Увредљиве изјаве Бакира Изетбеговића остају без судског епилога: Говор мржње нема ко да казни

Вељко Зељковић
Увредљиве изјаве Бакира Изетбеговића остају без судског епилога: Говор мржње нема ко да казни

САРАЈЕВО - Због пропуста надлежних правосудних институција да санкционишу говор мржње појединих домаћих политичара тај “вирус” све више се шири и међу обичним људима, упозоравају стручњаци.

Социолог Иван Шијаковић каже како се точак живота у БиХ све више креће уназад, у неке деведесете прошлог вијека.

- Једноставно поједини политичари, а међу којима се у посљедње вријеме посебно истиче лидер СДА Бакир Изетбеговић, али и људи из његовог блиског политичког окружења, не бирају ријечи када говоре о “другима”, а поготово о Србима. Све то остаје некажњено, јер ко би то могао санкционисати с обзиром на то да се правосудне институције налазе под њиховом контролом. Нажалост све то се “прелива” и на обичне људе који читаву ту реторику пуну мржње гутају и упијају попут спужве. И то је нешто што ме брине  -  каже Шијаковић.

Према ријечима предсједника ДНС-а Ненада Нешића, све ово неминовно доводи до тога да БиХ сваким даном постаје све теже мјесто за нормалан суживот.

- У априлу сам предложио да Представнички дом Парламента усвоји документ којим би се осудио Изетбеговићев говор мржње, али странке из ФБиХ то нису хтјеле подржати, па чак ни оне које се декларишу као “грађанске”. Лидер СДА је наставио са увредама и тиме показао да се не боји никакве казне -  истакао је Нешић додајући како га посебно боли чињеница то што лидер СДА ниједном до сада није нашао за сходно да се извини због својих увредљивих изјава на рачун српског народа у БиХ.  

Декан Факултета за безбједност из Бањалуке Слободан Жупљанин каже како досадашња екстремна реторика Изебеговића, али и неких других бошњачких јавних личности, мора бити најстроже санкционисана.

- Зашто до тога и није дошло? Мислим да највећа одговорност пада на леђа надлежних тужилаштава која не поступају у складу са својим правима и обавезама. Оно што забрињава јесте што се јавно мњење полако навикава на овакве изјаве, те онда не треба да чуди што то онда остане без неког даљег еха и одговарајуће реакције - каже Жупљанин наглашавајући да оваква увредљива реторика не користи никоме, па ни самом Изетбеговићу, а ни бошњачком народу у БиХ. 

Иначе, у фокус јавности ових дана поново се нашао Изетбеговић који је након што је српски народ етикетирао “геноцидашким”, на недавном обиљежавању страдања Бошњака у Приједору Србе упоредио и са нацистима. Изетбеговић, а ни министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић која га је “пратила” у оваквим и сличним изјавама, баш као и поједини чланови њеног кабинета, али и бивши вјерски поглавари, остали су некажњени.

Казна и до 10 година

“Говор мржње” иначе као појам није дефинисан у домаћем законодавству, али је као инкриминишуће кривично дјело у Кривичном закону БиХ дефинисано “изазивање вјерске и националне мржње и нетрпељивости”. Предвиђена казна је од три мјесеца до три године. У случају да ово кривично дјело почини неко злоупотребом свог положаја, казна може бити и до десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана