Убиство десет српских цивила у Вариводама 29 година без казне

Srna
Убиство десет српских цивила у Вариводама 29 година без казне

БЕОГРАД - Ни 29 година од злочина у Вариводама код Книна, гдје је након злочиначке акције "Олуја" 28. септембра 1995. године убијено 10 српских цивила, нема одговорних за ликвидацију недужних људи који су страдали на кућном прагу.

Из Документационо-информационог центра "Веритас" указано је да у вријеме убиства српских цивила на том подручју није било никаквих ратних активности, тако да су они главом платили то што нису нису хтјели да напусте своја огњишта и што су повјеровали позивима тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана да свима гарантује имовинску и личну безбједност.

"Сви су убијени ватреним оружјем из непосредне близине у својим двориштима, на кућним праговима или у кућама. У намјери прикривања злочина, хрватска полиција их је тајно покопала на книнском гробљу под ознаком `непознат`, иако су знали њихов идентитет", наведено је у саопштењу из "Веритаса".

У Вариводама су убијени Јован Берић /75/, Шпиро Берић /55/, Радивој Берић /69/, Марија Берић /69/, Мирко Покрајац /84/, Душан Дукић /59/, Марко Берић /82/, Милка Берић /67/, Јован Берић /56/ и Угљеша Илијашевић /54/.

Из "Веритаса" су подсјетили да су тијела убијених у прољеће 2001. године ексхумирали хашки истражиоци међу 301 лицем која су била покопане на книнском гробљу.

"Све су то биле жртве из времена `Олује` и `постолује`. Породице су их идентификовале 2002. године, а сахрањени су у родним селима, гдје су им општина Кистање и Српско народно вијеће подигли споменике, који су већ више пута били скрнављени", нагласили су из "Веритаса".

У саопштењу се указује да су под притиском међународне заједнице и организација за заштиту људских права, ова убиства релативно брзо процесуирана, тако да је тужилаштво у Задру већ 1996. године подигло оптужницу против шесторице бивших хрватских војника.

Међутим, исте године је Жупанијски суд у Задру ослободио четворицу оптужених, иако су у истрази признали почињење дјела.

"Врховни суд Хрватске је укинуо првостепену ослобађајућу пресуду и случај вратио на поновно суђење. Током поновљеног суђења пред Жупанијским судом у Шибенику, заступник оптужбе је 13. фебруара 2002. одустао од оптужнице против свих оптужених уз образложење да су дошли до сазнања ко би могао да буде починилац убистава, најављујући нову истрагу", навели су из "Веритаса".

У саопштењу се исиче да те истраге није било, тако да су ликвидација 10 српских цивила у Вариводама и убиство седам српских цивила у селу Гошићу код Книна остали некажњени 29 година, као и злочини у сусједним селима, почињени у "постолујним" временима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана