Закон прошао "први круг", када би могле да буду укинуте акцизе на гориво

Срна, Агенције
Закон прошао "први круг", када би могле да буду укинуте акцизе на гориво

САРАЈЕВО- Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у првом читању подржао Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ којим се предвиђа укидање акциза на нафтне деривате на период уз шест мјесеци и могућност да Савјет министара продужи његову примјену на још три мјесеца, али све су прилике да до укидања акциза неће доћи тако брзо.

Да би акцизе биле укинуте, потребно је да Дом народа овај приједлог закона усвоји у другом читању, а у међувремену је могуће предложити амандмане који су већ најављени.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић упозорила је а је питање акциза на нафтне деривате егзактно питање и најавила да ће предложити амандмане на законски приједлог којим се предвиђа укидање акциза на ову врсту производа.

Она је оцијенила да је било најбоље да је овај законски приједлог, који је раније усвојен у Представничком дому, због мањкавости које садржи био одбијен.

-У приједлогу закона бришу се акцизе, дакле акциза на нафтне деривате је нула, а онда се у другом члану наводи да ће се ово примјењивати само шест мјесеци, те да Савјет министара може да продужи примјену -  рекла је Мајкићева у расправи о Приједлогу закона о измјенама Закона о акцизама.

Према њеним ријечима, кад се избаци износ акциза за нафтне деривате, закон нема ограничења, али се онда Савјету министара, који није законодавац, даје право да продужава његово трајање.

-Тамо се очекује да Савјет министара врши законодавну функцију. У тексту се каже да је укидање акциза на шест мјесеци, па се каже да ће Савјет министара то продужавати, а  немају надлежност по закону. Замислите те провалије, пошто је питање кад ће се формирати Парламентарна скупштина у наредном сазиву - казала је Мајкић.

Додала је да је страшан хендикеп имати овакав приједлог закона.
Она је подсјетила да се већ сада промијенило стање на тржишту нафтних деривата у односу на вријеме кад је он предложен.
-Прихватила сам да гласам и да га амандмански покушам поправити. Претпостављам да ће сједница бити до краја августа. Потребно је да ресорна комисија засједа и да усвоји амандмане на овај најлошији закон који је у животу дошао. Колико је парламентарцима стало да приграбе афирмацију за себе, а говорим о популизму, види се по томе како је закон урађен - истакла је Мајкићева.
Нагласила је Ида је на сједници указала на то да је „стравично радити на брзину“, али будући да нема времена гласала је за, но намјерава уложити амандмане.

-Суштина је да се уводи темпоралност тог закона, временски оквир, након чега се враћа на стање како пише у закону, не нестаје тај члан који је основна одредница. Утврђује му се рок у складу са тржишним условима. Само парламент може урадити то - објаснила је Мајкић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић сматра да Закон о акцизама који је данас прошао у првом читању неће до краја бити усвојен у овом сазиву, односно да је неизвјесна амандманска фаза.
-Ја претпостављам да је ово посљедња сједница Дома народа, јер је пракса у ранијим сазивима била да се не сазивају сједнице у времену изборне кампање - нагласио је Босић.
Он је у изјави новинарима оцијенио да се намјерно одуговлачи са доношењем овог закона који чекају сви грађани БиХ.
-Показало се да притисак који грађани врше на политичаре има неког ефекта, али не толиког да би политичари донијели одлуке у њиховом интересу - сматра Босић. ом народа данас је усвојио укидање акциза на нафтне деривате, али само у првом читању.

Усвајањем измјена закона о акцизама, цијене горива у БиХ би се смањила за 0,35 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана