периоду и жели да то знају грађани који се, како каже, забрину слушајући такве ствари.

“Све те нетачне информације намјерно се пласирају да би направиле што лошији амбијент у Републици Српској, да би увеле немир међу људе, да би смањиле потрошњу, а то осјети и привредни амбијент јер инвеститори долазе у дилему да ли да инвестирају”, рекла је Видовићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Према њеним ријечима, то су лажи које протурају они који желе да нестане Српске, а то су дио међународне заједнице и сарајевске политике, као и један мали број људи у Републици Српској.

На наплату долази 330 милиона КМ по обезницама пласираним на Бечкој берзи, а Видовићева каже да Српска има новац да врати тај дуг, јер није искрсло одједном, наводећи да је 2018. године на тој берзи продато обавезница у тој вриједности.

“Ми смо знали да оне доспијевају тачно 28. јуна 2023. године и наравно планирали смо буџетом и свим одлукама да се та средства на вријеме врате”, рекла је Видовићева и додала да Српска сваки дуг уредно враћа, без кашњења.

Она је напоменула да је и представницима Међународног монетарног фонда, који су интересовали да ли ће Српска моћи то исплатити, јутрос рекла да Српска неће банкротирати већ да ће извршити своје обавезе.

Видовићева је истакла да ће Република Српска наставити да функционише, да исплаћује своје обавезе, а радиће се много и на инвестицијама јер су оне кључ свега.

Она је истакла да Српска има веома квалитетан сектор за инвестирање, а то је енергетика, наводећи да је процјена да се сада користи 30 одсто енергетског потенцијала, као и да има пуно заинтересованих инвеститора за енергетски сектор.

У пројектима који се односе на енергетику и ауто-путеве Српска има више од двије милијарде евра, подсјетила је Видовићева и додала да ће то сигурно Републици донијети добро.

“Република Српска има народ који је воли и она сигурно не може пропасти”, рекла је Видовићева.

Она је рекла да за прво тромјесечје Република Српска има осам одсто веће приходе од пројектованих, појаснивши да се ради све опрезно како се ни у једном моменту не би довели у неке проблеме да се не могу измиривати обавезе.

Видовићева је оцијенила да Српска има најнижи дуг у окружењу, јавни дуг 34,7 одсто у односу на БДП, што је најмањи јавни дуг од како постоји Република Српска, а лимит је 55 одсто.

“Укупан дуг је 42,1 одсто, а горња граница је 60 одсто. Ми смо свјесни да смо мала економија и да не можемо да се задужимо 60 одсто и због тога држимо дуг под контролом и сва давања из буџета да би могли испунити то што смо планирали”, рекла је Видовићева и додала да све што је планирано у овогодишњем буџету је реално оствариво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана