Велика Србија омиљена Денисова имагинација

Вељко Зељковић
Велика Србија омиљена Денисова имагинација

БЕОГРАД - Предсједавајући Предсједништва Денис Бећировић у Генералној скупштини Уједињених нација није говорио у име БиХ, али јесте у име свих оних који би да укину Дејтонску БиХ и Републику Српску.

Став је ово званичника Србије, али и Српске који упозоравају да се ради о још једном покушају бошњачких политичара, званичника, да оживе конфликте у региону. Сматрају да Бећировић, али и идеолошки  њему слични попут Елмедина Конаковића, на овај начин показују само своју неспособност, градећи своје политичке каријере не на причама о миру и стабилности, већ на ратнохушкачким. Наводе да је то тренутно највећи проблем БиХ те да су овакви “ликови” њени највећи непријатељи.

Србија је упутила писмо генералном секретару и предсједнику Генералне скупштине УН као одговор на најновији иступ Бећировића у којем је изнио, како је указано, низ неоснованих и малициозних оптужби на рачун Србије и српског народа у цјелини. У писму се упозорава на покушај Бећировића да злоупотребом излизаног наратива о “великој Србији” оживи у региону конфликте из деведесетих година прошлог вијека иако је политичко руководство Србије континуирано и у свакој прилици исказивало подршку територијалном интегритету БиХ.

- Његове тврдње су малициозне. Србија није претња миру, већ је оријентисана ка будућности, што изазива нелагоду код оних који би да регион врате у мрачну прошлост - поручено је у овом писму.

Став Србије је, како се даље додаје, да се мора уложити напор да се умјесто потпаљивања старих страхова створи политичка клима за помирење, сарадњу и трајан мир у региону.

- Да иронија буде већа, бошњачки политичари оптужују Србију за претње иако су они сами систематично рушили Дејтонски споразум, отимајући протеклих година око стотину надлежности које су тим споразумом гарантоване Републици Српској - наводи се у овом писму Београда.

У њему се подсјећа и да је Бећировић пред овим међународним тијелом говорио без платформе коју је одобрило Предсједништво БиХ, чиме је прекршио законе сопствене земље. На крају је истакнуто и да Србија остаје чврсто опредијељена за мир, добросусједске односе и регионалну сарадњу и да ће управо то бити српски одговор онима који настоје да провоцирају тензије и несугласице на Балкану.

Реагујући на Бећировићев говор, шеф српске дипломатије Марко Ђурић је истакао да је Бећировић својим дјеловањем показао да малигно покушава да подрије дејтонски поредак унутар БиХ. Како је рекао, тиме што пред међународном јавношћу оптужује Србију, која дуже од двије и по деценије досљедно и снажно подржава територијални интегритет БиХ, интегритет Републике Српске и ФБиХ у оквиру БиХ, Бећировић показује да му није стало до регионалне сарадње и до добросусједских односа.

- Заиста ништа паметније од њега нисмо ни очекивали, него да брука своју земљу пред светом покушавајући да лажно оптужи суседну и пријатељску Србију - поручио је Ђурић.

Потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин каже да су оптужбе на рачун Србије, да је она починила геноцид у БиХ, подле - без обзира на то колико биле глупе и лажне.

- Он се позвао на пресуде међународних судова у којима нема Србије, али има Сребренице, а није се позвао на пресуде судова у којима такође нема Србије, али има Хрватске и става да је починила агресију на БиХ - навео је Вулин.

Реаговала је и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручујући да је он још једном доказао да је обични србомрзац и тровач регионалних односа.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац сматра да и овај случај показује парадигму незаустављивог суноврата БиХ, јер је на сцени никоме корисно дипломатско солирање бошњачког званичника, чији је једини резултат додатно урушавање спољне политике и брукање БиХ.

- Бећировић је злоупотријебио говорницу УН да по ко зна који пут прича свашта о питањима која немају везе са истином, а ни здравим разумом, попут мантре о тобоже великодржавним претензијама Србије - истакао је Кошарац.

Оно што посебно забрињава, упозорава, јесте фанатична мржња коју он упорно испољава према српском народу, Српској и Србији, нарушавајући унутрашње односе у БиХ и регионалну сарадњу.

- То је одавно превазишло јефтини популизам. Постало је патологија, која захтијева адекватан медицински третман - сматра Кошарац.

Министар безбједности Ненад Нешић каже да је ово обраћање једино нанијело штету БиХ, јер води ка њеној даљој регионалној изолацији. Указује и да врхунац лицемјерја представља то да Бећировић каже да је кључно да све земље признају да нема промјена граница, а истовремено се понаша као да је такозвано Косово признато од БиХ и састаје се са Вјосом Османи.

- Ако он смогне снаге и изговори реченицу да подржава територијални интегритет Србије и непромјењивост њених граница, спреман сам да се престанем бавити политиком - поручио је Нешић.

Бећировић је пред Генералном скупштином УН изнио тврдње да руководство Србије пријети суверенитету и територијалном интегритету БиХ, као и да су “великодржавне аспирације Србије према територијама других земаља у региону суштински разлози због којих су БиХ и западни Балкан изложени новим опасностима”. У том контексту, он је апострофирао Декларацију Свесрпског сабора, усвојену у Београду 8. јуна, за коју је рекао да то није само декларативни акт, него опасан програмски документ о стварању “велике државе” који наводно пријети Дејтонском мировном споразуму и држави БиХ. Сличне поруке он је одаслао и приликом јулског одржавања комеморативног скупа у Меморијалном центру Поточари. Већину свог обраћања посветио је опасностима које наводно пријете БиХ, о меморандуму САНУ и Декларацији Свесрпског сабора, устврдивши да Сарајево жели мир, али да то “угрожава политика режима у Београду”.

Сличне изјаве имао је и Жељко Комшић, када се у септембру прошле године обратио истом овом тијелу наводећи тада да комшије БиХ, мислећи на Србију и Хрватску, “врше удар на суверенитет” и “онемогућавају било какав демократски развој” БиХ.

Из Србије је у неколико наврата поручено бошњачким политичарима да слободно наставе да се баве ширењем мржње и писањем разних резолуција, док ће се Београд бавити пругама, путевима и привредним растом.

Иста матрица

Да бошњачки званичници, било да долазе из националних или такозваних грађанских партија, нису ментално изашли из деведесетих, те да тај период користе само за ново подизање тензија у региону, могло се видјети и у недавном иступу министра иностраних послова Елмедина Конаковића. Обраћајући се на састанку министара спољних послова Покрета несврстаних земаља, који је одржан на маргинама 79. засједања ГС УН у Њујорку, Конаковић је Србију и српски народ означио као злочинце и агресоре, при томе правећи паралеле између страдања цивила у БиХ деведесетих година и тренутне ситуације у Палестини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана