Важна платформа за економску сарадњу између Кине и БиХ

Срна
Важна платформа за економску сарадњу између Кине и БиХ

САРАЈЕВО - Удружење кинеских предузетника у БиХ, чије чланице су свјетски признате компаније са великим искуством и знањем, у будућности ће прерасти у важну платформу за економску и трговинску размјену и сарадњу између Кине и БиХ, саопштено је из овог удружења.

Ово удружење је основано 13. јануара 2021. године, а тренутно га чине седам компанија "Чајна енерџи енџиниринг груп" /China  Energy Engineering Group/, "Чајна стејт констракшн енџиниринг корпорејшн" /Engineering Corporation Ltd/, "Пауер констракшн корпорејшн оф Чајна - Пауер Чајна" /Power Construction corporatin of China/.

Чланице удружења су и "Шендонг хајспид груп" /Shandong HiSpeed Gropup Co/, "Чајна синофарм интернешнал кооперејшн" /China Sinopharm International Cooperation/, "Донгфанг електрик кооперејшн" /Dongfeng electric Corporation/ и "Хуавеј технолоџиз БиХ" /Huawei Technologies BiH/.

Удружење је формирано с циљем унапређења комуникације међу чланова, заштите права и интереса чланова, као координација пословних операција и равноправне конкуренције компанија које чине ово удружење.

"Један од разлога је и унапређивање међусобног разумијевања и комуникације чланова и пословних сектора БиХ, кроз које се промовише економска сарадња између Кине и БиХ. Једноставно речено, Удружење је формирано како би сарадња била ефикаснија, те самим тим се понудила већа вриједност локалном тржишту", саопштено је из Удружења кинексих предузетника.

Из овог удружења наводе да његове чланице послују широм свијета, али да су процедуре у БиХ, којих се у потпуности придржавају, понекад компликованије него на другим тржиштима.

"Са друге стране, са задовољством можемо да кажемо да смо искусили отворено тржиште и поштену пословну климу у БиХ, те се радујемо наставку успјешне сарадње са локалним партнерима у будућности. Генерално говорећи, кинеске компаније у БиХ имају улогу да створе вриједност нашим клијентима и партнерима и успјели смо то да урадимо врло успјешно, тако да је наше искуство у вези са локалном сарадњом веома позитивно", поручују из Удружења.

Чланице Удружења већ увелико раде на инфраструктурним пројектима у БиХ, а добро је познато да су кинеска предузећа способна да обезбиједе интегрисана рјешења за инвестиције, дизајн, изградњу и операцију, посебно на пољу инфраструктуре и енергетике.

Компаније које чине ово удружење су радиле заједно са локалним партнерима да би створили додатну вриједност клијентима и партнерима у БиХ, те унаприједили ситуацију на локалном тржишту, за шта постоји много примјера успјешне пословне сарадње.

У саопштењу је истакнуто да је уложен велики напор у дијељењу знања и искуства са локалним младим талентима, јер вјерују да тржиште кроз све индустрије мора да има снажну локалну базу.

"Стога, пројекти као што је жХуавеј сидс фор фјучрж /Хуањеи Сеедс фор тхе Футуре/, гдје ова компанија сарађује са локалним универзитетима у обликовању будућих експерата индустрије, сјајан су примјер одговорног понашања лидера индустрије. Зато ова асоцијација снажно подржава сличне активности", наглашавају из Удружења кинеских предузетника.

Када је ријеч о плановима за будућност, из Удружења наглашавају да ће кинеске компаније у БиХ наставити да раде заједно са локалним партнерима, те тиме промовисати економски развој локалног друштва, ублажити притисак на снабдијевање енергијом, запошљавати локално становништво, те остварити такозвану "вин-вин" сарадњу.

Из Удружења подсјећају да је БиХ једна од више од 100 земаља које активно учествују у иницијативи "Појас и Пут", те да постоје многобројне могућности за економску сарадњу и корист.

"Чланице Удружења су свјетски признате компаније са великим искуством и знањем. Зато се надамо да би комуникација и сарадња између компанија из двије земље могла да достигне нове висине у будућности", закључили су из Удружења кинеских предузетника у БиХ.

Компанија "Чајна енерџи енџиниринг груп", која у БиХ послује од 2012. године, свеобухватна је групација која обезбјеђује систематско, интегрисано, пакетно рјешење и услуге у областима као што су енергија и инфраструктура широм свијета.

"Чајна стејт констракшн енџиниринг корпорејшн" је глобална инвестициона и грађевинска групација која се бави развојем и тржишним операцијама.

Компанија "Паувер констракшн корпорејшн оф Чајна" је интегрисана грађевинска групација која обезбјеђује инвестиције и финансирање, планирање дизајна, инжењеринга, производњу опреме, и управљање чистом и нискокарбонском енергијом, водоградњом и инфраструктуром.

"Шендонг хај-спид груп" је државна инвестициона компанија у области инфраструктуре из Шандонг провинције, која енергично развија свој суштински бизнис у инфраструктури, тежећи да постане водећи провајдер услуга у инвестицијама, градњи и функционисању инфраструктурних пројеката.

Компанија "Чајна синофарм интернешнал кооперејшн" је фокусирана на пружање здравствене услуге клијентима, укључујући изградњу болница, малопродају лијекова, као и истраживања и дизајнирања.

"Донгфенг електрик корпорејшн" је глобална са дуготрајном посвећеношћу пружања интегрисаног рјешења глобалне енергије, транспорта, заштите животне средине, као и друге инфраструктуре. Компанија је постала врхунски интегратор енергетског и електромеханичког система опреме, добављач услуга, као и платформа за инжињеринг и инострано инвестирање.

Компанија "Хуавеј технолоџиз" је водећи снадбјевач ИКТ инфраструктуре и паметних уређаја с циљем да се приближи дигитала свакој особи, дому и организацији за потпуно повезани интелигентни свијет.

Од 2009. године, "Хуавеј" је у БиХ константно дијелио своју технологију, знање и искуство са циљем доприноса локалним телеком-оператерима при побољшају квалитета мреже, што је омогућило најбољу корисничку услугу за грађане БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана