Усвојен план и програм за повратак држављана БиХ из Сирије и Ирака

Срна
Усвојен план и програм за повратак држављана БиХ из Сирије и Ирака

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је план репатријације и програм реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације држављана БиХ, повратника из зона сукоба Сирије и Ирака.

Одлука је донесена на приједлог Министарства безбједности у Савјету министара, а план и програм припремио је Координациони тим који је окупио представнике надлежних институција/агенција свих нивоа власти у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Министарство безбједности ће о усвајању ове одлуке одмах обавијестити чланове Координационог тима, како би отпочела реализација плана и програма.

План репатријације уређује питања безбједног, хуманог и контролисаног повратка држављана БиХ из Сирије и Ирака, безбједносне провјере, утврђивање идентитета и држављанства лица обухваћених репатријацијом, пружање дипломатско-конзуларне, правне и хуманитарне помоћи држављанима БиХ.

Програм реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације за све категорије држављана БиХ садржи краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере безбједности, као и мјере здравствене и социјалне заштите, осигурања приступу образовању, економске подршке и запошљавања, правне помоћи у локалној заједници и друге потребне мјере.

Средства за спровођење овог плана и програма биће обезбијеђена из буџета надлежних институција у БиХ и из донаторских средстава.

Савјет министара БиХ прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/, Пројекат градског превоза у Сарајеву–Б.

На овај начин се жели унаприједити јавни линијски превоз путника, те побољшати изградња градских саобраћајница, путем четири компоненте, укључујући санацију, реконструкцију и модернизацију трамвајске пруге, обнову возног парка трамвајског саобраћаја, изградњу градске саобраћајнице и трансверзала дионица два /Баре-тунел Кобиља глава-Хотоњ/, те уређење тролејбуског депоа.

Вриједност зајма ЕИБ-а је 35 милиона евра, са роком отплате од 20 година, укључујући грејс период од пет година, са алокацијом на Федерацију БиХ /ФБиХ/.

Након завршених преговора, Министарство финансија и трезора ће поступити у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ и Савјету министара доставити нацрт овог уговора са основама за његово закључивање.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију о реализацији програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала "Перспектива" и пројекта заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ под називом "Превентива" у 2021. години, те подржао активности Министарства одбране на спровођењу ових пројеката у наредном периоду.

Усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ из 2018. године, помјерена је старосна граница и дужина професионалне војне службе за војнике - до навршених 40 година старости и 20 година војне службе, те да ће тако већина војника нову старосну границу достићи од 2022-2027. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана