Усвојене измјене закона о ВСТС-у

Срна
Усвојене измјене закона о ВСТС-у

САРАЈЕВО - Савјет министара данас је једногласно утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ /ВСТС/ у новом тексту и уз корекције на сједници, које ће бити уграђене прије достављања Парламентарној скупштини БиХ на разматрање, по скраћеној процедури.

Из Савјета министара су навели да је усвајање овог закона важан искорак у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије у процесу придруживања ЕУ.

Доношењем овог закона настоји се ојачати независност, одговорност, ефикасност, професионалност и усклађеност правосудног система који обезбјеђује владавину права и исти приступ правди у БиХ.

Практично, овај приједлог закона, наглашава начела интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Одредбама овог закона појачава се дисциплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Парламентарна скупштина БиХ ће у року од једне године од ступања на снагу овог закона донијети закон о ВСТС-у, који ће бити потпуно усклађен са стандардима ЕУ-а, како је предвиђено у Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Савјет министара утврдио је и Приједлог закона о спољним пословима БиХ, уз одређене корекције на сједници, које ће бити уграђене у законски приједлог прије упућивања Парламентарној скупштини БиХ у редовну процедуру усвајања.

Приједлогом закона врши се обједињавање постојеће регулативе у један закон којим се системски дефинише ова област. Овим законом се омогућава успостављање јасне дистинкције између спољне политике и спољнх послова, који се врше путем дипломатије.

Један од кључних разлога за његово доношење је напредовање БиХ у процесу европских интеграција до пуноправног чланства у ЕУ, као стратешког циља у идућем периоду, истакнуто је у саопштењу.

На данашњој сједници утврђен је и Приједлог закона о склапању и извршавању међународних уговора, уз номотехничке корекције Канцеларије за законодавство Савјета министара.

Нови закон поједностављује и убрзава процедуру склапања и извршавања међународних уговора и прати правни сстем ЕУ и Бечку конвенцију у овој области.

Приједлог закона биће достављен Парламентарној скупштини БиХ у даљу процедуру усвајања по редовној процедури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана